FluteFusion

Amikor megtaláltam Szimicsevics Judit Ötvös Gábor kompozícióiból készült felvételeit nagyon megörültem, mert egy olyan projektről és műfajról adhatok hírt, ami nálunk egyelőre nagyon ritka. Az itt következő, videókkal tarkított rövid interjúban mindkettőjüket megszólítottam, hiszen Ötvös Gábor nem csak szerzője, de – zongorista ként – előadója is ezeknek a daraboknak. Arra kértem őket adjanak némi útbaigazítást az itt hallható kompozíciókkal kapcsolatban, amelyek fuvolára-zongora összeállításra készültek, és remélhetőleg sok fuvolás fantáziáját megmozgatják majd…


World in Fusion by Gabor Otvos 2013
Copyright © 2013 Ötvös Gábor
Flute:Judit Szimicsevics
Piano:Gabor Otvos
Composed by:Gabor Otvos

Hogyan találkoztatok a kamarapartnereddel?
Szimicsevics Judit:
A zeneszerző, Ötvös Gábor kollégám, aki Debrecenben végzett az egyetemen zongora szakon. Három éve kezdett el tanítani a kispesti zeneiskolában, én akkor találkoztam vele miután megszületett a két gyermekem, és újra dolgozni kezdtem. Először csak egy darabot írt, azután jött a következő… Ő megírja, én megtanulom, és a Rádióban csinálunk belőle stúdiófelvételt. A műfaja egyfajta fúziós jazz, ami valóban elég ritka nálunk, de például Észak-Amerikában nagyon népszerű.

Jazzy Flute Piano Fusion II. by Gabor Otvos
2013 Copyright © Ötvös Gábor Piano Session
Flute:JUDIT SZIMICSEVICS
Composed and played:GÁBOR ÖTVÖS

Mennyire nehezek ezek a darabok fuvola szempontból? Úgy értem ritmikailag és technikailag is van mit játszani benne…
Szimicsevics Judit:
Igazából azért szeretem ezeket a darabokat, mert teljesen más mint amit eddig csináltam. Ritmikája összehasonlíthatatlan bármely eddig általam játszott darabbal. Eleinte nem is volt olyan egyszerű, de idővel, ahogy egyre több darab született, rájöttem, hogy hiába a bonyolult ritmus, a darab könnyedségét és improvizatívságát kell kihangsúlyoznom. Technikailag szerintem abszolút játszhatóak (“kézre állnak”), és mostanra egy 25 nyolcados rész ugyanolyan természetes számomra, mint egy Bach-szonáta lassú tétele.

Milyen terveitek vannak a továbbiakban?
Szimicsevics Judit:
Jó lenne lemezt készíteni belőle valamikor később, de ahhoz még további kompozíciók kellenek. Már megszületett három újabb mű, – mondjuk a következő nem pont ilyen stílusú lesz… Ez majd közelebb áll inkább a klasszikus zenéhez, bár vannak benne jazz-es elemek is. Szerintem ez is nagyon jó lesz.

Blue Moon Flute by Gábor Ötvös 2014
Copyright © 2014 Ötvös Gábor Session
Flute:JUDIT SZIMICSEVICS
Piano-Composer:GÁBOR ÖTVÖS

Elképzelhető, hogy kottakiadás is lesz?
Szimicsevics Judit:
Jó lenne ha összejönne a kottakiadás, mert a darabok egyediek és – legalábbis szerintem -, tetszene a fuvolásoknak és a közönségnek is.


Természetesen a szerző/zongoristát, Ötvös Gábor-t is megkérdtem, igazítson útba kompozícióit illetően.

Ötvös Gábor:
A eredeti koncepció az volt, hogy ritmikusan nagyon lüktető, a kortárs zenéből populárisan táplálkozó karakterdarabok íródjanak a klasszikus fuvola-zongora felállásban. A kompozíciók írása közben rengeteg olyan ötlet merült fel bennem, hogy mi lenne ha ezt az egészet egy nagyon fülbarát jazz-fusion alapra helyezném. Az eredmény az első ilyen darabnál nagyon pozitív volt. Egy virtuóz, néha ostinato-szerűen lüktető, improvizációs hatású darab született. A többi fuvola darabot már határozottan eszerint az irány szerint próbáltam megírni.


Chill Out in June by Gábor Ötvös
2014 Copyright © Ötvös Gábor
Flute/Fuvola:Szimicsevics Judit
Piano-Composer:Ötvös Gábor

Hogyan fogadták a kollégák a közönség ezt a stílust, milyen tervek vannak kilátásban?
Ötvös Gábor:
A visszajelzések annyira jók voltak, hogy a terjesztés és a koncertezés állandó téma azoknál, akiknek megmutattuk ezt a pár felvételt. A következő daraboknál már ütős szekciókat is szeretnék bevonni. Nekem az a legfontosabb, hogy populáris és szórakoztató maradjon ez az egész project. Legyen dallamos és ne váljon öncélúvá.

A szerző jóvoltából az ikonra kattintva belepillanthatunk a
Fusion II. című darabba:

Köszönöm az interjút, mindkettőtöknek további sok sikert kívánok!

This entry was posted in Napról-napra, interjú, videó, új kotta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply