‘születésnap’ kategória archívum

Giuseppe Gariboldi születésnapján

2017 03 17

Giuseppe (Francesco Gabriele Patrizio Gaspare) Gariboldi (1833 március 17 - 1905 április 12).

Talán kevesen tudják, hogy olaszországi tanulmányait követően, 1856ban Párizsba költözött, ahol zeneszerzőként és viruóz fuvolásként tevékenykedett. 1870től,  a porosz-francia háborúban a Vöröskereszt kötelékében dolgozott.  1871től 1895ig ismét tanít fuvolát és zeneszerzést Párizsban. Halála előtt tért vissza Olaszországba.

De nézzük meg szakmai életét egy kicsit részletesebben is! Az alábbi részlet abból a cikkemből való, amely a Parlando májusi számában jelenik majd meg. (A teljes cikk itt olvasható).

“Gariboldi művei szerepelnek ugyan metodikánkban, de amolyan mellékesként, könnyed dallamosságot hordozó etűdjei inkább ”kispályás játékosok”, nem beszélve darabjairól, amelyeknek még az előbbieknél is kisebb szerepük van. Kisebb fajta, európai szintű nyomozást kellett indítanom, hogy egyértelművé tehessen játszott Böhm hangszerén, vagy nem? Kiderült: áttért a Böhm-fuvolára, a Conservatoire-ben képezte magát. 1872ben nevezték ki a College Rollin fuvola professzorának. Fuvolaiskolája – Méthode élémentaire pour la Flûte- Boehm et Flute ordenarie – Henri Altès művével egy évben, 1880ban jelent meg Párizsban, Méthode complète-je pedig négy évvel megelőzte azt, és 1882ben adta ki szintén itt a L’art de prélude-t. Nálunk etűdjeinek csak egy töredékét ismerik, metodikáját egyáltalán nem. Műveit Ambroise Thomas (1811-1896), az ünnepelt opera szerző, adta ki; Garboldi az ő, fuvolázni tudó lányát Elmira Thomas-t vette feleségül. Ambroise Thomas egyéb iránt a Conservatoire igazgatója volt 1871től haláláig, az ő Mignon című operájára írta Taffanel a máig kedvelt fantáziát. Gariboldi 15 kötet(!) etűdöt (itt alább felsorolom), - ebből 9 kötetet a Leduc kiadó jelentett meg - valamint 36 duó-etűdöt (6×6 összeállításban) írt. Barátai voltak Victor Hugo, Charles Gounod, Jules Massenet, Charles Thomas és Daniel Auber is. Gariboldi oktatásunkban azon kevés szerzők egyike lehetne, aki kifejezetten Böhm-fuvolára írt átfogó pedagógiai munkákat…

Etűd kötetei itt következnek, és az alábbiakból látható, hogy Gariboldi igen tematikus és bőséges etűd anyagot kínál, ezáltal az egyik legkiforrottabb, Böhm-fuvolára épített metodikát tekinthetjük az övének”.

1) 58 Petits exercices
2) 30 Études facile et progressives
3) 12 Caprices op. 37
4) L’indispensable, études journalières op. 48
5) Vingt études chantantes op. 88
6) 20 Exercices journaliers op. 89
7) 15 études dédiées aux amateurs
7) Études complète des gammes op. 127
9) Méthode de flûte op. 128
10) Études Mignonnes op. 131
11) Vingt petits études op. 132
12) Grands études de style op. 134
13) Grands exercices op. 139
14) L’art de préluder op. 149
15) Études de perfectionnement op. 217
16) 20 Caprices-études op. 333

Különös figyelmet érdemel az op.149-es L’art de préluder, amelynek ajánlása Doppler Ferencnek szól. A kötet mintegy hatvan rövid, amolyan befújó jellegű gyakorlatot tartalmaz, általában 3,4,5 sor terjedelemben. A műveknek két típusa van, egyfelől egy lassú, kadenciaális, szabad megformálású, valamint egy motorikusabb, skála, vagy hangzatfelbontást középpontba állító típus, amelyek a kötetben felváltva, hangnemek szerint követik egymást.

Születésnap - Prőhle Henrik 80 éves

2016 06 05

A ma 80 esztendős Prőhle Henriket aligha kell bemutatni, hiszen 1975 és 2006 között a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanáraként meghatározó szerepet töltött be a hazai fuvolázás alakításában. Részletes életrajzát itt olvashatjuk és a vele készült rádió műsort itt hallgathatjuk meg; a műsorban Becze Szilvia vendégei még Móré Irén és Drahos Béla is, részletek hangzanak el a Poulenc Szonátából, Fekete-Győr István Három duójából és az a-moll Partitából.
De vajon hányan tudják - beleértve őt magát is - , hogy van vele felvétel az interneten, nem is akár milyen: Lajta László két szólódarabját játsza egy 1976os Hungaroton szerzői lemezen.

Ezzel a felvétellel kívánunk boldog születésnapot!

László Lajtha · Deux pieces pour flute seule Op. 69
Prőhle Henrik - fuvola

1. Mélancolique

2. Vif et gracieux

℗ 1976 HUNGAROTON RECORDS LTD.

Released on: 1976-04-19

Gary Schocker a San Fransico-i Fuvolafesztiválon 2012

2015 10 18

Boldog születésnapot, Gary Schocker!

Gary Schocker születésnapján felidézzük 2012es koncertjét, amelyet a San Francisco-i Nemzetközi Fuvolafesztiválon adott. A neves szólista és tanár az utolsó darabban Viviana Guzman-al, a fesztivál szervezőjével játszik együtt.

Az elhangzó művek:
00:00 - Schocker: Erev Shalom
04:50 - Dinicu: Hora Staccato - G. Schocker átirata
07:50 - Poulenc: Berc - eredeti
08:42 - Poulenc: Berc - G. Schocker kiegészítésével
10:41 - Schocker: Ambidextranata
16:54 - Schocker: Regrets and Resolutions
25:00 - Schocker: Three Dances for Two Flutes

Ambidextranata - kottarészlet:

Gary Schocker is one very prolific composer, flute and harp player plus an excellent world class teacher. Here is his wonderful performance at S.F. Conservatory of Music in the San Francisco International Flute Festival 2012 thanks to Viviana Guzman, the Festival Producer for allowing me to film and to Gary Schocker for permission HEADS UP BERKELEY PROJECT 118
KELEY PROJECT 118
Producer BB Simmons
Non-Profit Educational film

Source / Forrás: https://www.youtube.com/user/HEADSUPBERKELEY

születésnap - Csetényi Gyula

2015 02 18

Csetényi Gyula fuvolázik

A Magyar Rádió Bartók adója spontán módon emlékezett meg apukám 75 születésnapjáról. Az alkalomra két versenyművet és egy-egy kamaraművet válogattak, amelyet az alábbi hangszóró ikonra kattintva hallgathatunk meg a Rádió archívumában.

Ars nova - a XX-XXI. század zenéje

1. Szelényi István: Szonatina egy tételben (km. Szelényi László - zongora),
2. Huszár Lajos: Serenata concertante (km. Budapesti Vonósok, hangversenymester: Bánfalvi Béla),
3. Fekete Győr István: Három duó fuvolára és zongorára (km. Krazue Annamária),
4. Madarász Iván: Flautiáda (km. a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, vez. Drahos Béla)

A mikrofonnál: Varga János,  Szerkesztő: Bánkövi Gyula.

Boldog születésnapot, apu!

születésnap - Madarász Iván

2015 02 10

Madarász Iván három fuvolaversenyt is írt (eddig…) hazai fuvolásaink számára:
Concerto F(L)A - Bálint János számára;
Flautiada - Csetényi Gyula részére (apukám); és a
Episodi Concertanti-t Gyöngyössy Zoltánnak.

Ez utóbbi még nem szerepel a fenti wikipédia címszóban. Az Episodi-t - ismert okokból - Oross Veronika rögzítette felvételen; a Hungaroton oldalán bele hallgathatunk.

Madarász Ivánnal Illés Eszter készített interjút 2009ben az akkor még létező Fuvolaszó hasábjain, itt olvashatjuk.

Boldog születésnapot kívánunk!

Szigeti István: Hommage a MadarászMadarász Iván: Concerto FLANobilArt koncert
Matuz Gergely fuvola, Artemisia kamarazenekar
Vezényel: Gulyás Nagy György

születésnap - Matuz István

2015 01 21


Kőszeghy Péter - OWOO
Kamarakoncert Matúz Istvánnak


Ma Matuz István születésnapját ünnepeljük, a neki írt kamarakoncerttel. A műről a szerzővel, a Németországban élő Kőszeghy Péterrel beszélgettem. A bejegyzés legvégén, a videó alatt elhelyeztem egy linket Fülep Márk Matuz Istvánról írt cikkéhez, címe: MATUZ ISTVÁN: FEJETLENEN – JELENET FEJETLEN FUVOLÁ(S)RA.

Boldog születésnapot kívánunk!

Néhány éve - 2010ben - készítettem egy interjút Kőszeghy Péter, zeneszerzővel, ami a Fuvolaszóban jelent meg. Akkor és ott megemlítettük, hogy készül egy fuvolaverseny Matuz István részére. Mivel a darab akkor a tervezés stádiumában volt semmi közelebbit nem lehetett róla tudni, ezért most - úgy éreztem - érdemes visszatérni erre a témára. Főleg, hogy már videó felvétel is van belőle, tehát meg is hallgathatjuk. Ezzel kapcsolatos kérdéseimmel kerestem meg Kőszeghy Péter.

Péter, én persze utána néztem, de elmondanád az Olvasóknak mit jelent a kissé rejtélyes cím?
Kőszeghy Péter: OWOO (vagy OBO) jelentése: Mongólia sztyeppéin elterjedt “kőhalmaz” értendő a név alatt, ami rituális célokra van “felépítve”. Mongólia és Tibet hegyei között több ilyen összegyűjtött kőhalom található. Ezek a helyszínen található nagyobb kövekből lettek összerakva, általában 2-3 méteres magasak, a közepén színes (töbnyire kék) anyagcsíkokkal és fa botokkal díszítetten.

null


Milyen célt szolgálnak ezek az építmények?

Kőszeghy Péter: Az OWOO-k, mint Úti-istenségek több hegyi átkelő közelében is megtalálhatók. A múltban az elesett harcosok szimbólumai is voltak ezek a kőhalmazok. Csata előtt a környéken lakók jelképesen minden harcosnak egy követ raktak ezekre a kőhalmokra: amelyik harcos elesett az ütközetben, annak a köve a halmon maradt.

null

Hogyan kapcsolódik mindez a darabhoz?

Kőszeghy Péter: Ha egy utazó egy ilyen kőhalmazhoz ér Mongóliában, egy sámánikus rituálét gyakorol: háromszor körbesétál az OWOO körül, és minden egyes kör után egy újabb követ tesz fel a halomra. Ez a rituálé arra szolgál, hogy az úton, ami még a vándor előtt áll, semmi szerencsétlenség ne érje.
Nos, a Kamarakoncert Fuvolára és Kamaracsoportra ilyen alapon íródott, Matuz Istvánnak. Végül is ez egyfajta “Rituálé”, olyan értelemben, hogy István életében ne történjen szerencsétlenség. Egyfajta amulett a darab. A három “tétel” ,a három zenei sétát jelenti az OWOO körül.

Köszönöm a válaszokat!

Most pedig hallgassuk meg a darabot:


Matuz István - fuvola; EAR Ensemble

Fülep Márk Parlando-ban megjelent cikke itt olvasható.

Web: www.koeszeghy.net

Elliott Carter - Flute Concerto (2008)

2014 12 14


Elliott Carter még egyszer visszatér ezekre a lapokra - ahogy ígértem. A szólódarabja után, amit novemberben posztoltam , most a Fuvolaversenyt mutatom meg, amelyet pont 100 évesen komponált. A mű premierje Izraelben volt, ahol a szólót Emanuel Pahud játszotta, a kamaraegyüttest Daniel Barenboim vezényelte.

Proms 2011
Emmanuel Pahud - fuvola
BBC National Orchestra of Wales, vez.: Thierry Fischer

Forrás:
http://www.nytimes.com/2011/10/01/arts/music/elliott-carters-concerto-for-flute-review.html?_r=0

születésnap - Sir James Galway “75″

2014 12 08

Drigo - Szerenád

Sir James Galway december 8án lesz 75 éves, hihetetlen, de igaz, hogy még mindig aktív szólista. (Sokáig a dec. 3as dátum is forgalomban volt az interneten, de a 8.a a helyes - ami azt illeti én is hibásan posztoltam mára a cikket…)

Rendkívül büszke vagyok rá, hogy 1993-94-95ben aktív hallgató ként vehettem részt Fuvolaszemináriumán.

Happy Birthday, Sir James Galway!

Két ritka felvétellel köszöntjük őt, 75. születésnapja alkalmából; az elsőben Nana Mouskouri-val Drigo Szerenádját adja elő.

Bach - Allegro a C-dúr szonátából

A másik felvételen - , hogy legyen valami gyors is, - itt van Bach C-dúr szonátájának Allegro-ja:

Születésnap - Fábián Tímea

2014 10 08

Beszélgetés a Nemzetközi Fuvolafesztiválról - Pécel, 2014 okt.17-19

Fábián Tímeát kérdeztem a közelgő Fesztivál részleteiről. A művésznő ma ünnepli születésnapját; Boldog születésnapot kívánunk!

Első kérdésem, hogy pontosan mit és milyen összeállításban játszotok majd a Fesztiválon?
Fábián Tímea: A fesztivál zárónapján, október 19-én, vasárnap este 18 órakor Illés Eszterrel és Pólus Lászlóval, valamint a Ráday Rézfúvós Kvintettel adunk hangversenyt. A koncert műsorát tekintve változatos, különlegességekkel tarkított. Így J. C. Bach és J. Haydn triói mellett bemutatásra kerül férjem, Nagy Zsolt: Csetepaté c. darabja, amelyet még 2007-ben írt a Flautanduo-nak, azaz Eszternek és nekem. Továbbá egy ősbemutató is kapcsolódik a programhoz: Rózsa Pál három művét fogjuk eljátszani (The hidden world of Atlantis - Secret; Golden Sequence;Flow), amelyek érdekessége az, hogy festmények ihlette darabokról van szó. A koncert alatt egyébként ezek a képek láthatóak lesznek, Révész Ákos festőművész jóvoltából, a fuvolafesztiválnak helyet adó péceli Ráday-kastély dísztermében. A záró darab pedig Doppler Ferenc és Károly Fantázia magyar motívumokra (Op.35) című darabja , amelynek két fuvolára és fúvós kvintettre készült átirata szintén a férjem, Nagy Zsolt munkája.

Révész Ákos - Atlantis rejtett világa

Néhány kérdés erejéig megszólaltattam Nagy Zsoltot is.

Arra kérlek mutassa be a Csetepaté c. darabodat:
Nagy Zsolt: Egy kisebb nézeteltérés után írtam a „Csetepaté” című fuvoladuót a feleségemnek, Fábián Tímeának. Egy családi veszekedés hangulatát próbáltam hangjegyekkel a papíron megörökíteni. A kicsit zilált hangulatú, néhol össze-vissza hangokból álló, modern fuvoladarabot a közönség más füllel, mosolyogva hallgatja, ha ismeri a zene keletkezési körülményeit is. Ráadásul, amikor feleségem koncerten játssza a darabot, nagyon életszerűen vissza tudja adni a zenemű hangulatát.

Vannak más fuvolaműveid is?
Nagy Zsolt: Jó pár fuvola-kürt duó átiratot készítettem illetve néhány kamaradarabot a Péceli Zeneiskola fuvolazenekarának. Nem tartom magam zeneszerzőnek. Ha valamilyen zenei ötlet „bevillan”, akkor azt leírom, de nem tudok megrendelésre írni, így előre tervezni sem tudok.

A Doppler hangszerelés a fesztiválra készült, egyáltalán honnan jött az ötlet?
Nagy Zsolt: Eredetileg két fuvolára és fúvószenekarra készítettem a Magyar Fantáziából egy hangszerelést, mivel idén végeztem a Debreceni Egyetem fúvószenekari karmester master szakán és a diplomakoncertemre minden szempontból jó ötletnek tűnt egy magyaros, romantikus, virtuóz fuvoladarab a Flautanduo szólistáival, Illés Eszterrel és Fábián Tímeával. A hangszerelés készítésekor többször is eszembe jutott, hogy fúvószenekarral sokkal nehezebb a szólistákat kísérni, talán egy rézfúvós kvintett megfelelőbb választás lenne a darabhoz.

A Péceli Fuvolafesztivál megfelelő helyszínt teremt egy ilyen zenei kísérletnek, ahol a tradicionális fuvoladarabok új köntösben is megszólalhatnak.

Kialakult már a fesztivál többi hangversenyének a programja? Az korábbi fesztiválokon elég rangos meghívottak szórakoztatták ill. kápráztatták el a szakmai és “laikus” publikumot. Kik az idei  vendégművészek?
Fábián Tímea: Igen, véglegessé vált a fesztivál műsora. Korábban a  Facebook oldalunkon már olvashatták a programot az érdeklődők, valamint szintén ez a fórum az, ahol a részletes műsorok, egyéb tudnivalók is elérhetővé váltak.
Idén a három esti koncert mellett két fuvolakurzust is tervezünk, valamint Jeney Zoltán közelgő évfordulója kapcsán, és a jövő év beharangozó programjaként egy koncertet a számára íródott fuvolaművekből. Ezen a koncerten fellépnek: Móré Irén, Szűcs Zsuzsanna, Nagy Katalin, Vámosi-Nagy Zsuzsa, Bán Annamária, Kiss Ágota, és Varga Zsófia. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta a meghívást Ittzés Gergely, a győri Szécsényi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének tanára, valamint Prof. Hansgeorg Schmeiser , a bécsi Zeneakadémia tanára, akik a tanítás mellett  rengeteg koncertmeghívásnak tesznek eleget szerte a világban.

(Teljes méretért klikk a képre)

Ittzés Gergely és Hansgeorg Schmeiser kurzusára kik jelentkezhetnek (milyen művekkel)? (És hogyan jelemtkezhetnek a résztvevők?)
Fábián Tímea: A kurzusokra aktív résztvevőknek a középiskolás illetve főiskolás, egyetemista tanulókat várjuk. Emellett természetesen várunk passzív érdeklődőket is ( elsősorban őket), legyen az  diák vagy tanár.
A művek terén nincs megkötés, tulajdonképpen bármivel jelentkezhetnek a hallgatók.
A Facebook-on közétett, vagy tőlünk e-mail útján megkért jelentkezési lap kitöltésével, majd visszajuttatásával ( postai úton, vagy mailben)lehet jelentkezni. Igyekeztünk  az iskoláknak az internet segítségével, közvetítők útján a plakátot, jelentkezési lapokat eljuttatni.

A két vendégművész - Ittzés Gergely és Hansgeorg Schmeiser - szólókoncertet is ad, feltételezem ők nem Jeney Zoltánnal kapcsolatos műveket játszanak; ha kialakult már a program és nem titok ki tudnál emelni egy-két érdekességet, amolyan szakmai “csemegét” e két művész műsorából?
Fábián Tímea: Így igaz, egyik meghívottunk sem játszik Jeney művet, sőt a “beharangozó” emlékkoncerten sem lesz hallható saját darabja. Most a neki ajánlott művekből szemezgettünk  Szűcs Zsuzsannával, aki ennek a koncertnek a háziasszonya, és nem mellesleg az alapítványunk kuratóriumi tagja is.
Mint az köztudott Jeney főleg etűdöket írt, de bátran kijelenthetjük, hogy Jeney egyike volt azon magyar előadóknak, aki számos zeneszerzőnek jelentett inspirációt a múlt században. Köztudottan a XX. század magyar komponistái Jeney révén rengeteg művel gazdagították a fuvolás repertoárt,nem beszélve a fúvósötösre írt darabokról. Úgy gondolom, a közelgő centenárium kapcsán mindenképpen meg kell emlékeznünk Jeney Zoltánról, a kiváló muzsikusról és pedagógusról. Visszatérve Ittzés Gergelyre és Hansgeorg Schmeiser-re,  azt tudom mondani, hogy programjuk sok ínyencséget tartogat a fuvolásoknak. Ittzés Gergely koncertje a “ Változatos variációk” címet viseli, és itt C.P. E. Bach, Beethoven, Doppler, Siposs Antal, Dubois, valamint Mike Mower művei mellett Gergő saját darabjait is hallhatjuk majd. Partnere az est folyamán Granik Anna lesz.  Prof. Hansgeorg Scmeiser és Atsuko Wada Riebl is igazán színes és érdekes műsorral kedveskedik nekünk. Koncertjükön két olyan darab is elhangzik majd , amely eddig ismeretlen volt a fuvolások számára.  Programjukon a következő művek szerepelnek:
W.A. Mozart - e-moll szonáta KV 304
R. Strauss - Bevezetés, téma és variációk
Karl Höller - Erste Sonate
Franz von SuppéIl primo amore  (Idylle)”

Kíváncsian várjuk a Fesztivált és sok sikert kívánok!

születésnap - Szimicsevics Judit

2014 08 27

Boldog születésnapot kívánunk!

Benjamin Godard: Valse from Suite de Trois Morceaux Op. 116 No.3
Szimicsevics Judit - fuvola
Ötvös Gábot - zongora
2013