Megjelent….

Megjelent a Parlando-ban az a cikkem, amelyet az elmúlt pár hónap során fejlesztettem, de egy hosszabb vonulat része, amelynek darabjai most itt is elérhetőek.

- A Böhm-fuvola metodikájának kialakulása Magyarországon – 2015,
- Fuvolák és fuvolaművészet Theobald Böhm előtt – 2018.

Ebbe a témakörbe tartozik – bár nem szorosan – a nemrégiben publikált Nagy Jakab életrajz – 2020, ez utóbbi a floridai zenetörténész Tom Moore munkája.

A új cikk címe: “A 19. századi magyar fuvolázás újabb adatai” – de alapgondolatát tekintve a 2017-es, Bicskei Regionális Fuvolás Találkozón megtartott előadásomra (A magyar fuvolaiskola nyomában) épül, annak továbbfejlesztáse. A munka során egy felvetésből indultam ki, amely így hangzik: lehetséges-e úgy írni a magyar fuvolázás 19. századi történetéről, hogy a cikk minden állítása és felvetése tényszerűen, újságcikkekkel adatolható? A válasz – amelyen magam is meglepődtem – “igen” lett, sőt a kutatómunka során számos alkalommal értek kisebb, sőt nagyobb meglepetések. Ezért került a címben az “újabb adatai” – mert úgy gondolom néhány dolog vélhetően újdonságként fog hatni. ( Az eredeti cím-elgondolásom “A 19. századi magyar fuvolázás a sajtó tükrében” lett volna, de munka közben inkább a másik mellett döntöttem). A cikk 17 írott oldalból és 15 oldalnyi képes függelékből áll.

Tehát az új cikk itt érhető el -
A 19. századi magyar fuvolázás újabb adatai

This entry was posted in Napról-napra, cikk and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply