‘Hangverseny’ kategória archívum

születésnap - Madarász Iván

2015 02 10

Madarász Iván három fuvolaversenyt is írt (eddig…) hazai fuvolásaink számára:
Concerto F(L)A - Bálint János számára;
Flautiada - Csetényi Gyula részére (apukám); és a
Episodi Concertanti-t Gyöngyössy Zoltánnak.

Ez utóbbi még nem szerepel a fenti wikipédia címszóban. Az Episodi-t - ismert okokból - Oross Veronika rögzítette felvételen; a Hungaroton oldalán bele hallgathatunk.

Madarász Ivánnal Illés Eszter készített interjút 2009ben az akkor még létező Fuvolaszó hasábjain, itt olvashatjuk.

Boldog születésnapot kívánunk!

Szigeti István: Hommage a MadarászMadarász Iván: Concerto FLANobilArt koncert
Matuz Gergely fuvola, Artemisia kamarazenekar
Vezényel: Gulyás Nagy György

Jótékonysági koncert a Halápi Lovarda javára

2013 06 21

2013.06.26 Jótékonysági Hangverseny a Halápi Lovarda javára

18órakor a  Kájoni Házban - 1025 Budapest Szilfa utca 4

Barta Gábor, Fóris Szilárd - zongora

Gitár trió: Kozma László, Csizmás Dávid és Keszthelyi Péter
Anonimus: Hungaricus, Erik Satie: Tendrement, és Ismeretlen feldolgozó: El Humahuaquen

Balogh Zsófia - fuvola
Bach: a-moll partita

Illés Eszter - fuvola
C.P.E.Bach: Á-dúr koncert III.tétel,
II. Frigyes B-dúr szonáta I-II. tétel

Hencz Rita, Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Telemann: Andante
Joseph Bodin de Boismortier: Loure - A kasztíliai nő - duó

Veres Nikolett - fuvola
Fürstenau: D-dúr hangversenyetűd

Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Freeman-Jarrett: A szél

Balogh Zsófia, Veres Nikolett - fuvola
W.F.Bach: Esz-dúr duó I,II. tétel

Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Elmer Bernstein: Ősz,
Brahms Intermezzo

Veres Nikolett - fuvola
Andersen: G-dúr hangversenyetűd

Fóris Szilárd - zongora
Rahmaninov: D-dúr prelűd

http://www.pfa.hu/

Jótékonysági Hangverseny a Halápi Lovarda javára by Czeloth-Csetényi Gyula

Használd a “Download” gombot a letöltéshez.

*** *** *** *** *** *** *** ***

reblog - Fuvolafesztivál - Pécel, 2012

2013 03 13

Read about the Flute Festival in Pécel - 2012 in english!
Szilágyi Szabolcs és jómagam két írása került itt újraközlésre a fent nevezett fesztiválról. Az írások eredeti helye itt található, Fábián Tímea, a szervező kitűnő, gazdag tartalmú  weboldalán.
Bodoky Gergely koncertje
Amikor 2012 tavaszán értesültem arról, hogy a szeptemberi péceli fuvolafesztivál egyik közreműködő vendége Bodoky Gergely lesz, tudtam, hogy nem lehet más elfoglaltságom azon a hétvégén.

Gergőt már több évtizede ismerem. Középiskolás éveink alatt a bajai Pro Musica táborban találkoztunk évről évre. Később sajnos a közös munka Elek Tihamér osztályában nem valósulhatott meg, mivel Budapest helyett Münchent választotta. Azonban a kapcsolat megmaradt. Meglátogattuk Németországban, aminek alkalmával betekintést nyerhettünk Paul Meisen osztályának munkájába, sőt, később egy rövid ausztriai kiruccanás alkalmával a közös zenekari munkára is alkalmunk nyílt.

A németországi tanulmányok után - melyek során a müncheni diploma után Gergő posztgraduális tanulmányokat folytatott Adorján Andrásnál, sőt, később barokk fuvolát is tanult Csalog Benedeknél -, egy rövid ideig a Nemzeti Filharmonikusok első fuvolása volt, majd később csatlakozott mostani együtteséhez, a berlini Deutsche Symphony Orchester-hez.

Amire már régebben volt alkalmam az az, hogy élőben hallgathassam. Eszembe jutottak a bajai emlékek, amikor egymásért izgulva foglaltunk helyet a koncertterem soraiban. Érdekes, hogy ezek az érzések mit sem változtak az évek során, a műsorkezdésre várva a péceli Ráday-kastély nagytermében ezek a gondolatok ötlöttek fel bennem.

A koncert programja igen kreatív volt, ugyanakkor kompromisszummentes is. Hiszen a két Bach –természetesen a Johann Sebastian, illetve a Carl Philipp Emanuel – szólószonáta több olyan, a fuvolairodalom sztenderd repertoárjához tartozó darabja közé ékelődött, mint a Dutilleux Szonatina, a Martinu Szonáta, illetve a Prokofjev Szonáta. Kreatív volt abban a tekintetben is, hogy Gergő a barokk műveket a saját maga által készített (!), billentyű nélküli fuvolán szólaltatta meg! Belegondolni is nehéz, milyen felkészültséget igényel nemcsak az ansatz tekintetében, de sokkal inkább az ujjazat szempontjából a hangszerek közötti váltás.

Gergőt hallgatva sok minden eszembe jutott. Játéka elegáns, technikája pazar, iskolázott, ura hangszereinek minden regiszterben széles dinamikai tartományok között is, zeneileg kiművelt, talán inkább lírai alkat, de a drámaiságot is ábrázolni képes, nagyszerű művész. Mégis, ha egy szóban kellene mindezt összefoglalnom, akkor azt mondanám, intelligens. Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy mindentől el tudok vonatkoztatni, hamar alkalmazkodni tudtam a terem sajátos akusztikai környezetéhez, és néha minderről megfeledkezve csak élveztem a zenét.

Azonban nem tudok elmenni szó nélkül amellett a tény mellet, hogy a teremben nem ültek minden széken… A cikk elején utaltam rá, hogy már tavasszal értesültem, természetesen az interneten, a Péceli Fuvolafesztivál 2012-es eseményeiről. Márpedig ha én értesültem róla, akkor más is értesülhetett. Pécel csupán néhány kilométer távolságra van Budapesttől, hogy mást ne mondjak, kimegy a kék busz. Csak Budapesten már több szakiskola van, mint amit egy kezemen meg tudnék számolni, a zeneiskolákról illetve a főiskoláról nem is beszélve. Szeptember végén mindenhol elkezdődött a tanítás. Mindezek ellenére csak a pécsi, illetve a győri főiskola hallgatóival találkoztam a teremben. Most, amikor a darabjaira hullott fuvolás társadalom újra próbálja magát egységbe tömöríteni, nagyon-nagyon fontosnak tartanám, hogy nyitottak legyünk egymás törekvései iránt. A nagy tömegeket megmozgató rendezvények mellett itt vannak azok a szakmai erőfeszítések, amelyek nemcsak reprezentálnak, de egyszersmind inspirálóak lehetnek a felnövő generáció számára, honnan hová lehet(ne) eljutni. Ennek a gondolatmenetnek a mentén úgy érzem, nem egyszer kellett volna megtelni a koncertteremnek.

Fontos megemlíteni, hogy a tavalyi fesztiválon olyan művészek működtek még közre, mint Ittzés Zsuzsa, Dr. Drahos Béla, Illés Eszter és Fábián Tímea – a fesztivál főszervezője - fuvolaművészek, Szilvásy Júlia hárfaművész, valamint Balogh József és Vasvári Tamás zongoraművészek.

Gratulálunk Pécel, várjuk a folytatást 2014-ben!

A kritika szerzője: Szilágyi Szabolcs fuvolaművész, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar tagja.
Kritika a Fuvola Fesztivál 2012. szeptember 21.-i nyitó koncertjéről

Koncert fuvolákra és hárfára

2012 szeptemberében immár második alkalommal került megrendezésre a “Péceli Fuvola Fesztivál”. A szervezők idén talán még tartalmasabb és izgalmasabb programmal rukkoltak elő, amely a zeneértőknek és a szakmabelieknek is sok érdekességet kínált.

Szeptember 21-én a festői Ráday-kastélyban került sor a Fesztivál nyitó hangversenyére, amelyen Ittzés Zsuzsa, Fábián Tímea, Illés Eszter (Flautanduo) és Szilvásy Júlia léptek a közönség elé. A koncert folyamán két előadó páros, egy fuvoladuó és fuvola-hárfa duó váltotta egymást. A műsort Ittzés Zsuzsa és Szilvásy Júlia nyitották meg Haydn Zenélőóra darabjaival, mely apró tételek sorozata,és amelyeket a zeneszerző eredetileg óraszerkezetekhez komponált. A fuvola-hárfa páros műsora egyébként - ezzel a művel is - szerencsésen elkerülte az erre az összeállításra írt túl kézenfekvő darabokat, és ilyenkor szokásos “kötelező köröket”. A két duó ezután egymást váltva lépett a közönség elé, ennek megfelelően a Flautanduo következett - Fábián Tímea és Illés Eszter - W. Fr. Bach f-moll duettjével, amelynek friss, dinamikus előadásával lendítette tovább a hangversenyt. Ezután egy nagyobb lélegzetű, de ritkán hallható mű csendült fel. Boccerini C-dúr fuvola-hárfa szonátája könnyed, még is igényes háromtételes kompozícióját hallgathattuk meg. A német származású dán zeneszerző, Friedrich Kuhlau fuvolaművei jól ismertek, és igen kedveltek fuvolás körökben, még is viszonylag ritkán hallhatóak; a Flautanduo a kéttételes, virtuóz G-dúr duót adta elő. Továbbra is Fábián Tímea és Illés Eszter maradtak a színpadon, és a német zeneszerző, Romberg nagyszabású, négytételes Duo Concertante-ja következett.


Ezután a fuvola-hárfa duó két variációs, az operairodalomhoz köthető művel lépett a közönség elé. Talán nem véletlen, hiszen Ittzés Zsuzsa és Szilvásy Júlia is az Operaház művészei. Rossini Andante és Változatok című művét a jól ismert Chopin mű követte, a “Variációk egy Rossini témára” , amely a Hamupipőke című opera egyik kedvelt témájára készült.
A hangversenyt Illés Eszter és Fábián Tímea duója zárta, igen merész és formabontó módon két huszadik századi kompozíció került előadásra. Elsőként Goffredo Petrassi Angyalok párbeszéde című fuvoladuóját hallhattuk, amelyet a két művésznő már számtalan alkalommal adott elő, és ezúttal is igen színvonalas előadásban hallhattuk a művet. Az est befejező száma Király László 10 fuvoladuóra írt magyar népdalfeldolgozása volt, amely kiváló sorozat, csak ajánlani tudom a fuvolásoknak. A sorozat darabjai Bartók Hegedűduóit juttathatják eszünkbe, de sokkal fuvolaszerűbbek, mint az említett mű fuvola átirata.

Gratulálunk a művészeknek a színvonalas és különleges műsor összeállításhoz, és a rendezvény professzionális bonyolításához!

Czeloth-Csetényi Gyula

2013 - Sir James Galway Budapesten

2012 12 23

Sir James Galway, flute
Lady Jeanne Galway, flute

MÜPA

12 January, 2013
Budapest, Hungary
Concerto Budapest

Programme:
Brandenburg No. 4 Concerto
Mozart Flute & Harp
Brahms Symphony No. 2

Source: http://www.jamesgalway.com/tour2013.htm

Franz Xaver Mozart - e-moll rondó

2012 11 02

null

Kevésbé ismert a tény, hogy Mozart zseniális fia, - Franz Xaver Mozart - kitűnő rondót komponált fuvolára, amelyet külföldön előszeretettel játszanak a fuvolások. Az itt következő felvételen Elaine Shaffer játsza a darabot egy régi tévéfelvételen. Tanára, minden amerikai fuvolások atyja, William Kincaid volt, és, mint női fuvolás elsőként töltött be szólófuvolás posztot hazájában. Szintén elsőként sikerült szólókarriert építenie kamaraművészként is olyan muzsikusok társaságában mint, Yehudi és Hephzibah Menuhin, valamitn George Malcolm. Ernest Bloch neki dedikálta két művét, Suite Modale-t és a Two Last Poems-t. Baráti között voltak Marc Chagall, aki egy rajzot is készített róla, valamint Herman Hesse.

null

Kincaid 1967es halála nagyon megviselte a művésznőt, mert tanár és tanítványa között különleges kötelék volt. John Solum, - egy úttörő barok fuvolás - a tanítványok csoportjával előmozdította, hogy Aaron Copland darabot írjon, amelyet Kincaid emlékére; ez volt a Duo for Flute and Piano, ami valójában egy háromtételes szonáta, és az amerikai fuvolairodalom egyik legfontosabb műve. Solum Shaffer-t és Hephzibah Menuhin-t kérte fel a darab bemutatójára, amelyre 1971 októberében került sor.

null
1971 szeptember: Aaron Copland és Elaine Shaffer (már betegen) a Columbia Records stúdiójában, a “Duo for Flute and Piano” felvételén.

Nem sokkal később tüdőrákot diagnosztizáltak nála, noha soha sem dohányzott. A számára két legfontosabb tervét még be tudta fejezni: a Bach szonáták felvételét, és a Copland darab rögzítését. Elaine Shaffer nem sokkal a felvételek befejezése után hunyt el Londonban 1973 február 19én.

Elaine Shaffer és Hephzibah Menuhin - F.X.Mozart: e-moll Rondó

Egyébként William Kincaid platina fuvolája a világ egyik legdrágább hangszere: 1986ban 187.000$-ért kelt el egy aukción.
null
A hangszert a Verne Q. Powell Company készítette és Kincaid ezt használta 1967ben bekövetkezett haláláig.

Erre még visszatérünk…

2012 10 14

Nádor Terem - 2012. október 15. 19:30

Matuz Gergely (fuvola)

Nagy Ákos: Ame no nori fue; A gyermek Narayan;
Baráth Bálint: Változó világ;
Matuz Gergely: Dies Illa (elektroakusztikus verzió)

Fuvolavarázs 2012

2012 09 30

null

Sikeresen, 600 fő résztvételével zajlott le a “Fuvolavarázs” - máris találtam néhány képet (klikk a képre), de ha a szervezők képanyaga is hozzáférhető lesz azt is belinkelem.

A Fuvolavarázs szervezőjével, Péceli Edittel készült beszélgetés itt olvasható.

null

Varga Gabriella beszámolóját az eseményről itt olvashatjuk:

null

A Fuvolavarázs képgalériája is elkészült.

Barnabás Zoltán Emlékkoncert

2012 09 09

Részletek a Barnabás Kvintett oldalán.

Poulenc - Hommage a Edith Piaf

2012 07 02

null

Még tavaly tavasszal írtam át azt a Poulenc zongoradarabot fuvolára és vonós trióra - több alkalommal is játszottuk. Igazi remekmű, egyébként a fuvolások már több ízben is próbálkoztak azzal, hogy átültessék a darabot a hangszerükre, - így William Bennett is, akitől fuvola-gitár változatban ismertem a művet. (Sőt idén április 22én eljátszotta zongorával is -a Duke’s Hall-ban, Londonban - többek között egy másik darabbal együtt: Villa Lobos “Jet Whistle”-je cselló-fuvolára íródott, de ez is fuvola-zongora változatban szólalt meg Helen Crayford zongorakíséretével. Sajnos a Poulenc darabból nincs videó). Egyébként olyan kevés játszani való van Poulenc-től, sokkal több kellene… Íme a kotta, de azért álljon itt az átirat után az eredeti is, legalább egy videó erejéig:

Poulenc - Improvisation no.15 for flute and string trio

Even last spring, I made a transcription from Poulenc piano pieces for flute and string trio - played several times. A real masterpiece, that flutists would have on several occasions attempts were made to put into flute. I know a version for flute and guitar by William Bennett. Otherwise, there is so little play from Poulenc, should be a lot more…

If you like it, feel free to send your donation!


Fuvolafesztivál - Pécel, 2012

2012 05 04

null

Immár második ízben lesz Fuvolafesztivál Pécelen. A múltkori - igen emlékezetes - rendezvény vezérfonalát Doppler Károly fuvolaművei adták; az eseményről készült képeket itt lehet megnézni. Az idei eseményre sikerült még egy lapáttal rátennie a szervező Parnasszus Alapítványnak. Kifejezett tematika ugyan nincs, de annál nevesebbek a résztvevők - arról nem is szólva, hogy a rendezvény most 3 napot ölel fel, és kurzussal is kibővült. Az első nap esetéjén - szeptember 21, 18h. - Ittzés Zsuzsa , a Flautanduo (Fábián Tímea és Illés Eszter), valamint Szilvásy Júlia (hátfa) nyitja meg a fesztivált , fuvola-hárfa koncerttel. A második napot a Péceli Zeneiskola koncertje nyitja, délben hangszerkiállítás, délután Drahos Béla kurzusa, este pedig Bodoky Gergely és Balog József koncertjére kerül sor. A harmadik nap, este, a fesztivál zárásaként Drahos Béla és Vasvári Tamás szonáta estje következik. Mindezt, alább, részletesebben a rendezvény plakátjáról is megtudhatjuk.

Drahos Béla kurzusára a jelentkezési lap itt tölthető le.
Fontos, hogy a kurzusra a jelentkezési határidő július 31.

Ha újabb hírek látnak napvilágot - például a koncertműsorok - mindenképpen írok még az eseményről…

null
A Flautanduo

PECEL
Teljes képernyőre váltás: az első gomb balról.