születésnap – Matuz István


Kőszeghy Péter – OWOO
Kamarakoncert Matúz Istvánnak


Ma Matuz István születésnapját ünnepeljük, a neki írt kamarakoncerttel. A műről a szerzővel, a Németországban élő Kőszeghy Péterrel beszélgettem. A bejegyzés legvégén, a videó alatt elhelyeztem egy linket Fülep Márk Matuz Istvánról írt cikkéhez, címe: MATUZ ISTVÁN: FEJETLENEN – JELENET FEJETLEN FUVOLÁ(S)RA.

Boldog születésnapot kívánunk!

Néhány éve – 2010ben – készítettem egy interjút Kőszeghy Péter, zeneszerzővel, ami a Fuvolaszóban jelent meg. Akkor és ott megemlítettük, hogy készül egy fuvolaverseny Matuz István részére. Mivel a darab akkor a tervezés stádiumában volt semmi közelebbit nem lehetett róla tudni, ezért most – úgy éreztem – érdemes visszatérni erre a témára. Főleg, hogy már videó felvétel is van belőle, tehát meg is hallgathatjuk. Ezzel kapcsolatos kérdéseimmel kerestem meg Kőszeghy Péter.

Péter, én persze utána néztem, de elmondanád az Olvasóknak mit jelent a kissé rejtélyes cím?
Kőszeghy Péter: OWOO (vagy OBO) jelentése: Mongólia sztyeppéin elterjedt “kőhalmaz” értendő a név alatt, ami rituális célokra van “felépítve”. Mongólia és Tibet hegyei között több ilyen összegyűjtött kőhalom található. Ezek a helyszínen található nagyobb kövekből lettek összerakva, általában 2-3 méteres magasak, a közepén színes (töbnyire kék) anyagcsíkokkal és fa botokkal díszítetten.

null


Milyen célt szolgálnak ezek az építmények?

Kőszeghy Péter: Az OWOO-k, mint Úti-istenségek több hegyi átkelő közelében is megtalálhatók. A múltban az elesett harcosok szimbólumai is voltak ezek a kőhalmazok. Csata előtt a környéken lakók jelképesen minden harcosnak egy követ raktak ezekre a kőhalmokra: amelyik harcos elesett az ütközetben, annak a köve a halmon maradt.

null

Hogyan kapcsolódik mindez a darabhoz?

Kőszeghy Péter: Ha egy utazó egy ilyen kőhalmazhoz ér Mongóliában, egy sámánikus rituálét gyakorol: háromszor körbesétál az OWOO körül, és minden egyes kör után egy újabb követ tesz fel a halomra. Ez a rituálé arra szolgál, hogy az úton, ami még a vándor előtt áll, semmi szerencsétlenség ne érje.
Nos, a Kamarakoncert Fuvolára és Kamaracsoportra ilyen alapon íródott, Matuz Istvánnak. Végül is ez egyfajta “Rituálé”, olyan értelemben, hogy István életében ne történjen szerencsétlenség. Egyfajta amulett a darab. A három “tétel” ,a három zenei sétát jelenti az OWOO körül.

Köszönöm a válaszokat!

Most pedig hallgassuk meg a darabot:


Matuz István – fuvola; EAR Ensemble

Fülep Márk Parlando-ban megjelent cikke itt olvasható.

Web: www.koeszeghy.net

This entry was posted in Napról-napra, interjú, link, születésnap, videó and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply