‘videó’ kategória archívum

125 éve született Honegger

2017 03 10

Sir James Galway - fuvola - Arthur Honegger (1892-1955): Danse de la Chevre
A René Le Roy-nak dedikált darab 1922-ben született, és az ő előadásban is meghallgathatjuk itt.

Időgazdálkodás

2017 01 14

Manhertz József gondolatai

Régóta hallgatom Manhertz József-et, - egyrészt, mert nagyon vicces, másrészt, mert olyan gondolatai vannak, amelyek bármely területen hasznosíthatóak, - pl. a fuvolázás területén is - és ezen kívül még a megközelítése is elég egyedi. Gondolatainak nagy része nekünk fuvolásoknak is nagyon jól jönnek, és most összeszedtem tőle néhány rövid videót, amelyek tartalma egy az egyben átemelhetőek a saját életünkbe, hangszeres gyakorlatunkba.
Mi, fuvolások, hajlamosak vagyunk a végtelenségig várni az ideális - vagyis a szinte soha el nem érkező - körülményekre, ha gyakorlásról van szó. És általában olyan feladatokkal kerülünk szembe, amelyeket időigényes megoldani, ezért ha van is szabad 5 percünk bele se kezdünk, mert úgy is tudjuk, hogy ez az idő édes-kevés a feladatukhoz, célunkhoz képest, de…

5 perc arannyá válik
Ez a videó azoknak a fuvolásoknak jön jól, akik időhiánnyal küzdenek - tehát mindenkinek, főleg a tanulóknak, akik állandóan mindenféle, többnyire elméleti órán ülnek és kevés idejük van gyakorolni, de hasznos a pályán lévőknek is:

Veszély a célkitűzésben
Az alábbi két videó ugyan azt a témát járja körül: a célkitűzés/siker/gőg gondolatköre alighanem az előadóművészeknek sem ismeretlen, beleértve a fuvolásokat is:

Na és persze az…
Eredményesség veszélye

A többi videóját is ajánlom, újszerű látásmódja, gondolatmenetei sok inspirációt adhatnak.

Haydn - Szonáta

2017 01 10

Juliette Hurel - fuvola
Hélène Couvert - zongora

Vannak szerzők, akik nem kényeztették el a fuvolát. Itt van például Joseph Haydn, akinek igazából alig van fuvolát kifejezetten előtérbe helyező műve. Ezt a hiányt pótlandó a fuvolások néha elővesznek egy darabot tőle, amely eredendően vonósnégyes volt. Igazából a kvártett hegedű-zongora letétjét játszák és azt nevezik G-dúr szonátának, amely lényegében Haydn op.77es sorozatának egyik darabja. A sorozat Lobkowitz hercegnek készült, de a tervezett hat vonósnégyesből csak kettő készült el.

De ejtsünk szót Juliette Hurel-ről is. Tanárai voltak Pierre-Yves Artaud, Maurice Bourgue, Adorján András és Auréle Nicolet is. Számos elismerése mellett - többek között a Conservatoire díjazottja is volt - 1997ben a Kobei Nemzetközi Versenyen a legjobb Takemitsu előadásért kapott külön díjat.

Még néhány további felvételt hallhatunk az alábbi linken Juliette Hurel-től - Beethoven D-dúr szerenád, Schubert Variációk, és a kétes származású Beethoven fuvolaszonáta (sajnos csak részletek):
http://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/hurel01.htm

Itt pedig a Haydn mű követezik, csak 3 tétel, szemben az eredeti vonósnégyes verzióval, amelyben Menüett is van. A fuvolás előadás alatt megtalálható a vonósnégyes előadás is, ha valaki ebbe is szeretne belehallgatni.

A három tétel: I. Allegro moderato

II. Adagio

III. Finale: Presto

Quatuor Mosaïques

1. Allegro moderato (0:00)
2. Adagio (7:17)
3. Menuetto: Presto (14:39)
4. Finale: Presto (18:32)

Published in 1801.

https://open.spotify.com/embed/album/4zdhcUUaSMuAilU2XUIe89

3 új Mozart mű fuvolára

2017 01 07

köztük két fuvolaverseny

A hónap végén esedékes a zeneszerző születésének nem túl kerek, 261 évfordulója - de ezt az időpontot e sorok írja nem bírta kivárni ezzel a cikkel. Aligha vitatható, hogy Mozart fuvolaművei rendkívül fontos szerepet játszanak hangszerünk irodalmában. A most megtalált három új fuvolamű kicsit talán ellentmondani látszik annak a hitnek, hogy a zeneszerzőóriás nem kedvelte ezt a hangszert.

James Strauss 2016ban három, eddig ismeretlen művet fedezett fel, amelyeket most cd-n is rögzített. A felvételek a Strasbourgi Szimfonikus Zenekarral, Manuel Mendoza vezényletével, valamint Andrea Mogavero olasz fuvolaművész közreműködésével készültek. A cd költségeit a cikk végén mellékelt forráslinken támogatni is lehet adományokkal.

Az első mű egy fuvolaverseny Mozart barátjától, Johann Baptist Wendling-től, aki a mannheim-i udvari zenekar fuvolása volt. Mozart említi apjához írt, 1777 november 22én kelt levelében, hogy együttműködik vele, egy fuvolaversenyen dolgoznak, amelyben a fúvós részeket ő írja. A mű Emily Gunson Wendling katalógusában GUN 20-as számot viseli (link a cikk végén is megtalálható, érdemes tanulmányozni Wendling műveit).

A második darab a nemrégiben Lengyelországban előkerült rejtélyes kézirattal, egy oboaversennyel kapcsolatos. Tudjuk, hogy 1777 július 25én egy Johann Thomas Cassel nevű fuvolás egy Mozart által írt fuvolaversenyt próbált Salzburg-ban. Ebben az időben Mozart általunk is ismert fuvolaversenyei még nem léteztek, tehát nagy valószínüséggel ez a hiányzó harmadik lesz a legkorábbi. A Lengyelországban talált anyag valószínűleg egy átirat lesz A rekonstrukciót Anders Muskens készítette.

A harmadik darab egy hangszerelés, amely Mozart halála után készült, a K. 448as jegyzékszámú kétzongorás szonáta szimfónia concertante változata. A dán kiadó, C.G. Menzel hangszerelte meg két szólófuvolára, 2 oboára, 2 kürtre, 2 trombitára, timpánira és vonósokra. A szólófuvolák technikai elvárásait már nem Mozart korabeli fuvolára, hanem későbbi modellre utalnak.

Az alábbi, mintegy 11 perces videóban James Strauss beszél a projektről és hosszabb részleteket hallhatunk a művekből, valamint kéziratrészleteket is láthatunk - de mindenek előtt hallgassuk, egyik szebb, mint a másik:

Forrás:
https://www.gofundme.com/mozart-3-new-flute-discoveries-cd

James Strauss
http://jamesstrauss.org/

Orchestre Symphonique de Strasbourg
http://www.symphonique-strasbourg.eu/

Emily Gunson’s Wendling Catalogue
http://www.emilygunson.com/wendling

Beethoven, op.61

2016 12 16

a Hegedűverseny fuvolán

Karl Heinz Schütz előadásában hallhatjuk Beethoven remekművét. A szólista partnere a NKO (Netanya Kibbutz Orchestra) Shalev Ad-El vezényletével, a felvétel a Tel Aviv Museum of Artsban készült 2014 októberében. A darabot zenekarral még soha sem hallottam, néhány évtizede nálunk Tősér Dániel adta elő valamelyik fuvolás találkozón zongorával.

holnap - Duleba Lívia és Gábor József estje

2016 11 16

2016.november 17. csütörtök 18óra

Helyszín:
Tóth Aladár Zeneiskola Fodor terem - cím: 1063.Bp.Szív utca 19-21

Duleba Lívia - fuvola és Gábor József - zongora kamaraestje:

Mozart: A-dúr hegedű-zongora szonáta KV.305.
Poulenc: Szonáta
Weinberg: 12 Miniatűr Op.29
Karg-Elert: B-Dúr szonáta Op.121
Bartók Béla: 15 Magyar parasztdal

Belépés díjtalan

Kocsis - Nicolé - 1973, live

2016 11 13

és a benyitás eredménye

Egy zongorista barátom küldte ezt a linket néhány órája. (Itt a korábbi kapcsolódó poszt is). Tessék sokszor meghallgatni - etalon.

Köszönjük a felhasználónak a feltöltést, hihetetlen érték! Darabok az kezdőpontokkal az eredeti videónál, itt.

Budapest 24 October 1973 október 24:

00:00 - Bach Komm, süsser Tod, BWV 478
04:37 - Bach h-moll Szonáta, BWV 1030
20:47 - Schubert Variációk “Trockne Blumen”, D. 802
41:00 - Klaus Huber - Ein Hauch von Unzeit, fuvolaszóló
53:30 - Prokofiev Szonáta, op. 94

Ráadások
01:15:29 - Mozart C-dúr szonáta, KV. 14, 1. tétel
01:18:16 - Bach g-moll szonáta, BWV 1020, 2. tétel - (C.P.E. Bach)

Détári Anna

2016 08 06

új oldala a facebook-on

Kedves Mindenki! Barátaim, ismerőseim közül sokan ismerik a történetemet: 2010-ben a zenész disztónia (más néven feladat…

Közzétette: Détári Anna – 2016. augusztus 4.

Kedves barátom, Czeloth-Csetényi Gyula készítette velem ezt az interjút májusban a zenész disztóniáról. Megosztottam má…

Közzétette: Détári Anna – 2016. augusztus 4.

Ezt a két videót kifejezetten azért készítettem el, hogy inspiráljam vele azokat, akik zenész disztóniában szenvednek,…

Közzétette: Détári Anna – 2016. augusztus 6.

Sir James Galway Flutefestival - 2016

2016 07 04

Guest Artists

Here they are : The Guest Artists of the 2016 Galway Flute Festival in Weggis, Switzerland!

There is always room for…

Közzétette: Sir James Galway – 2016. május 15.

Sir James Galway weggis-i fuvolafesztiválja mindig etalon volt a szememben, már akkor is amikor a 90-es évek elején ott jártam. Akkor még nem volt ennyire fesztivál jellege a rendezvények, de már akkor is kitekintést nyújtott az összes kontinens fuvolázására, nem is akár milyen szinten. Idén két fuvolás is fellép, akik közel állnak hozzám/hozzánk.
Nem tudom a mai, hazai fuvolásoknak menyire ismerős Garzuly Anna neve, de az én generációm feltétlenül. Nagyon örültem, amikor néhány éve megtaláltam őt, mint a Quintessenz Fuvolaegyüttes tagját, annak pedig még jobban, hogy Szilágyi Szabolcs mellett - aki idén már visszatérő vendégnek számít e fesztiválon - ő is szólókoncertet adhat Weggis-ben. Garzuly Anna Szombathelyen született és Németh Pál, Kovács Lóránt, Paul Meisen és Jeanne Baxtresser voltak a tanárai, emellett számos nemzetközi verseny díjazottja volt, mielőtt a lipcsei Gewandhausorchester szólófuvolása lett 1995-ben.
Garzuly-Wahlgren Annával egy igen érdekes zenei mellékletet választottunk, egy igen nehéz darabot, amit egy kezemen meg tudok számolni hányszor hallottam életemben. Persze akkor is fuvola-zongora változatban Arthur Ephross átiratában.

Announcing our Guest Artist line up for the 2016 Galway Flute Festival!
Anna Garzuly-Wahlgren, Principal Flutist of the Gewandhaus Orchestra
www.galwayflutefest.com

Közzétette: Sir James Galway – 2016. február 26.

Mindkettőjüknek ugyan azt a két kérdést tettem fel:

- Milyen érzésekkel várod a 2016-os Galway Fesztiválon való fellépésedet?
Garzuly-Wahlgren Anna: Köszönöm kérdéseidet! Persze nagy örömmel készülök a Galway-fesztiválra! Egy pár évvel ezelőtt ismerkedtünk meg személyesen Hollandiában az ADAMs fuvolás szaküzlet rendezte fesztiválon, ahol fuvolaegyüttesemmel, a Quintessenz-cel abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Lady és Sir Galway-el együtt osztoztunk egy koncerten. A koncert után Lady Jeanny rögtön fel is kér minket, és engem személyesen is egy koncertre az ő svájci fesztiváljukra. A meghívás nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hiszen James Galway felvételeivel nőttem fel, különleges és egyedi hangja mindig nagyon inspirált.

- Tudod már mit fogsz előadni?
Garzuly-Wahlgren Anna: Marina Piccinini-vel játszunk egy koncertet, én Poulenc és C.P.E. Bach Szonátákat, valamint Jolivet Chant de Linos-t fogok játszani, de egy közös duettet is tervezünk a koncert végére.

Wieniawski - Scherzo-Tarantella op.16 - Gudrun Hinze hangszerelése.

We are thrilled that Szabolcs Szailágyi will be joining us as one of our esteemed Guest Artists at the Galway Flute…

Közzétette: Sir James Galway – 2016. június 3.

- Milyen érzésekkel várod a 2016-os Galway Fesztiválon való fellépésedet?
Szilágyi Szabolcs: Természetesen Weggisről nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni, hiszen immár több, mint húsz esztendeje annak, hogy ifjúkori álmunkat valóra váltva kijutottunk az akkor még szemináriumnak nevezett rendezvényre és tanulhattunk a mestertől. Arról nem is beszélve, hogy Galway-re, azóta mint Mentoromra tekinthetek. Óriási szakmai elismerés ezen a rendezvényen fellépni, hiszen évről évre a világ legjobb, legelismertebb fuvolaművészei koncerteznek Weggisben. Olyanok, mint Beaudiment, Bernold, Bouriakov, Formisano, Griminelli, Höskuldsson, McGhee, Piccinini, Schütz, Walker, hogy csak a legismertebbeket említsem. Érdekessége az idei fesztiválnak, hogy ezúttal két magyar fellépő is lesz, hiszen a több évtizede a lipcsei Gewandhaus Orchestra szólófuvolása, Garzuly-Wahlgren Anna is koncertezik Weggisben.

- Tudod már mit fogsz előadni?
Szilágyi Szabolcs: Az Alumni koncerten meglehetősen szűkösek a lehetőségek egy headliner koncertez képest a rendelkezésre álló idő tekintetében, de mindenképpen szerettem volna egy tartalmas programot összeállítani. Hosszabb ideje dolgozom már egy Dohnányi–Bartók fuvola-zongora műsoron, és mindenképpen ebből szerettem volna válogatni. Mivel a program utolsó láncszeme is a helyére került, vagyis az Universal kiadó végre megjelentette Ittzés Gergely átiratát, Bartók - Román népi táncok című művét, ezért már műsorra tűzhettem a darabot. Kontrasztként pedig Dohnányi-tól az Op. 48. No. 1-es Áriát fogom játszani. Mindezek mellett tervbe van véve egy produkció Sir James-szel, valamint az Alumni koncert többi résztvevőjével is.


Köszönöm mindkettőtöknek és sok sikert kívánok!

Ransom Wilson - ráadás

2016 06 14

2 videó

Remélem nem untatok senkit Ransom Wilson-al, mert még bemutatnék tőle két anyagot közel 40 év különbséggel:

Egy közös koncertvideót Rampal-al. Ebben az 1978as felvételben Doppler Andente és Rondójából a Rondó hangzik el:

- És egy másik koncertelőadást a Yale-en, 2015ből. Ez utóbbiban elhangzanak a következő művek:

Debussy - Syrinx,
Rivier - Oiseaux tendres,
Jolivet - Ascèses I,
Debussy - L’Après-midi d’un faune,
Gaubert - Sonatine,
Ravel - Habanera

Ezen az utóbbi felvételen erősen gondolkodtam, hogy feltegyem-e egyáltalán, mert valójában a koncert internetes közvetítésének otthon rögzített változata - emiatt a a hang- (és videó- ) minőség nem a legjobb. De, azt gondolom a műsor miatt mindenképp érdemes megnézni. Elhangzik benne több érdekesség is, így például a ritkán hallható Gaubert szonatina mellett Jean Rivier (1896–1987) Kegyes madarak című szólódarabja, amelyet mindeddig összesen egyszer hallottam, mégpedig Kovács Lóránt előadásában a 1992es Budapest Fuvolagálán. (Úgy emlékszem Rivier írt vonószenekari kíséretű fuvolaversenyt is - egyszer találkoztam a partiturával valamelyik kottatárban Budapesten - , de magát a művet még nem hallottam soha).