Képek az Hungaricana archivumából – Jeney Zoltán

Nagyné Fábián Tímea DLA dolgozata, 2018

Mielőtt bemutatnám ezt a régi képet, amelyet néhány hónapja találtam, felhívnám a figyelmet Nagyné Fábián Tímea DLA dolgozatára, amely Jeney Zoltánnal foglalkozik, címe: JENEY ZOLTÁN ÖRÖKSÉGÉNEK JELENTŐSÉGE A MAGYAR ZENEMŰVÉSZETBEN

Az írásmű itt érhető el. (Egy kattintásra megnyílik)

A dolgozat annál is inkább érdekes, mert írója a családtagok visszaemlékezése mellett a ma még élő idősebb fuvolásgeneráció visszaemlékezéseit is beépítette munkájában, és általában elmondható, hogy hiánypótló is, mivel jelenleg igen kevés olyan írásos anyag létezik, amely a magyar fuvolázás múltjával foglalkozik.

Jeney Zoltánt és Ádám Jenőt látjuk ezen az 1958-ban készült fényképe, amit az MTV egyik stúdiójában valamilyen – vélhetően ismeretterjesztő – műsort rögzítenek. Ha felnagyítjuk a képet azt láthatjuk, hogy Jeney Zoltán mellett van egy asztal, amin legalább még három fa fuvola van. Sajnos nem lehet kivenni mifélék, de ebből arra következtetek, hogy ez valamiféle zenetörténeti, ismeretterjesztő jellegű műsor lehetett. A fotós nyilván abban a pillanatban exponált, amikor Jeney Zoltán épp befejezi az általa játszott darabot és Ádám Jenő pedig beszélni kezd. Sajnos nem tudom ki lehet a zongorista.

Link: https://gallery.hungaricana.hu/hu/Fortepan/35907/?list=eyJxdWVyeSI6ICJGdXZvbGEifQ&img=0
ⓒ Copyright Hungaricana

Nem kizárt, hogy a fenti televíziós felvétel előzménye az a sajtóhír, amelyet a Hajdú-Bihari Napló-ban is megtalálhatunk, 1957. novemberében. Jeney Zontán már egy Filharmóniás koncertsorozat keretében is tartott olyan hangversenyeket, ahol a fuvola fejlődéstörténetét ismertette.

A fenti sajtóanyag linkje itt található.

This entry was posted in Napról-napra, dokumentum and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply