‘Hangverseny’ kategória archívum

születésnap - Madarász Iván

2015 02 10

Madarász Iván három fuvolaversenyt is írt (eddig…) hazai fuvolásaink számára:
Concerto F(L)A - Bálint János számára;
Flautiada - Csetényi Gyula részére (apukám); és a
Episodi Concertanti-t Gyöngyössy Zoltánnak.

Ez utóbbi még nem szerepel a fenti wikipédia címszóban. Az Episodi-t - ismert okokból - Oross Veronika rögzítette felvételen; a Hungaroton oldalán bele hallgathatunk.

Madarász Ivánnal Illés Eszter készített interjút 2009ben az akkor még létező Fuvolaszó hasábjain, itt olvashatjuk.

Boldog születésnapot kívánunk!

Szigeti István: Hommage a MadarászMadarász Iván: Concerto FLANobilArt koncert
Matuz Gergely fuvola, Artemisia kamarazenekar
Vezényel: Gulyás Nagy György

Jótékonysági koncert a Halápi Lovarda javára

2013 06 21

2013.06.26 Jótékonysági Hangverseny a Halápi Lovarda javára

18órakor a  Kájoni Házban - 1025 Budapest Szilfa utca 4

Barta Gábor, Fóris Szilárd - zongora

Gitár trió: Kozma László, Csizmás Dávid és Keszthelyi Péter
Anonimus: Hungaricus, Erik Satie: Tendrement, és Ismeretlen feldolgozó: El Humahuaquen

Balogh Zsófia - fuvola
Bach: a-moll partita

Illés Eszter - fuvola
C.P.E.Bach: Á-dúr koncert III.tétel,
II. Frigyes B-dúr szonáta I-II. tétel

Hencz Rita, Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Telemann: Andante
Joseph Bodin de Boismortier: Loure - A kasztíliai nő - duó

Veres Nikolett - fuvola
Fürstenau: D-dúr hangversenyetűd

Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Freeman-Jarrett: A szél

Balogh Zsófia, Veres Nikolett - fuvola
W.F.Bach: Esz-dúr duó I,II. tétel

Czeloth-Csetényi Gyula - fuvola
Elmer Bernstein: Ősz,
Brahms Intermezzo

Veres Nikolett - fuvola
Andersen: G-dúr hangversenyetűd

Fóris Szilárd - zongora
Rahmaninov: D-dúr prelűd

http://www.pfa.hu/

Jótékonysági Hangverseny a Halápi Lovarda javára by Czeloth-Csetényi Gyula

Használd a “Download” gombot a letöltéshez.

*** *** *** *** *** *** *** ***

reblog - Fuvolafesztivál - Pécel, 2012

2013 03 13

Read about the Flute Festival in Pécel - 2012 in english!
Szilágyi Szabolcs és jómagam két írása került itt újraközlésre a fent nevezett fesztiválról. Az írások eredeti helye itt található, Fábián Tímea, a szervező kitűnő, gazdag tartalmú  weboldalán.
Bodoky Gergely koncertje
Amikor 2012 tavaszán értesültem arról, hogy a szeptemberi péceli fuvolafesztivál egyik közreműködő vendége Bodoky Gergely lesz, tudtam, hogy nem lehet más elfoglaltságom azon a hétvégén.

Gergőt már több évtizede ismerem. Középiskolás éveink alatt a bajai Pro Musica táborban találkoztunk évről évre. Később sajnos a közös munka Elek Tihamér osztályában nem valósulhatott meg, mivel Budapest helyett Münchent választotta. Azonban a kapcsolat megmaradt. Meglátogattuk Németországban, aminek alkalmával betekintést nyerhettünk Paul Meisen osztályának munkájába, sőt, később egy rövid ausztriai kiruccanás alkalmával a közös zenekari munkára is alkalmunk nyílt.

A németországi tanulmányok után - melyek során a müncheni diploma után Gergő posztgraduális tanulmányokat folytatott Adorján Andrásnál, sőt, később barokk fuvolát is tanult Csalog Benedeknél -, egy rövid ideig a Nemzeti Filharmonikusok első fuvolása volt, majd később csatlakozott mostani együtteséhez, a berlini Deutsche Symphony Orchester-hez.

Amire már régebben volt alkalmam az az, hogy élőben hallgathassam. Eszembe jutottak a bajai emlékek, amikor egymásért izgulva foglaltunk helyet a koncertterem soraiban. Érdekes, hogy ezek az érzések mit sem változtak az évek során, a műsorkezdésre várva a péceli Ráday-kastély nagytermében ezek a gondolatok ötlöttek fel bennem.

A koncert programja igen kreatív volt, ugyanakkor kompromisszummentes is. Hiszen a két Bach –természetesen a Johann Sebastian, illetve a Carl Philipp Emanuel – szólószonáta több olyan, a fuvolairodalom sztenderd repertoárjához tartozó darabja közé ékelődött, mint a Dutilleux Szonatina, a Martinu Szonáta, illetve a Prokofjev Szonáta. Kreatív volt abban a tekintetben is, hogy Gergő a barokk műveket a saját maga által készített (!), billentyű nélküli fuvolán szólaltatta meg! Belegondolni is nehéz, milyen felkészültséget igényel nemcsak az ansatz tekintetében, de sokkal inkább az ujjazat szempontjából a hangszerek közötti váltás.

Gergőt hallgatva sok minden eszembe jutott. Játéka elegáns, technikája pazar, iskolázott, ura hangszereinek minden regiszterben széles dinamikai tartományok között is, zeneileg kiművelt, talán inkább lírai alkat, de a drámaiságot is ábrázolni képes, nagyszerű művész. Mégis, ha egy szóban kellene mindezt összefoglalnom, akkor azt mondanám, intelligens. Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy mindentől el tudok vonatkoztatni, hamar alkalmazkodni tudtam a terem sajátos akusztikai környezetéhez, és néha minderről megfeledkezve csak élveztem a zenét.

Azonban nem tudok elmenni szó nélkül amellett a tény mellet, hogy a teremben nem ültek minden széken… A cikk elején utaltam rá, hogy már tavasszal értesültem, természetesen az interneten, a Péceli Fuvolafesztivál 2012-es eseményeiről. Márpedig ha én értesültem róla, akkor más is értesülhetett. Pécel csupán néhány kilométer távolságra van Budapesttől, hogy mást ne mondjak, kimegy a kék busz. Csak Budapesten már több szakiskola van, mint amit egy kezemen meg tudnék számolni, a zeneiskolákról illetve a főiskoláról nem is beszélve. Szeptember végén mindenhol elkezdődött a tanítás. Mindezek ellenére csak a pécsi, illetve a győri főiskola hallgatóival találkoztam a teremben. Most, amikor a darabjaira hullott fuvolás társadalom újra próbálja magát egységbe tömöríteni, nagyon-nagyon fontosnak tartanám, hogy nyitottak legyünk egymás törekvései iránt. A nagy tömegeket megmozgató rendezvények mellett itt vannak azok a szakmai erőfeszítések, amelyek nemcsak reprezentálnak, de egyszersmind inspirálóak lehetnek a felnövő generáció számára, honnan hová lehet(ne) eljutni. Ennek a gondolatmenetnek a mentén úgy érzem, nem egyszer kellett volna megtelni a koncertteremnek.

Fontos megemlíteni, hogy a tavalyi fesztiválon olyan művészek működtek még közre, mint Ittzés Zsuzsa, Dr. Drahos Béla, Illés Eszter és Fábián Tímea – a fesztivál főszervezője - fuvolaművészek, Szilvásy Júlia hárfaművész, valamint Balogh József és Vasvári Tamás zongoraművészek.

Gratulálunk Pécel, várjuk a folytatást 2014-ben!

A kritika szerzője: Szilágyi Szabolcs fuvolaművész, a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekar tagja.
Kritika a Fuvola Fesztivál 2012. szeptember 21.-i nyitó koncertjéről

Koncert fuvolákra és hárfára

2012 szeptemberében immár második alkalommal került megrendezésre a “Péceli Fuvola Fesztivál”. A szervezők idén talán még tartalmasabb és izgalmasabb programmal rukkoltak elő, amely a zeneértőknek és a szakmabelieknek is sok érdekességet kínált.

Szeptember 21-én a festői Ráday-kastélyban került sor a Fesztivál nyitó hangversenyére, amelyen Ittzés Zsuzsa, Fábián Tímea, Illés Eszter (Flautanduo) és Szilvásy Júlia léptek a közönség elé. A koncert folyamán két előadó páros, egy fuvoladuó és fuvola-hárfa duó váltotta egymást. A műsort Ittzés Zsuzsa és Szilvásy Júlia nyitották meg Haydn Zenélőóra darabjaival, mely apró tételek sorozata,és amelyeket a zeneszerző eredetileg óraszerkezetekhez komponált. A fuvola-hárfa páros műsora egyébként - ezzel a művel is - szerencsésen elkerülte az erre az összeállításra írt túl kézenfekvő darabokat, és ilyenkor szokásos “kötelező köröket”. A két duó ezután egymást váltva lépett a közönség elé, ennek megfelelően a Flautanduo következett - Fábián Tímea és Illés Eszter - W. Fr. Bach f-moll duettjével, amelynek friss, dinamikus előadásával lendítette tovább a hangversenyt. Ezután egy nagyobb lélegzetű, de ritkán hallható mű csendült fel. Boccerini C-dúr fuvola-hárfa szonátája könnyed, még is igényes háromtételes kompozícióját hallgathattuk meg. A német származású dán zeneszerző, Friedrich Kuhlau fuvolaművei jól ismertek, és igen kedveltek fuvolás körökben, még is viszonylag ritkán hallhatóak; a Flautanduo a kéttételes, virtuóz G-dúr duót adta elő. Továbbra is Fábián Tímea és Illés Eszter maradtak a színpadon, és a német zeneszerző, Romberg nagyszabású, négytételes Duo Concertante-ja következett.


Ezután a fuvola-hárfa duó két variációs, az operairodalomhoz köthető művel lépett a közönség elé. Talán nem véletlen, hiszen Ittzés Zsuzsa és Szilvásy Júlia is az Operaház művészei. Rossini Andante és Változatok című művét a jól ismert Chopin mű követte, a “Variációk egy Rossini témára” , amely a Hamupipőke című opera egyik kedvelt témájára készült.
A hangversenyt Illés Eszter és Fábián Tímea duója zárta, igen merész és formabontó módon két huszadik századi kompozíció került előadásra. Elsőként Goffredo Petrassi Angyalok párbeszéde című fuvoladuóját hallhattuk, amelyet a két művésznő már számtalan alkalommal adott elő, és ezúttal is igen színvonalas előadásban hallhattuk a művet. Az est befejező száma Király László 10 fuvoladuóra írt magyar népdalfeldolgozása volt, amely kiváló sorozat, csak ajánlani tudom a fuvolásoknak. A sorozat darabjai Bartók Hegedűduóit juttathatják eszünkbe, de sokkal fuvolaszerűbbek, mint az említett mű fuvola átirata.

Gratulálunk a művészeknek a színvonalas és különleges műsor összeállításhoz, és a rendezvény professzionális bonyolításához!

Czeloth-Csetényi Gyula

2013 - Sir James Galway Budapesten

2012 12 23

Sir James Galway, flute
Lady Jeanne Galway, flute

MÜPA

12 January, 2013
Budapest, Hungary
Concerto Budapest

Programme:
Brandenburg No. 4 Concerto
Mozart Flute & Harp
Brahms Symphony No. 2

Source: http://www.jamesgalway.com/tour2013.htm

Erre még visszatérünk…

2012 10 14

Nádor Terem - 2012. október 15. 19:30

Matuz Gergely (fuvola)

Nagy Ákos: Ame no nori fue; A gyermek Narayan;
Baráth Bálint: Változó világ;
Matuz Gergely: Dies Illa (elektroakusztikus verzió)

Fuvolavarázs 2012

2012 09 30

null

Sikeresen, 600 fő résztvételével zajlott le a “Fuvolavarázs” - máris találtam néhány képet (klikk a képre), de ha a szervezők képanyaga is hozzáférhető lesz azt is belinkelem.

A Fuvolavarázs szervezőjével, Péceli Edittel készült beszélgetés itt olvasható.

null

Varga Gabriella beszámolóját az eseményről itt olvashatjuk:

null

A Fuvolavarázs képgalériája is elkészült.

Barnabás Zoltán Emlékkoncert

2012 09 09

Részletek a Barnabás Kvintett oldalán.

Poulenc - Hommage a Edith Piaf

2012 07 02

null

Még tavaly tavasszal írtam át azt a Poulenc zongoradarabot fuvolára és vonós trióra - több alkalommal is játszottuk. Igazi remekmű, egyébként a fuvolások már több ízben is próbálkoztak azzal, hogy átültessék a darabot a hangszerükre, - így William Bennett is, akitől fuvola-gitár változatban ismertem a művet. (Sőt idén április 22én eljátszotta zongorával is -a Duke’s Hall-ban, Londonban - többek között egy másik darabbal együtt: Villa Lobos “Jet Whistle”-je cselló-fuvolára íródott, de ez is fuvola-zongora változatban szólalt meg Helen Crayford zongorakíséretével. Sajnos a Poulenc darabból nincs videó). Egyébként olyan kevés játszani való van Poulenc-től, sokkal több kellene… Íme a kotta, de azért álljon itt az átirat után az eredeti is, legalább egy videó erejéig:

Poulenc - Improvisation no.15 for flute and string trio

Even last spring, I made a transcription from Poulenc piano pieces for flute and string trio - played several times. A real masterpiece, that flutists would have on several occasions attempts were made to put into flute. I know a version for flute and guitar by William Bennett. Otherwise, there is so little play from Poulenc, should be a lot more…

If you like it, feel free to send your donation!


Fuvolafesztivál - Pécel, 2012

2012 05 04

null

Immár második ízben lesz Fuvolafesztivál Pécelen. A múltkori - igen emlékezetes - rendezvény vezérfonalát Doppler Károly fuvolaművei adták; az eseményről készült képeket itt lehet megnézni. Az idei eseményre sikerült még egy lapáttal rátennie a szervező Parnasszus Alapítványnak. Kifejezett tematika ugyan nincs, de annál nevesebbek a résztvevők - arról nem is szólva, hogy a rendezvény most 3 napot ölel fel, és kurzussal is kibővült. Az első nap esetéjén - szeptember 21, 18h. - Ittzés Zsuzsa , a Flautanduo (Fábián Tímea és Illés Eszter), valamint Szilvásy Júlia (hátfa) nyitja meg a fesztivált , fuvola-hárfa koncerttel. A második napot a Péceli Zeneiskola koncertje nyitja, délben hangszerkiállítás, délután Drahos Béla kurzusa, este pedig Bodoky Gergely és Balog József koncertjére kerül sor. A harmadik nap, este, a fesztivál zárásaként Drahos Béla és Vasvári Tamás szonáta estje következik. Mindezt, alább, részletesebben a rendezvény plakátjáról is megtudhatjuk.

Drahos Béla kurzusára a jelentkezési lap itt tölthető le.
Fontos, hogy a kurzusra a jelentkezési határidő július 31.

Ha újabb hírek látnak napvilágot - például a koncertműsorok - mindenképpen írok még az eseményről…

null
A Flautanduo

PECEL
Teljes képernyőre váltás: az első gomb balról.


Hangverseny Sári József, Sáry László és Sáry Bánk műveiből

2012 04 27

Ígéretes hangverseny a neves zeneszerző-triád életművéből, a Berényi-Dratsay házaspár tolmácsolásában - erre el kellene menni…

Komolyzene 2012.május 3, 19.30 - MR 22-es stúdió

Közreműködik:Berényi Bea, Dratsay Ákos - fuvola Sipos Gergő - gordonka Gábor-Nagy Nóra - zongora Palotás Gábor - ütőhangszerek

Sári József: Praeludium - 2 fuvolára (2010)
Sáry Bánk: Néma történet - fuvolára és gordonkára (1994)
Sáry László: Hármasban - 2 fuvolára és marimbára (2010)
Sáry Bánk: Hangtalanul (Gyöngyössy Zoltán emlékére) - 2 fuvolára, marimbára és gordonkára (2012) - ősbemutató
Sári József:
Jelenetek - 2 fuvolára (1988)
- 3. Nem csak az “Istenek alkonya”
- 4. Az ördögi kör keletkezése
- 5. Csillagóra
Sáry László: Kettős - 2 fuvolára (2001)
Sáry László: Keresztkánon (In memoriam Zoltán Gyöngyössy) - 2 fuvolára, marimbára, csellóra és zongorára (2012) - ősbemutató
Sári József: Epigraph (In memoriam Zoltán Gyöngyössy) - szólófuvolára (2012) -ősbemutató
Sáry László: Hommage a Kassák - fuvolára és zongorára (2011-es változat)
Sáry Bánk: Árnyjáték - 2 fuvolára és ütőhangszerekre (2010)