Matek

Nemrégiben megnéztem videóim Youtube-statisztikáját. Számomra is meglepetést jelentett, hogy videóimat főleg az Egyesült Államokból nézik, ezután Japán következik, és csak a harmadik helyen van Magyarország. Míg az USA-ból jövő “látogatókra” nem igazán van ésszerű magyarázat, addig a japán megtekintésekre van: valószínűleg japán szólista barátom, Masahide Kurita honfitársai pörgették meg a számlálót.

Érthető módon Magyarország után Egyiptom jön, hiszen Gamal-Abdel Rahim műveinek felvétele – még ha csonka is – kuriózumot képvisel, ő Egyiptom nemzeti zeneszerzője. Egyiptomot Németország és Olaszország követi quasi holtversenyben.

Ami a legnézettebb videókat illeti az Offenbach Barcarolle magasan vezet több mint 6000 megtekintéssel – a valószínű magyarázat itt is Kuri személye – már azon kívül, hogy eléggé jól adjuk elő a darabot…


Czeloth-Csetényi Gyula – flute, Masahide Kurita – flute, Surányi Bea – piano

Az ezután következő videó a Bartók – Magyar parasztdalok ; közel 5000 megtekintéssel. Lehet, hogy a magyar előadás miatt keresték fel sokan a videót. Hozzá kell tennem, a darab abban az időben került fel, amikor a Youtube 10 percben korlátozta a feltöltést, és így ketté van szelve – sajnos… Valamint, hogy a japánban készült koncert-DVD-ből máig sem sikerült elfogadható hangminőségű kivágatot készítenem nem tudom miért – DVD lejátszóval makulátlan a hang, már minden beállításban próbáltam, de kimentve torz lesz.


Czeloth Csetényi Gyula – flute, Surányi Bea – piano, 2001 demo CD.
(2 percnél az Eloy Flutes fuvolái láthatóak a magyarországi kiállításon, ahol a fuvolákat meg is szólaltattuk, de a felvételen a saját A.R. Hammig-omon játszom Elek Tihamér fejjel).

Gaubert Románc című darabja nem videó, hanem cd-ről kimásolt felvétel állóképpel; mivel ez az anyag a címlapon van lassacskán 2500 megtekintést mondhat magáénak.

Érdekesség még két amerikai vonatkozású videó. Gary Schocker nekem ajánlott Early Spring című darabja tudtommal az egyetlen felvétel a neten. Mivel Gary neve elég vonzó a Youtube keresőjének is a koncertfelvétel közel 400, a próbán készült felvétel kb. 450 megtekintést ért el. A másik kiugró adat David Chu fuvolafejeinek tesztje; az egyik videó több mint 700, míg a másik közel 1000 megtekintéssel büszkélkedhet. Mivel David elég jó nevű fejkészítő, és nem nagyon vannak feltöltve tesztek a munkáiból valószínűsíthető, hogy ezért keltették fel az érdeklődést ezek a videók.


Rehersal with Éva Csősz (piano), played by David Chu’s woodenheadjoint. (A koncertfelvétel itt található).

A Gamal-Abdel Rahim anyag egy 1994es félbehagyott (nem rajtam múlt…) cd-felvételnek a digitalizálása, amit néhány éve töltöttem fel. Művei közül az Osiris című balett töredékes lemezfelvétele viszi a prímet 1300 megtekintéssel – íme a szerző lejátszási listája.

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply