Gyöngyössy Zoltán

Ma lenne a tragikus körülmények között elhunyt Gyöngyössy Zoltán születésnapja. Egykori tanáromra két videóanyaggal emlékezünk, az egyiket alighanem jól ismeri a fuvolás társadalom – ez Paganini Moto perpetuo-jának cirkulációs légzéses előadása. A másik lehet, hogy nem annyira ismert; egy link a Komlómédia oldalára, ahol több Gyöngyössy Zoltánnal kapcsolatos videóanyagot is megtekinthetünk.


Zongorán közreműködik – Termes Rita

Ha jól tudom Zoli egy közismert felvételből vette az ötletet a darab ilyen módon történő megoldására. Annak idején a világ fuvolásai értetlenül álltak James Galway Moto perpetuo-ja elõtt, mivel
a művész – tőle szokatlan módon – egy kivételtől eltekintve kivágatta a levegővételeket a darabból. Akkor a felvétel már jó ideje hozzánk is eljutott, de elsőként Zoli ismerte fel az ebben rejlő lehetőséget, nevezetesen, ha a darabot legato játsza a cirkulációs légzés alkalmazásával megvalósul a folytonosság.

További videók a Komlómédia oldalán.

És még egy link, egy régebbi tv adásból: http://nava.hu/id/757120/
Nekem sajnos nem töltődött, de ha valakinek esetleg sikerül akkor az alábbi műsort hallhatja, megérné:
- Schumann: Három románc
- Debussy: Egy faun délutánja
- Kurtág György: Hommage a J. S. Bach
- Sáry József: Echo
A műveket előadja Gyöngyössy Zoltán (fuvola), Kurtág Mária (zongora) és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei.

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply