Christopher Caliendo – Flute Sonata No.9 (Manhattan Sonata)

Nosztalgiázzunk még egy kicsit Carol Wincenc-el, hallgassuk meg Christopher Caliendo, neki ajánlott fuvolaszonátáját, szám szerint a kilencediket! Műveit az Államok vezető fuvolásai játszák, ha szétnézzünk a szerző oldalán (lásd a bejegyzés alján) olyan nevekkel találkozhatunk, mint Amy Porter, Jim Walker, Robert Langevin (az ő nevét azt hiszem a Szilágyi Szabolccsal készült interjúben is megemlítettük), és Dr. John Barcellona (életem első angol fordítása az ő egyik cikke volt…).

A darab a Manhattan Sonata alcímet viseli, izgalmas üzenetet hordoz, mivel erőteljesen merít New York multikulturális és történeti hátteréből; lássuk a tételek leírását a szerző nyomán:

Flute Sonata No. 9 – Carol Wincenc & Wendy Caldwell

1. tétel:
Village Vanguard és a Blue Note Jazz Club – két meghatározó jazz intézmény. Max Gordon, a Village Vanguard zenésze nyitotta meg a klubbot 1935ban. A Blue Note 1981es megnyitása óta a világ vezető jazz-klubjai közé emelkedett. Az első tétel tisztelgés New York e két inkonikus intézménye előtt, amelyek a XXI.században is a jazz fáklyavivői.

2.tétel:

forrás: http://archinect.com/news/article/2640951/new-york-s-high-line

The High Line, Lower West Side – New York ipartörténeti múltjának fontos része a nálunk főleg filmekből ismert, masszív lábakon álló magasvasút, amely mára egy különleges, nyilvános park lett, és a közelmúltban kapott új, innovatív arculatot, gazdagítva ezzel a new york-i közösség életét, és az élő jazz zenét szerető közönséget is. A világ más nagyvárosaiban, ahol hasonló magasvasút működött több ilyen, a létesítménynek új funkciót adó projekt is fut mostanában.

3. tétel:

forrás: www.jamesmaherphotography.com

Interborough Rapid Transit Subway, az IRT 1904ben nyílt meg, mint New York City első metró társasága. Az emelt pályájú vasútvonalak mellett szükség volt egy gyors, földalatti közlekedésre is, amely nyilvánvaló megoldás volt a felszíni zsúfoltság csökkentésére, és a külső területek bekapcsolására, fejlődésük elősegítésére. Ebben a tételben a zene az utazó tömegek keveredését ragadja meg, a City Hall állomáson.


forrás:
http://www.christophercaliendo.com/

This entry was posted in Napról-napra, mp3, repertoár, videó, új kotta and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply