Születésnap – Fábián Tímea

Beszélgetés a Nemzetközi Fuvolafesztiválról – Pécel, 2014 okt.17-19

Fábián Tímeát kérdeztem a közelgő Fesztivál részleteiről. A művésznő ma ünnepli születésnapját; Boldog születésnapot kívánunk!

Első kérdésem, hogy pontosan mit és milyen összeállításban játszotok majd a Fesztiválon?
Fábián Tímea: A fesztivál zárónapján, október 19-én, vasárnap este 18 órakor Illés Eszterrel és Pólus Lászlóval, valamint a Ráday Rézfúvós Kvintettel adunk hangversenyt. A koncert műsorát tekintve változatos, különlegességekkel tarkított. Így J. C. Bach és J. Haydn triói mellett bemutatásra kerül férjem, Nagy Zsolt: Csetepaté c. darabja, amelyet még 2007-ben írt a Flautanduo-nak, azaz Eszternek és nekem. Továbbá egy ősbemutató is kapcsolódik a programhoz: Rózsa Pál három művét fogjuk eljátszani (The hidden world of Atlantis – Secret; Golden Sequence;Flow), amelyek érdekessége az, hogy festmények ihlette darabokról van szó. A koncert alatt egyébként ezek a képek láthatóak lesznek, Révész Ákos festőművész jóvoltából, a fuvolafesztiválnak helyet adó péceli Ráday-kastély dísztermében. A záró darab pedig Doppler Ferenc és Károly Fantázia magyar motívumokra (Op.35) című darabja , amelynek két fuvolára és fúvós kvintettre készült átirata szintén a férjem, Nagy Zsolt munkája.

Révész Ákos – Atlantis rejtett világa

Néhány kérdés erejéig megszólaltattam Nagy Zsoltot is.

Arra kérlek mutassa be a Csetepaté c. darabodat:
Nagy Zsolt: Egy kisebb nézeteltérés után írtam a „Csetepaté” című fuvoladuót a feleségemnek, Fábián Tímeának. Egy családi veszekedés hangulatát próbáltam hangjegyekkel a papíron megörökíteni. A kicsit zilált hangulatú, néhol össze-vissza hangokból álló, modern fuvoladarabot a közönség más füllel, mosolyogva hallgatja, ha ismeri a zene keletkezési körülményeit is. Ráadásul, amikor feleségem koncerten játssza a darabot, nagyon életszerűen vissza tudja adni a zenemű hangulatát.

Vannak más fuvolaműveid is?
Nagy Zsolt: Jó pár fuvola-kürt duó átiratot készítettem illetve néhány kamaradarabot a Péceli Zeneiskola fuvolazenekarának. Nem tartom magam zeneszerzőnek. Ha valamilyen zenei ötlet „bevillan”, akkor azt leírom, de nem tudok megrendelésre írni, így előre tervezni sem tudok.

A Doppler hangszerelés a fesztiválra készült, egyáltalán honnan jött az ötlet?
Nagy Zsolt: Eredetileg két fuvolára és fúvószenekarra készítettem a Magyar Fantáziából egy hangszerelést, mivel idén végeztem a Debreceni Egyetem fúvószenekari karmester master szakán és a diplomakoncertemre minden szempontból jó ötletnek tűnt egy magyaros, romantikus, virtuóz fuvoladarab a Flautanduo szólistáival, Illés Eszterrel és Fábián Tímeával. A hangszerelés készítésekor többször is eszembe jutott, hogy fúvószenekarral sokkal nehezebb a szólistákat kísérni, talán egy rézfúvós kvintett megfelelőbb választás lenne a darabhoz.

A Péceli Fuvolafesztivál megfelelő helyszínt teremt egy ilyen zenei kísérletnek, ahol a tradicionális fuvoladarabok új köntösben is megszólalhatnak.

Kialakult már a fesztivál többi hangversenyének a programja? Az korábbi fesztiválokon elég rangos meghívottak szórakoztatták ill. kápráztatták el a szakmai és “laikus” publikumot. Kik az idei  vendégművészek?
Fábián Tímea: Igen, véglegessé vált a fesztivál műsora. Korábban a  Facebook oldalunkon már olvashatták a programot az érdeklődők, valamint szintén ez a fórum az, ahol a részletes műsorok, egyéb tudnivalók is elérhetővé váltak.
Idén a három esti koncert mellett két fuvolakurzust is tervezünk, valamint Jeney Zoltán közelgő évfordulója kapcsán, és a jövő év beharangozó programjaként egy koncertet a számára íródott fuvolaművekből. Ezen a koncerten fellépnek: Móré Irén, Szűcs Zsuzsanna, Nagy Katalin, Vámosi-Nagy Zsuzsa, Bán Annamária, Kiss Ágota, és Varga Zsófia. Nagy örömünkre szolgál, hogy elfogadta a meghívást Ittzés Gergely, a győri Szécsényi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézetének tanára, valamint Prof. Hansgeorg Schmeiser , a bécsi Zeneakadémia tanára, akik a tanítás mellett  rengeteg koncertmeghívásnak tesznek eleget szerte a világban.

(Teljes méretért klikk a képre)

Ittzés Gergely és Hansgeorg Schmeiser kurzusára kik jelentkezhetnek (milyen művekkel)? (És hogyan jelemtkezhetnek a résztvevők?)
Fábián Tímea: A kurzusokra aktív résztvevőknek a középiskolás illetve főiskolás, egyetemista tanulókat várjuk. Emellett természetesen várunk passzív érdeklődőket is ( elsősorban őket), legyen az  diák vagy tanár.
A művek terén nincs megkötés, tulajdonképpen bármivel jelentkezhetnek a hallgatók.
A Facebook-on közétett, vagy tőlünk e-mail útján megkért jelentkezési lap kitöltésével, majd visszajuttatásával ( postai úton, vagy mailben)lehet jelentkezni. Igyekeztünk  az iskoláknak az internet segítségével, közvetítők útján a plakátot, jelentkezési lapokat eljuttatni.

A két vendégművész – Ittzés Gergely és Hansgeorg Schmeiser – szólókoncertet is ad, feltételezem ők nem Jeney Zoltánnal kapcsolatos műveket játszanak; ha kialakult már a program és nem titok ki tudnál emelni egy-két érdekességet, amolyan szakmai “csemegét” e két művész műsorából?
Fábián Tímea: Így igaz, egyik meghívottunk sem játszik Jeney művet, sőt a “beharangozó” emlékkoncerten sem lesz hallható saját darabja. Most a neki ajánlott művekből szemezgettünk  Szűcs Zsuzsannával, aki ennek a koncertnek a háziasszonya, és nem mellesleg az alapítványunk kuratóriumi tagja is.
Mint az köztudott Jeney főleg etűdöket írt, de bátran kijelenthetjük, hogy Jeney egyike volt azon magyar előadóknak, aki számos zeneszerzőnek jelentett inspirációt a múlt században. Köztudottan a XX. század magyar komponistái Jeney révén rengeteg művel gazdagították a fuvolás repertoárt,nem beszélve a fúvósötösre írt darabokról. Úgy gondolom, a közelgő centenárium kapcsán mindenképpen meg kell emlékeznünk Jeney Zoltánról, a kiváló muzsikusról és pedagógusról. Visszatérve Ittzés Gergelyre és Hansgeorg Schmeiser-re,  azt tudom mondani, hogy programjuk sok ínyencséget tartogat a fuvolásoknak. Ittzés Gergely koncertje a “ Változatos variációk” címet viseli, és itt C.P. E. Bach, Beethoven, Doppler, Siposs Antal, Dubois, valamint Mike Mower művei mellett Gergő saját darabjait is hallhatjuk majd. Partnere az est folyamán Granik Anna lesz.  Prof. Hansgeorg Scmeiser és Atsuko Wada Riebl is igazán színes és érdekes műsorral kedveskedik nekünk. Koncertjükön két olyan darab is elhangzik majd , amely eddig ismeretlen volt a fuvolások számára.  Programjukon a következő művek szerepelnek:
W.A. Mozarte-moll szonáta KV 304
R. StraussBevezetés, téma és variációk
Karl HöllerErste Sonate
Franz von SuppéIl primo amore  (Idylle)”

Kíváncsian várjuk a Fesztivált és sok sikert kívánok!

This entry was posted in Napról-napra, születésnap and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply