Elliott Carter – Scrivo in Vento (1991)

(Képforrás: WashingtonPost)

A képen látható idős úr Elliott Carter (1908-2012), valószínűleg minden idők leghosszabb életű zeneszerzője. Végigélte a 20.századot, gyerekkorában megmutatkozó zenei tehetségére a családjánál házaló biztosítási ügynök, Charles Ives is felfigyelt, és mélyebb tanulmányokra bátorította. A Harvardon Walter Piston (akitől már bemutattam a George Laurent-nek ajánlott fuvolaszonátát) és Gustav Hols tanították, majd sok honfitársához hasonlóan Párizsban képezte magát Nadia Boulanger osztályában. Sajátos módon életének utolsó évtizedeiben volt a legaktívabb, ebben az időszakban, egészen pontosan 100 évesen írta meg fuvolaversenyét – a darabra még visszatérünk. Az 1991es Scrivo in Vento ajánlása a kitűnő kanadai fuvolásnak, Robert Aitken-nek szól, vele is külön foglalkozunk majd.
Visszatérve a darabra bőven megérdemelné, hogy nálunk is repertoármű lehessen, és pedagógiai haszna sem elhanyagolható. A Scrivo in Vento absztrakt hangvételű darab, merészen használja a fuvola összes regiszterét, és néhány könnyebb kettősfogást is megszólaltat.
A mű Petraraca 212. szonettjére épít, annak egy bizonyos sorára vonatkozik: szélbe írtok vagy szélbe írt szavak – több fordítás is lehetséges. A szerző és Robert Aitken együtt látogattak el Petrarca Avignon melletti lakóhelyére, egy eldugott völgyben – e látogatás élménye ihlette a művet.

Elliott Carter így mesél élményéről:
Azt gondoltam, hogy a nagyon magas és a nagyon mély regiszterek közötti kontraszt jól visszaadná a költemény melankolikus hangulatát. Petrarca egy lélegzet elállító helyen lakott, ez az egyik legkülönösebb hely a világon. A völgy végén van egy szikla rajta egy hatalmas lyuk, amelyen egy folyó folyik keresztül, úgy hívják “fontaine de v’occluse”. Egészen hihetetlen és senki sem tudja hogyan keletkezett. Petrarca itt élt egy faluban. Akkor jött ide amikor a Pápa Avignon-ba jött; követte a pápát. Azután probléma adódott, mert lett egy pápa Rómában is. Ezért Petrarca erre az eldugott, csendes helyre költözött, megtalálni sem könnyű, csak egy út vezet ide. Ma a ház egy park közepén áll. Van egy jelenet Dante Isteni színjátékában amely, ezen a helyen játszódik, és ezt a párbeszédet egy sziklára vésték amely a park közepén található. Lenyűgöző volt. Robert felesége és mi bementünk a házba, ahol fel volt írva Petrarca valószínűsíthető születésnapja: 1304 július 20. Robert Aitken a darab bemutatóját is erre a napra időzítette.

Aki szereti az általam adott ad libitum házi feladatokat még bőven tájékozódhat a műről a két alábbi linken. Az első, amelyből a fenti beszámoló is való Patricia Spencer interjúja, a második egy hosszabb lélegzetű elemzés.
1)
http://www.patriciaspencerflute.com/images/CarterInterviewFQ.pdf
2)
http://www.academia.edu/

Most pedig jöjjön végre a mű:

Mercedes Smith fuvola, Utah Symphony és Opera szólófuvolása, valamint az amerikai National Flute Association Young Artist Competition-jének első helyezetteje. Koncertfelvétel 2013, július.

This entry was posted in Napról-napra, interjú, kép, link, repertoár, videó and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply