The Competition – filmajánló

A verseny

Nem szoktam filmeket ajánlani, mert nincsenek fuvolázással kapcsolatos filmek… A minap azon gondolkodtam, van-e olyan film amiben a fuvolázás, mint olyan, központi szerepet kap. Rá kellet jönnöm, hogy nem tudok ilyesmiről. Ennek oka valószínűleg az lehet, hogy a fuvolázást viszonylag nehéz jól megjeleníteni egy színésznek, épületes téma sincs igazán, hiszen ki kíváncsi mondjuk Quantz, Theobald Böhm, vagy a világutazó virtuóz Terschak kalandjaira – már mint rajtunk kívül. A moziban is a zongora-hegedű uralkodik tehát, mint a való életben. Egyetlen példát tudok a hazai filmgyártásból, és ez pedig a Kalózok. A film főszereplőjét, Gubás Gabit nem más, mint a hazai fuvolázás nagyasszonya, Horgas Eszter trenírozta a szerepre, ha jól tudom. És ne felejtsük el azt sem, hogy ebből a moziból lépett elő anno a Jazz+Az zenekar is, de – ahogy ezt mondani szokták – ez már történelem. Nem érdektelen az a részlet sem, hogy a filmbeli és a valóságos zenekar vokálos lánya Behumi Dóra igazi fuvolás.
Az egyetlen, nemzetközileg is jegyzet film mostanában, amiben valamiféle fuvolázással találkozhatunk A Tolmács volt, itt Nicole Kidman egy afrikai fuvolaféleségen játszott:

A fenti kis bevezetés csak arra volt jó, hogy némi fuvolás vonatkozást is csempésszek a bejegyzésben, ugyan is a film amiről szó lesz nem tartalmaz semmilyen fuvolázást. Az 1981es amerikai The Competition című film cselekménye egy nagy zongoraverseny körül zajlik, Richard Dreyfuss és Amy Irving főszereplésével. A magyar felmenőkkel is rendelkező Richard Dreyfuss a 70es években igen foglalkoztatott sztár volt. Ő játszotta a főszerepet Spielberg Harmadik típusú találkozások-jában és a Cápában is – hogy csak a legfontosabbakat említsem. Ami a filmet illeti, én annak idején a hazai TV-ben láttam, legalább két alkalommal. A több, mint 2 órás nagyjátékfilm egy romantikus történet, ennek megfelelően kapott magyar címet is, a végtelenül idétlen Szerelemverseny formájában.

Amiért az egész érdekes lehet nekünk, zenészeknek az, hogy a film rendkívül jól visszaadja a nagy zenei versenyek hangulatát, meggyőzően mutatja be a versenyzőkre nehezedő nyomást. Van itt magát protezsáltjaiban önmegvalósító erőszakos tanár, pöffeszkedő karmester, és a versenyzők, akik olykor civódnak, olykor pedig szolidárisak egymással. Tehát úgy, mint a való életben… Igazából ezért érdemes megnézni a filmet. Természetesen ehhez jön még a romantikus szál, amely a két főszereplő között bonyolódik; Dreyfuss a kissé megkeseredett, a versenyekből már “kiöregedő” zongoristát alakít, akinek ez az utolsó esélye, hogy belépjen a versenygyőztesek világába, míg Amy Irving a fiatal, szigorral trenírozott tehetség, aki tarolni készül.

Két jelenet: az első a négykezes jelenet:

Amy Irving tanárnőjét Lee Remick alakítja:

A mozi érdekessége, hogy azon ritka filmek közé tartozik, amelyben – amellett, hogy egészen hosszú komolyzenei részleteket hallhatunk – a zongorázó színész kezét is rendszeresen és hosszan mutatják. A két főszereplő 4 hónap intenzív zongoratanulással készült a szerepre, és az általuk “előadott” műveket többé kevésbé meg is tanulták. Ez Dreyfuss esetében lett a legmeggyőzőbb, a Beethoven zongoraverseny részletet sokig azt hittem tényleg ő játsza. Amy Irvng-nek is volt dolga a Prokofjev zongoraversennyel, óriási teljesítményt nyújt még akkor is ha keze nincs mindig szinkronban a hangzó anyaggal. A színészek felkészültségéhez és alakításához a “tökéletes” a legmegfelelőbb jelző.

The Competition: Prokofiev Piano Concerto #3

Akinek feltámadt az érdeklődése a film iránt, annak most jön a hideg zuhany, ugyan is nincs DVD kiadása, gyakorlatilag beszerezhetetlen. Tehát vagy meg kell várni míg a magyar TV Szerelemverseny címen leadja, vagy regisztrálnunk kell az alábbi IMDB linkre, ahol elvileg a teljes film legálisan megtekinthető:
http://www.imdb.com/video/wab/vi1468728345

FULL MOVIE:
http://www.imdb.com/video/wab/vi1468728345

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply