holnap a BMC-ben…

Egy új mű nyomában…


Beszélgetés Baráth Bálint új művéről

- Kedves Bálint! Úgy hírlik alkotóműhelyedben új darab formálódik. Kérlek , osszd meg velünk néhány ezzel kapcsolatos gondolatodat. A mű felkérésre készült vagy “csak úgy”?
- Ez a darab, melynek “Álmélkodás és haddelhadd” a címe, most “csak úgy” készült. Mivel Matuz úrral [Matuz Gergely - a szerk.] mostanában sokat játszottunk, már régebben gondoltam rá, hogy írok neki darabot; egyrészt mert jó vele játszani, másrészt pedig lenyűgözött technikai tudása és improvizációs készsége. Egyébként szerintem lehet különbséget tenni a “csak úgy” vagy a “felkérésrés” között, habár ez olyan mint bogár-rovar hasonlat: minden felkérésben van “csak úgy”, de egy “csak úgy”-ban sincs felkérés.

- Amikor komponàlsz kész formai elképzelésed is van?
- Amióta kísérletezek a mikroformák-kal, azóta általában van már egy formai íve a darabjaimnak. A mikroformákról azt kell tudni, hogy ezek kis önálló világok, külön karakterekkel, dinamikával, artikulációval. Egymáshoz kapcsolódva adják a nagyforma különböző részeit, így a nagyformát az a koncepció alakítja, mely összekapcsolja illetve transzformálja a mikroformákat. Ezáltal – elképzelés szinten – már kész a forma, amikor a mikroformák is készen vannak. Ez a komponálási folyamatom majdnem-közepe. Az elején csak a mikroformákat vélem tudni, a kapcsolatot közöttük később, legtöbbször brain-storming-al találom ki. Szeretem ezt az eljárást, mert intuitív, de egy olyan közegben, aminek bizonyos részei már meghatározottak. Tehát nem a sötétben tapogatózom, hanem azon agyalok, hogy hol legyen a lámpa.

- Mondanál néhány szót a darab szellemi hátteréről?
- A mű szellemi háttere két oszlopra támaszkodik; az egyik az örök ellentét, a lassú és gyors harca, megkülönböztetése, kialakulása (a mű tulajdonképpen két tétel; egy lassú és egy gyors) A másik Matuz István 6 szólófuvola etűd-je, melyre a fuvolaszólam sok motívuma-technikája támaszkodik. Volt szerencsém többször is hallani Pista bácsit, amikor ezeket a darabokat játszotta és mindig lenyűgöztek; az ő hozzáállása is és az is hogy milyen jól szólnak. Arra gondoltam, kell írnom egy reflekciót, egy továbbgondolást; amikor mondtam neki, örült. Kiderült, hogy ez célja is volt a darabjainak.

-Mikor és hol hallhatjuk először a művet?
-Április 27-án, este hat órakkor, a BMC könyvtárában fog elhangzani a mű, Matuz Gergő és jómagam tolmácsolásában.

- Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok!

A koncert linkje:
http://info.bmc.hu/hirek/863

Link Baráth Bálint műveihez:
http://soundcloud.com/barathbalint

This entry was posted in Napról-napra, interjú, link, mp3 and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply