‘kép’ kategória archívum

Paul Taffanel fuvolája

2017 03 13

Az fenti videót - fényképekből összefűzve - Emanuel Arista (http://www.aristaflutes.com/) készítette Bernard Duplaix fuvolagyűjtőnél, a hangszer az ő tulajdonában van. Láthatjuk Louis Lot fuvola Dorus-féle gisz-billentyűtjét, és érdekes lehet az elegáns kialakítású, filigrán disz-billentyű is, ami eleve kizárja, hogy tartósan, erősen rátámászkodjon a játékos. Az álló képen Taffanel kezeit láthatjuk és szinte érezhető milyen puhán fogja, tartja a hangszert - még akkor is ha a felvétel pillanatában szinte biztosan nem játszott rajta. Taffanel-el két posztban is foglalkoztam nem is olyan nagyon régen; az egyik bejegyzést a Dolgozatok sorozatban találjuk itt, a másikban, a Könyvajánló sorozatban pedig E.Blakeman életrajzi kötetét mutattam meg.

Kodály “135″ | “50″

2017 03 06

Kodály (1882-1967) - a magyar és az egyetemes zenetörténet megkerülhetetlen alakjának - évfordulói kapcsán a Hét zongoradarab egyikének átdolgozása:

A darab eredetije Vazsonyi Bálint (1936-2003)előadásában:

holnap után - Schubert, Mozart

2015 10 02

Október 4. vasárnap 18.00
Hetei-Bakó Teodóra (fuvola) és Szabó Ferenc János (zongora) koncertje

Budapest-Fasori Református Egyházközség
Cím: 1071 Budapest, Városligeti fasor 5.

On Leonardo de Lorenzo’s birthday

2015 08 29

Ma 140 éve születette Leonardo de Lorenzo

null

(1875.aug.29 - 1962 júli.29)

Két felvételt mutatok a komponáló fuvolavirtuoztól, akinek ma ünnepeljük születési évfordulóját: Pizzica-Pizzica valamint Pan.

Itt, egy régebbi cikkben egy kottát is találunk.

nullCzeloth-Csetényi Gyula - flute, Mikola Éva - piano
Leonardo de Lorenzo’s crazy-virtouse piece; I was play it in 1996: “Pizzica-Pizzica”. The source is digitalized tape recording. The microphone was placed behind the stage.

Lorenzo - Pan (solo)
Leonardo de Lorenzo: Pan - original version by music777

Kanada

2015 06 19

Úgy alakult, hogy két fuvolásunk is vendégszerepel a Kanadai Fuvolás Találkozón - nagy dolog! Szilágyi Szabolcs és Fülep Márk a két művész akik már a helyszínen vannak, és a napokban mutatják be műsorukat - Szilágyi Szabolcs ma, kamarapartnere Richard Shaw.

junius 19 - Szilágyi Szabolcs

Dohnányi: Aria Op.48 No.1 Dohnányi: Passacaglia Op.48 No.2
Bartók: Három csíkmegyei népdal
Dohnányi: Szonáta hegedűre és zongorára Op.21 (Ittzés Gergely átirata)
Bartók - Paul Arma : Suite paysanne hongroise

Érdekesség, hogy Bartók és Dohnányi eredeti művei mellet átiratok is elhangzanak majd:

Fülep Márk - Magyar klasszikus- és népzene
Közreműködik Erik Gero - zongora, valamint közreműködik a Flautas del Fuego - tagjai, Budai Izabella és Alheli Pimienta; ezt hiszem nem tévedek nagyot amikor azt írom, hogy a két fuvolás a Zempléni Trióban csatlakozik Márkhoz.

Featuring: Erik Gero, piano & Flautas del Fuego (Izabella Budai and Alheli Pimienta) This program includes features classical and contemporary Hungarian compositions and folk music. The program is infused with Hungarian folk bravura, and the sound of authentic folk music played on various folk flutes will conclude the program on a high note.

Franz LISZT: Étude op. 1, no. 9 fl & pf (cadenza: Márk Fülep
Ernő DOHNÁNYI: Aria op. 48 no. 1 alto fl & pf (arr: Márk Fülep)
Ferenc DOPPLER: Hungarian Pastoral Fantasy op. 26 fl & pf
Sándor JEMNITZ: Sonata op. 43 (1941) for fl solo
Péter EÖTVÖS: Cadenza from „Shadows” (2008) for fl solo
Rezső VÉGVÁRI: Hungarian Dance „Csűrdöngölő” from Mezőség (1978) fl & pf
HUNGARIAN FOLK MUSIC Panorama of authentic traditional folk music from Carpathian
László ZEMPLÉNI: Trio for three flutes (1984)

Hans Werner Henze - Sonatina (1947)

2015 05 01

Hans Werner Henze (1926-2012)
Sonatina (1947)

A repertoár sorozatban már többször is érintettem Harald Genzmer-t, és fuvolaműveit, de még nem esett szó egy másik, 20. századi német komponistáról, Hans Werner Henze-ről (1926-2012). A szerző egyetlen általam ismert fuvolaműve a Szonatina 1947ben keletkezett (leszámítva az ugyan ebben az évben írodott neo-barokkk kamarakoncertet, amely fuvolát is foglalkoztat, és még 2 vegyes kamaraművet). Magyarországon első alkalommal Karlheinz Zöller, a Berlini Filharmonikusok szólófuvolása szólaltatta meg a Debreceni Fuvolás találkozó keretében, talán 1995 körül. Nem véletlen, hogy Herr Zöller azt a művet is műsorára tűzte hiszen a kompozíció tanárának, a kiváló fuvolásnak és tanárnak, Kurt Redel-nek (1918-2013) íródott.

Henze egyiket a 20. század legfontosabb német komponistáinak, főleg színpadi műveket írt, legfontosabb talán az Ondine című balett (1958). A zeneszerző gyermekkorát a fasiszta Németországban töltötte, apja a rendszer fanatikus híve volt, és ezt az elkötelezettséget családjától, hat gyermekétől is elvárta. Henze zenei érdeklődése korán megmutatkozott, de szülői nyomásra Hitler Jugend-hez kellett csatlakoznia. Ebben a közegben került napvilágra saját neméhez való vonzódása. Végül apját besorozták és a keleti frontra került, ahol halálát lelte. Henze a II. Világháború után elhagyta Németországot annak homofób közege miatt, és Olaszországba telepedett le. Itt élt haláláig életvitel szerűen, noha munkáit főleg német területen végezte. Róma mellett helyezték végső nyugalomra.

Ami a Szonatinát illeti három tételes műről van szó. Bár érezhetően Hindemith nyomdokait követi, még is egyéni hangvételű kompozíció. Energikus első és utolsó tétele közé lírai második tétel került, melynek érdekessége, hogy több alkalommal is melodikus igénnyel érinti a háromvonalas H hangot. A negyvenes években ez egyértelműen határhang volt a hangszeren, és Kurt Redel kitűnő hangszeres kvalitásairól árulkodik.

Ginevra Petrucci - fuvola
Bruno Canino - zongora

Accademica del Conservatorio Santa Cecilia, Roma
2014.03.27.

1) Moderato. Allegro molto vivace 0:23
2) Andantino 3:33
3) Presto 6:24

Háziverseny

2015 02 26

Pénteken, azaz holnap kerül sor a Zeneakadémia szokásos, házi fuvolaversenyére, amely a három akadémiai tanár növendékeit rangos grémium zsűrizi. A verseny nyilvános, összdíjazása 150.000 forint, és a Semmelweis utcai épületben, a fuvolának nem igazán kedvező 110es teremben kerül megrendezésre 10 órától.

George Crumb - Vox Balanae (1971)

2015 02 15

A bálna hangja

Néhány hónappal ezelőtt még fogalmam sem volt erről a zeneszerzőtől. Ha valaki álmomból felriasztott volna, hogy mondjak egy jelentős 20. századi amerikai komponistát és is a Cage, Reich, Glass triumvirátusból mondtam volna valakit. Mára ez megváltozott.
Hogy a lexikális adatokkal kezdjem, George Crumb 1929ben született, ma is élő amerikai szerző. Számos elismerés birtokosa, így 1968ban Pulitzer díjat kapott a Echoes of Time and the River-ért, és 2000ben pedig a legjobb kortárs mű Grammy díjat vehette át a Star-Child-ért.

A Vox Balaenae-t 1968ban kezdte komponálni, miután a 60évek elején megismerkedett néhány bálnaéneket bemutató felvétellel. A mű lényegében egy fuvola-trió, ám rossz nyomon járunk ha Haydn és Pleyel klasszikus kamarazenei falatjaira asszociálunk. Crumb nem elektronikus szerző,de csaknem minden művében alkalmaz erősítést, így van ez itt is. A darab jól példázza a szerző természetközeli attitűdjét, amelyben a Természet nagybetűvel értendő. Nem csak a velünk élő élővilágról van szó, hanem egyfajta prehisztorikus hangütésről is, sőt tágabb értelemben a Természet Crumb-nál az Univerzumot jelenti. A darabban a bálna - e prehisztorikus korból itt maradt emlős - énekén keresztül ezt tökéletesen sikerült megragadnia.

Hosszúszárnyú bálna

Ami a formát illeti a mű 8 tételből áll: a művet a fuvola vokalizációja nyitja, ezt követi a téma (Sea Theme), és az 5 variáció, amely földtörténeti korokról lettek elnevezve. A kompozíciót a Sea-Nocturne zárja. Ennek ellenére még is a művet háromrészesnek érezzük. Ennyit a formáról, és ne is szeretnék többet mondani, nehogy az egekig magasztaljam. Mindenesetre erősen pironkodtam amikor elő alkalommal meghallgattam, hogyan lehetséges, hogy pont ezt a több, mint 40 írt jelentős művet még nem ismertem…

A művet Crumb 1969ben kezdte felvázolni és a New York Camerata mutatta be 1971ben. Ezzel a darabbal folytatódik a repertoár sorozatom, ahol George Crumb néhány nap emésztési idő után újra vendégünk lesz egy másik kompozíciójával. A ma tárgyalt műből két felvételt tette, fel: az elsőn jól látható a szerző szándékának megfelelő szcenárió - kék háttér és a maszkolt játékosok. A második felvételen követhetjük a kottát. És azért is, mert a darabra bőven ráfér a többszöri meghallgatás is.

Christina Smith - fuvola, Paula Peace - zongora, Brad Ritchie - cselló:

Az alábbi felvételen követhetjük a darabot kottából, az előadók nem ismertek:

reblog - Baráth Bálint interjú

2015 02 05

Baráth Bálint zeneszerzőt korábban már én is megszólaltattam, az interjút itt találjuk. De ezt az interjút Szabó Kriszta készítette, a folytatáshoz a linket az idézett szöveg végén találjuk.

- Hol helyezed el magad a kortárs zenei életben?

- Nehéz megmondani, manapság nincs egy közös zenei nyelv, ahol bárki is el tudná helyezni magát. Ami azt illeti, én az akusztikus zenében összefoglaló típusnak, az elektronikusban viszont keresőnek mondom magam. Ellentét ez is, amint annyi minden nálam. Előadóként mindenféle zenét szeretek játszani, mert hiszem, hogy az, aki arra jut, hogy komponáljon és ezért ki is áll, rendelkezik egy ötlettel vagy logikával, amivel érdemes foglalkozni. Egy jó példa erre Ravel Le Gibet című darabja.

A zenével tűzdelt folytatást itt olvashatjuk…

Zenei illusztrációként A vak sámánasszony álmát választottam, Détári Anna előadásában - 2009. Természetesen szólófuvola darab…

III. Nemzetközi Fuvolafesztivál Pécelen - 2014

2015 01 15

Zelinka Tamás beszámolója

A 2010-ben indított „Nemzetközi Fuvolafesztivál-Pécel” elnevezésű, akkor még országos, mostanra már nemzetközi érdeklődésre igényt tartó rendezvény kétévente kerül megrendezésre a barokk stílusban épült péceli Ráday-kastélyban. A fesztivál szervezője és létrehozója a Péceli Parnasszus Alapítvány: az eseménysorozat szakmai segítője és program-koordinátora Fábián Tímea fuvolaművész.

A Fuvolafesztivál alapítóinak és rendezőinek a kezdetektől fogva az volt az egyik legfőbb célja, hogy a hazai, illetve külföldi fuvolaművészeket, fuvolás műhelyeket kellemes körülmények között megismertessék a legjelesebb magyar előadók mellett a komoly szakmai hírnévvel rendelkező külföldi művészekkel, akiket a koncertezés mellett mesterkurzusok vezetésére is felkérnék.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9d/R%C3%A1day-kast%C3%A9ly_%287216._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg/261px-R%C3%A1day-kast%C3%A9ly_%287216._sz%C3%A1m%C3%BA_m%C5%B1eml%C3%A9k%29_2.jpg

Hansgeorg Schmeiser

A koncerteknek és az előadásoknak kezdetektől fogva a Ráday kastély díszterme az otthona, amelynek falát 1766-ban készült freskók díszítik. Az első fesztiválon Doppler Károly halálának 110. évfordulójáról emlékeztek meg, …

… folytatás itt, a Parlando-ban.