Hogyan tudsz gyakorolni, ha meg vagy sérülve?

A következő időszakban lassan véget ér hetek óta tartó tematikus sorozatom a kevéssé ismert modern művekről, hogy lassacskán átadja a helyet néhány elméleti írásnak, amelyekkel kissé elmaradtam. Természetesen vár még ránk néhány izgalmas, modern fuvolamű, de lassan vissza áll a már jól ismert blog tartalom. Elsőként – de nem először – Jennifer Roig-Francolí hegedűtanárnő és gyakorló szólista és Alexander Technique tanár teszi nálunk tiszteletét. A művésznő mostanában indít saját, zenészeknek kidolgozott programot Art of Freedom címmel, a szeminárium moduljai levelező formában is elérhetőek itt, én ki is próbáltam és nagyon hasznosnak találtam (még fut, nem ért véget). A mai írás tartalmáról annyit lehetne elmondani, hogy a hegedűművésznőt nyáron kisebb sérülés érte, ezért egy ideig a mentális gyakorlást helyezte előtérbe. Ezúttal videókat is belinkeltem, éspedig két olyan darabbal, amiket mi, fuvolások is igen kedvelünk; lássuk a cikket:

Original by Jennifer Roig-Francolí
Posted on May 31, 2014

Néhány hete a bal kezem középső ujját becsíptem egy szekrényajtóval.
OUCH!!

Sírtam. Tényleg. A fájdalom váltotta ki annak a nehéz reggelnek minden felgyülemlett feszültségét. Az ujjam kékre, feketére változott és még mindig fáj. Meg kellene vizsgáltatnom annak ellenére, hogy tudom nem tört el.

(Hogyan történt? Meg akartam magam nézni gyorsan a szekrényajtó tükrében és becsuktam a mellette lévő szobaajtót… és nem vettem el időben az ujjamat. A lecke: lassíts ha sietned kell!)

Ha követed a blogomat [mi itt éppen ezt tesszük, tehát a válasz: igen - ford.] talán emlékszel, hogy egy hónapja új inspirációt nyert a hegedűmmel való viszonyom, és nagyon élveztem a játékomat ezen az új, csodálatos módon. Nyilvánvalóan sérült ujjammal egy időre (remélem átmenetileg!) váratnak magukra ezek az új élmények… Ezek az események inspirálták ezt a posztot.

Tehát a kérdés a következő:
Mihez kezd egy hangszeres zenész ha megsérül a keze, vagy az ujja és egy ideig nem tud játszani?

Azt hiszem, – mint a legtöbb muzsikus – Te is pánikba esnél. De a pániktól nem fogsz gyorsabba gyógyulni, csak energiát vesztegetsz vele. Szóval, hogyan töltsd el az időd java részét távol a hangszeredtől? Nem kell abba hagyni a gyakorlást csak azért, mert a tested egyik részén fájdalom jelentkezett. Feltételezve, hogy a sérülésed átmeneti és a felépülés nagyon valószínű az egyik legjobb barátod a mentális gyakorlásban való jártasságod fejlesztése lehet. Valójában nagyon jól teszed ha a mentális gyakorlást rendszeresen műveled, még akkor is ha kiváló egészségnek örvendhetsz, mert az előnyei hatalmasak.

A valóság az, hogy a Harvard Egyetem kutatói bebizonyították: az agy ugyan úgy tanul az ujjak mozgásából, akkor is, ha csak elképzeljük azt, mintha hangszerünkön játszanánk.

A mentális gyakorlás nem csak általánosságban erősíti zenei képességeidet, de számodra mindig elérhető, mint “háttérgyakorlat” azokban az időszakokban is, amikor nem vagy képes a hangszereden gyakorolni, (például összepréselve utazol a koncerted helyszínére egy repülőgépen, mint egy szardínia).

Én a konstruktív pihenés alkalmával szeretem megmutatni a tanítványaimnak a mentális gyakorlást. Lefeküdhetsz és gyakorolhatsz olyan helyeken és helyzetekben is, ahol soha sem vennéd elő a hangszeredet. A mentális gyakorlásra rengeteg lehetőség van.

Íme néhány azok közül az előnyök közül, amiket learathatsz a mentális gyakorlással:

-Megszabadít az aggodalomtól, amikor nem lehetsz a hangszereddel, mert nem igaz, amikor azt gondolod “Oh nem! Nem tudok gyakorolni!”

-Amikor a konstruktív pihenést gyakorolod egy nyugodtabb állapotba és jó testhelyzetbe kerülsz, amelyet átvihetsz azokra az alkalmakra is, amikor a hangszer a kezedben van.

-A darabjaidat a megszokott izomfeszültségektől mentesen gyakorolhatod. Sok energiát takaríthatsz meg, amelyet átirányíthatod kreatív tudatodba.

-Sokkal nehezebb “automatizáltan” játszani, ha nincs a kezedben a hangszer, nem hallod a hangját. amelyet előállítasz. Kénytelen leszel megszüntetni a zavaró gondolatokat, mert ezek rögtön kizökkentik a gyakorlásodat és ez meglehetősen nyilvánvaló lesz; ez nagyban hozzájárul koncentrációs képességed növeléséhez.

-Ha el tudsz játszani egy darabot fejben, akkor valóban megtanultad, az izom memórián túl is. Ez egy nagyszerű teszt, hogy ellenőrizd mennyire tudod a darabodat. Növeli a memóriádba vetett bizalmadat és magabiztosságodat azálltak, hogy hangszer nélkül is el tudod játszani.

-Csendes, tehát soha senkit nem fog zavarni (és ez valóban nagyon praktikus amikor egy hotelszobában, vagy más nyilvános várakozó helyen vagy, ahol nem tudod csak elővenni a hangszert, hogy gyakorolj).

A mentális gyakorlás rendszeresen része a hangszeres munkádnak? Hogyan csinálod? Tapasztaltál más előnyöket is a fentiekhez képest? Mentálisan bárhol, bármikor gyakorolhatsz.

Liebesleid: Franz KREISLER, Jennifer Roig-Francolí – hegedű

MONTI: Csárdás, Jennifer Roig-Francolí – hegedű

Jennifer Roig-Francolí – hegedű,
Orquestra Simfónica Ciutat d´Eivissa,
vezényel Adolfo Villalonga, Ibiza (Spain),
Dec. 18, 2011.

This entry was posted in Napról-napra, fordítás, hangszeres wellness, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply