Dugók és koronák I. – Galway-Nagahara

Úgy tűnik lesz egy legalább három részből álló sorozatom a fuvolafej dugójával illetve koronájával kapcsolatban. A téma azért is rendkívül izgalmas, mert nagy cégek és kisebb műhelyek hosszú évek óta keresik az optimális megoldást. Mindenki ismeri a fuvola fejében lévő dugót, amiről annyit tudunk hogy néha nem árt ellenőrizni a helyzetét, különben gondokat okozhat, már csak azért is, mert ha hosszabb ideig nem nézünk rá akár bele is rohadhat a fejbe… A dugó maga, régebben egy egyszerű parafadugó volt – mint a boros üvegekben… – de manapság inkább műanyag dugót használnak a fuvolában és a boros üvegekben is. A korona pedig egy, a fuvolafej lezárására szolgáló díszítő elem. Így volt ez eddig, de ez hamarosan megváltozhat.

A témában való elmélyedéshez és kedvcsinálásként is következzen itt egy rövid hír a Nagahara által kínált dugókról. Ők voltaképpen minden fejet felszerelnek már egy, a James Galway-al közösen kialakított dugóval  és koronával. Ezüst fejhez ezüst dugó/illetve nehezék jár, aranyfejhez ugyan ez aranyból.  Egyébként – kissé előreszaladva a témában – úgy tűnik minden fejlesztő alkalmaz egy nehezéket is (magán a dugón és a koronán kívül), amelynek súlya variálható. A nehezék súlyát a vásárló választja ki saját, egyedi igényeinek megfelelően.

Ugrás a Nagahara oldalára – klikk a képre.

A szett alapvető  feladata, hogy magát a dugót stabilan rögzítse a helyén, illetve ne engedje zörögni. A gyártó szerint a fuvolások tapasztalat azt mutatja, hogy könnyebbé válik az artikuláció, a pianissimo hangok indítása, valamit a magas hangok intonációja és magvassága. További előnye, hogy a hangminőség a középregiszerben és a mélyregiszterben is csillogóbb lesz.
Idekívánkozik még néhány ismeret a Nagahara céggel kapcsolatban. A kis műhely 1990 óta nötte ki magát meghatározó céggé, és – nem mellesleg – Sir James Galway jelenleg Nagahara fuvolán játszik. Modelljeiket több saját szabadalommal szerelték fel (erről is érdemes lenne egyszer hosszabba írnom…) és áraik a csillagos égig terjednek, legdrágább hangszerük ötvenezer dollár körül van… .

a következő cikk ebben a sorozatban->


This entry was posted in Napról-napra, cikk, fordítás and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply