Végre…

Andreas Blau

A felvétel amit már nem tudom mióta várok… Megjelent Andreas Blau (1949-ben született) búcsúkoncertjének teljes anyaga, amelyben a Reinecke koncertet játsza, plusz a Syrinx-et. A Yannick Nézet-Séguin vezényletével előadott művet természetesen a Berlini Filharmónikusok kísérik. Míg mások jöttek-mentek Andreas Blau 45 évig(!) volt az együttes szólófuvolása – olyan fuvolások mellet, mint Sir James Galway, Emanuel Pahud (a fuvolaverseny felvételén ő fúj, pl. 6:09-nél láthatjuk is) vagy Karlheinz Zöller -  és a 2013/14-es szezon végén vonult vissza – na nem a fuvolázástól, csak a zenekartól – de továbbra is fellép az 1996 óta létező „14 Berliner Flötisten“-el, akikkel tavaly ilyenkor Budapesten is megfordult, valamint szólóban is színpadra lép és teszi mindezt 70 évesen.

~ A fotó forrása és a kapcsolódó cikk itt található ~

A Reinecke művet rendkívül letisztul, minden magamutogatástól mentes, ugyan akkor nagyon mély muzikalitással hallhatjuk – természetesen maximális technikai perfekció mellett – olyan megközelítés ez amely ma gyakorlatilag hiánycikk. Szerencsére sok kameraállásból, közeli képekkel tarkítva kapjuk a közvetítés felvételét (5:43-tól például az automata Bé használatára láthatunk egy érdekes példát – ezért vicces nekem ha valaki a hosszú-bé használatát erölteti, ha Herr Blau-nak ez így jó, akkor legyen nekünk is jó).

Némi utánajárással azt is kiderítettem miféle fa fuvolán játszik Andreas Blau: nos, talán nem meglepő, hogy nem valamelyik nagy, mainstream világmárka hangszerén, hanem egy abszolút exkluzív Anton Braun fuvolán.  Az öreg Anton Braun még az 1800-as évek végén Temesváron alapította meg hegedűműhelyét. A jelentős magyar felmenőkkel rendelkező család később Kolozsváron, majd Szegeden tevékenykedett, de Németországba már úgy került, hogy fúvós hangszerekkel foglalkoztak – elsősorban piccolókkal és fuvolákkal. A műhelyben ma Anton Braun és lánya, Antonia Simon dolgoznak, ők ketten megrendelésre csinálnak mindent.


I. Allegro molto moderato [00:45] II. Lento e mesto [09:09] III. Finale: Moderato – In tempo animato – Tempo I – Più mosso [16:07] Syrinx [25:22]

Aki esetleg rövidebb és még frissebb anyagra vágyakozik – bár szerintem a Reinecke koncert meghallgatása kötelező, akár többször is – annak mellékeltem Andreas Blau-tól még zongorás anyagot is – itt alább Milhaud Saudades de Brazil sorozatából játszik átiratot:

Darius Milhuad  Brazileria

2019, január, Szöul – Andreas Blau és James Jaewon Moon

De ugyan ezen a koncerten Monti Csárdását is megszólaltatta (A további videók itt találhatóak), és egészében véve megállapítható, hogy a 70 éves Andreas Blau csúcsformában van:

This entry was posted in Hangverseny, Napról-napra, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply