Grammy – 2015

Csaknem pontosan egy éve annak, hogy bemutattam egy számomra ismeretlen fuvolást, a dél-afrikai Wouter Kellerman-t. Ízlésem és előérzetem nem bizonyult hibásnak, mert a klasszikus képzettségű, de világzenét játszó művész most kapott Grammy-díjat, a  Wind of Samsara című albumáért, amelyet Ricky Kej-el készített. Ezt megelőzően Kellermann már háromszor nyerte el a dél-afrikai SAMA (South Africa Music Award) díjat is.

Wouter Kellerman felvételeit több helyen megtalálhatjuk és letölthetjük, így a CDbaby-n és a Bandcamp-on is. Mindkét portál flac letöltést is tud, ami azt jelenti, hogy a flac fromát wav-ba konvertáljuk CD minőségű felvételt kapunk. Ugye érthető? A wav-okat már csak ki kell írni cd-re , és már hallgathatjuk is Wouter Kellerman nem hivalkodó, még is rendkívül kifinomult és változatos játékát. Ha erre vagyunk kíváncsiak főleg a Mzansi című cd-jét ajánlom, ami a CDbaby-n elérhető.

A művész egyébként kedveli és használja is a különféle fuvolákat, így az alt- és basszusfuvolát. A fuvolás további érdekessége, hogy előszeretettel szólaltatja meg azt a fuvola-féleséget, ami nem más, mint a nálunk zeneiskolában használatos fife. Mondhatom egészen sokkoló élmény hallani ezt a hangszert,  ahogy Wouter Kellermen értő, és kifejező módon megszólaltatja, amelyet mi a zeneiskolai munkából ismerünk, de igyekszünk elkerülni, ha lehet, mert fejfájást kapunk a hangjától. Művészetét bátran ajánlom azoknak, akik netán idegenkednek a világzenétől, avagy a crossover jellegű fuvolától, ugyan is Kellermen játéka olyan mértékben kifinomult, hogy a klasszikus fuvolázáson trenírozott fülek sem fognak csalódni. Jazz-es szólóiban sem távolodik el a klasszikus fuvolahang értékeitől, noha szívesen alkalmaz effekteket és beat-box elemeket, sőt beleéneklést és beszédet is. Ehhez társul még az afrikai hangszerpark és ritmusvilág, amely olykor nem nélkülözi az állathangok mímelését sem. A felvételek alapján úgy tűnik Mr.Kellerman kizárólag francia-flatter-t (azaz torok-flatter-t) alkalmaz, amelyet egész le tud lassítani, így gyakran igen gyors staccato benyomását kelti vele.

Az alkalmazott fuvolatechnikájára jó példa az alábbi beszúrásból a 9. felvétel, a The Long Road, ami egy különleges fuvolaszóló, a kompozíció egyébként Nelson Mandela életének állít emléket.

A fuvolás egyébként jelentékeny jótékony tevékenységet is folytat a dél-afrikai SOS gyermekfalvakkal kapcsolatosan.

Az alábbi beszúrás a Timeless című cd felvételeit tartalmazza (felvételenként is megvásárolható), amelyen Wouter Kellerman néhány klasszikus örökzöldet is megszólaltat.

Remélem sikerült felkeltenem a figyelmet Wouter Kellerman körül, és lesznek, akik felfigyelnek a játékára. Végül még egy lemezét ajánlom; az alábbi felvételsorozatban találjuk Sinéad O’Connor “Nothing Compares 2 U” című slágerének feldolgozását (a 7.szám), – nagyon kevés ennyire jól sikerült pop-átdolgozást hallottam fuvolástól, amely ilyen meggyőzően sikerült:

Forrás:

http://kellerman.bandcamp.com/

http://www.cdbaby.com/Artist/WouterKellerman

http://www.wouterkellerman.net/bio/

http://www.youtube.com/wkellerman

This entry was posted in Napról-napra, mp3 and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply