1860-1870

Talán az egyik legnagyobb vállalást végrehajtó fuvolás, Sofia Dahlén már az 1870-as éveket is elhagyta.Az 1860-as éveket többek között Doppler Ferenc művével reprezentálta, ez a Nocturne.

Minden felvételét egy Meyer jellegű fuvolán készíti. Az 1870-as évekhez Terschak Adolfot társította azzal a darabbal, amelyért a svéd királytól a Szent Loláv rendet kapta. Ez a mű a Nordlands Bilder, Op. 164 amelynek az első tételét halljuk.

Kategória: Napról-napra | Címke: | Szóljon hozzá most!

Hallgass hazait!

…is

És ez pedig nem más, mint Acsai Tímea (Bambergi Szimfonikusok) fuvolaestjének online közvetítése felvételről, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Fogadóterméből. Elhangzott – 2020. Április 18. 19:00
Forrás / Source: facebook.com/fluteforumhungary

Tímea Acsai flute recital online stream from the beautiful Szabó Ervin Library, Budapest.
18th April 2020. 7 pm

Műsor / Programme

J. S. Bach – P. Neuthor: Allemande (Hommage á A. Webern)
J. S. Bach: Partita
Leonardo de Lorenzo: I tre Virtuosi
W. F. Bach: F-dúr duett
Heinz Holliger: Pour Roland Cavin
Telemann: e-moll szonáta
Goffredo Petrassi: Dialogo Angelico
Vivaldi: D-dúr fuvolaverseny – „A Pacsirta” / “Il Gardellino”

Közreműködnek – Bán Annamária ,Drahos Rebeka, Simon Dávid, Bán Máté.

Kategória: Napról-napra | Címke: , | Szóljon hozzá most!

Online hangverseny

Ivica Gabrišová flute, Marek Vrábel organ

Az egyik legjobb volt mostanában (május 12) – beleértve a zenei-, kép és hangmínőséget is – Ivica Gabrišová és Marek Vrábel koncertje a Szlovák Filharmónia üres terméből. A kitűnő fuvolás hölgy Michael Martin Köfler-nél fejezte be tanulmányait a salzburgi Mozarteum-ban és többek között apukámnál, Dr. Csetényi Gyulánál is tanult a 90-es évek közepén,  valamint szoros szakmai kapcsolatban volt a nem rég elhunyt és nálunk is megfordult osztrák kiválósággal, Hansgeorg Schmeisser-el.

A műsor szólóorgona számok mellett a következő fuvolaműveket tartalmazza: Debussy – Syrinx, Johann Sebastian Bach – h-moll szonáta, Sigfrid Karg-Elert – Sonata appassionata, Op. 140, John Weaver – Rhapsody for flute and organ és John Rutter – Suite Antique (arr. Marek Vrábel). Ezt az utóbbi darabot most hallom először orgonával és nagyon jól szól így… A jó hír, hogy az alábbi linkre kattintva könnyedén, tetszés lépegethetünk a számok között.

https://stream.filharmonia.sk/video/?v=KS202005121900

Kategória: Napról-napra | Címke: , | Szóljon hozzá most!

Emily Beynon sorozata – 5

Felhangok

De nem csak felhangok hanem peremhangok is… amikor kilencvenhattól kétezerig a Bartók Konzervatórium tanára voltam sok hasonlót csináltunk Peter-Lucas Graf Check up-ja alapján.

A felhangok és peremhangok gyakorlásához tulajdonképpen bármilyen művet lehet társítani…

Csajkovszkij – Lenszky áriája

Emily Beynon – fuvola, Okamoto Tomoya – zongora
Dolce Art Hall, Szöul, Korea, 2019.nov.30.

Jövő héttől jönnek a zenekari állások:

Május 7 Brahms 4. – fuvolaszóló (zenekari állás)
Május 14 Mendelssohn – Scherzo (zenekari állás)
Május 21 Rossini – Tell Vilmos (zenekari állás)
Május 28 Sztravinszkij – Petruska (zenekari állás)

Kategória: Napról-napra | Címke: | Szóljon hozzá most!

Új oldal

Új oldalon összeszedtem a legfontosabb írásaimat a 90-es évektől kezdődően. A új oldal itt fent, a blog menüjében a “Cikkek, írások” menüpont alatt található, de most itt is átklikkelhetünk rá. A gyűjteményben fordítások, interjúk és cikkek is találhatóak – valamennyi saját termés, hacsak nem jelöltem másképp.

Kategória: Napról-napra, cikk | Címke: , , , , | Szóljon hozzá most!

Böhm Op. 21

Theobald Boehm ~ Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21

A modern fuvolán is komoly kihívást jelentő Theobald Böhm kompozíció, a Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21 korhűhangszeres előadását találtam meg mostanában. Dorothea Seel vélhetően Böhm 1832-es modelljén játszik – vagy más, egyszerű rendszerű, abból az időből származó modellen – de sajnos nem tudom biztosan, mert nincs birtokomban a lemez. A művésznő mindenesetre barokkfuvolán is játszik és a weboldala szerinti képek alapján több 18. századi fuvolája is van.

A művésznő oldalán minden lemezébe belehallgathatunk, viszonylag hosszabb hangminták segítségével, de a Spotify-on teljes lemezanyagokat is hallhatunk, így a legújabbat is, amelynek utolsó száma egy méltatlanul elfeledett mű, Wilhelm Popp operafantáziája amelyet Händel Rinaldo című operájának témájára írt – Fantaisie caprice sur Rinaldo, Op.203.

A felvételeket hallgatva könnyű belátni, hogy bizonyos kompozíciós pillanatokban a régihangszeres megoldás sokkal jobban érvényesül, mint a modern megközelítés, és az előadók néhány megoldása gyakran meggyőzőbb, mint amit ma hallhatunk ezekben a művekben.


Theobald Boehm ~ Fantasie sur un air de F. Schubert, Op. 21
Dorothea Seel – fuvola ~ Christoph Hammer – zongora

https://www.dorotheaseel.com/music

Kategória: Napról-napra | Címke: , | Szóljon hozzá most!

la Cénérentola

A korábban bemutatott Sofia Dahlén tette talán a legszigorúubb vállalást azzal, hogy minden héten egy-egy évtizedet mutat be a 19. század fuvolairodalmából, ami annyit jelent,hogy hetente 4-5 felvételt is elkészít, és némelyik művet zongorával, saját kíséretével játsza… Mindig ugyan azt a fuvolát használja és már az 1850-es éveknél jár…

Pár napja Giuseppe Gariboldi kompozíciója került fel a Le Repos de L’Étude pour flute seule, 2e. Suite-ből, amely nem más, mint az a mű, amit mi Chopin Variációk-ként ismerünk – Cavatine de la Cénérentola – és valójában Rossini témája.

Kategória: Napról-napra | Címke: | Szóljon hozzá most!

Roslin Castle

Alexis Kossenko

2017-ben, a Bicskei Regionális Fuvolás Találkozón tartott előadásomon szerepelt ez a darab, mint kottapélda a 19. század elejének romantikus interpretációs gyakorlatára, amely inkább közelebb állt a barokk gyakorlathoz, mint ahhoz a romantikus játékmódhoz, amit ma gyakorlunk, vagy éppen tudni vélünk erről az időszakról. Akkor hangzó anyagot nem tudtam belőle mutatni, pedig fontos lett volna. De most Alexis Kossenko elkészítette a felvételt és pontosan úgy és azt játsza amit kell. Itt is hallhatjuk a korábban már említett Nicholson-féle hajlítást.

Az előadás jól követhető a mellékelt kottából, a dupla kötőív jelenti a hajlítást – és közben akár tűnődhetünk is… vajon eljön hozzánk egy napon Alexis Kossenko…?

Roslin Castle

A londoni Charles Nicholson (1795–1837) hallatlanul népszerű volt, hatalmas hangját és kifejező játékát sokan kedvelték. Nicholson stílusa és ízlése jól megismerhető, ahogy az említett skót dallamot díszíti, amely az 1821-es Preceptive Lessons for the Flute-ban jelent meg, és a kotta tanusága szerint ugyan így hangzott el élő előadásban is. Ezt a különleges stílust – csúszásokkal, ujjvibrátóval és sok fermátával – Nicholson elsősorban a nemzeti és népszerű dallamokra alkalmazta. A felhangok és az “érzékeny hangok” (érzékeny fogások) használata azonban az 1820-as és 1830-as években minden országban szokásos gyakorlat volt, és minden zenében használták.

Forrás (Rick Wilson):

http://www.oldflutes.com/articles/roslincastle.htm

Kategória: Napról-napra | Címke: , , | Szóljon hozzá most!

Emily Beynon sorozata – 4

Mozart – G-dúr koncert

Mozart G-dúr koncertjét – minden próbajátékok ékkövét – a művésznő két részben tárgyalja. Ha Mozart nem írja meg az a darabot nem tudom mi lenne a kötelező mű nemzetközi versenyek döntőjébe, felvételiken és próbajátékokon…

1.rész – Általános gondolatok

2.rész – Ütemről ütemre

Az illusztrációként mellékelt koncertrészletet ezúttal elég nehéz kapcsoltba hozni a mai témával, de saját jogán helyet kaphat, hiszen Theobald Böhm Schubert feldolgozása talán a fuvolavirtuóz-konstruktőr legmaradandóbb műve, és már elég régóta megjelent nyomtatásban, viszont mindehhez képest ritkán hallható. Emily Beynon biztos kézzel emel ki három művet a sorozatból, de a ciklus valójában hat darabot tartalmaz: Gute Nacht
Der Lindenbaum, Das Fischermädchen, Ständchen, Am Meer, Die Taubenpost
. Ebből halljuk az alábbiakat:

Három Schubert dal Theobald Böhm feldolgozásában
1. Gute Nacht
2. Stänchen
3. Fischermädchen

Emily Beynon – Barber ~ Canzone
Okamoto Tomoya – zongora
2019.11.30. Dolce Art Hall, Szöul, Korea

30.Nov 2019
Dolce Art Hall, Seoul, Korea

A Gute Nacht-ot Walter Auer szintén míves előadásában is meghallgathatjuk itt, Robert Bigio oldalán. – http://robertbigio.com/auer.htm

A sorozat többi darabja mindig csütörtökön jelennek meg:
Április 9 Body Scan
Április 16 Légzés
Április 23 Mozart – G-dúr koncert
Április 30 Felhangok
Május 7 Brahms 4. – fuvolaszóló (zenekari állás)
Május 14 Mendelssohn – Scherzo (zenekari állás)
Május 21 Rossini – Tell Vilmos (zenekari állás)
Május 28 Sztravinszkij – Petruska (zenekari állás)

Kategória: Napról-napra | Címke: | Szóljon hozzá most!

Emily Beynon sorozata – 3

Légzés

A sorozat harmadik darabja a légzésről szól, és a korábbi részekhez hasonlóan ez sem száraz elmélet, hanem nagyon is gyakorlati jellegű.

A fundamentális témának megfelelő darabot illesztettem be – Jolivet – Chant de Linos
Emily Beynon fuvol – fuvola, Okamoto Tomoya – zongora
30.Nov 2019. november 30.
Dolce Art Hall, Szöül, Korea

A sorozat többi darabja mindig csütörtökön jelennek meg:
Április 9 Body Scan
Április 16 Légzés
Április 23 Mozart – G-dúr koncert
Április 30 Felhangok
Május 7 Brahms 4. – fuvolaszóló (zenekari állás)
Május 14 Mendelssohn – Scherzo (zenekari állás)
Május 21 Rossini – Tell Vilmos (zenekari állás)
Május 28 Sztravinszkij – Petruska (zenekari állás)

Kategória: Napról-napra | Címke: | Szóljon hozzá most!