Fuvolavásárlás 2.rész

A haladó szintű fuvola

Ha már a tanárodnak egyszerűen elege van a hamis oktávokból és az erőtlen alsó C-kből, akkor jön el az idő, hogy vásárolj egy megbízható barátot, azt a fuvolát aki melletted áll üres óráidban, amikor a hátsó szobában gyakorolsz. De mielőtt belépnél a közép kategóriájú hangszerek dzsungelébe fel kell tenni egy fontos kérdést: miért?

Miért is akarsz új fuvolát venni?

Két ok is megfordulhat a fejünkben, amiért egy fejlettebb hangszerhez akarunk fordulni: a felépítés és a hang minősége. Bár a két dolgot nem lehet egymástól teljesen elválasztani, még is fontos, hogy eldönts melyik kritikusabb/fontosabb most neked ebben a pillanatban, tanulmányaid során, mert a választás két különböző irányba vezethet el.

Először itt is határozd meg az árfekvést. Minden ami 1000$ alatt van alighanem csak egy új verziója annak a fuvolának, amit éppen tavaly vásároltál, ezért fel kell készülnöd egy elfogadható, de hatékony pénzügyi ugrásra, hogy vásárolhass egy olyan hangszert, ami 3 év elteltével is megfelel neked.

„Ezüst, ezüst, ezüst” – sír mindenki és azonnal neki vág, hogy olyan fuvolát szerezzen aminek minél nagyobb a nemesfém tartalma – MIÉRT? Ha egy hangszer rosszul van tervezve, vagy elkészítve az anyag, amiből készül nem fogja ezeket a problémákat áthidalni.

Az ezüst valódi előnye, hogy egy nagyon képlékeny és jól alakítható anyagból készült, nyújtható és alakítható törés nélkül. Az ezüst mechnika előnye, hogy a karcolásokat és horpadásokat a szakemberek könnyen el tudják távolítani úgy, hogy ezek a javítások egyáltalán nem láthatóak. Ez máris nagyban megnöveli a fuvola élettartamát.

Az ezüst cső előnyei ugyan azok mint a mechanikáé, könnyen javíthatók az esetleges horpadások és karcolások, de a legfontosabb ok még is a hang minősége. Az ezüst cső lágyabb hangot eredményez, de maga az anyag nem korrigálja a nyílások rossz hangolását. A fuvolatest hatása csak egy tényező a fej anyagának hatásához. Az ezüst fej adja valószínűleg a legjelentősebb változást az összes lehetséges változtatás közül.

A jó fuvolafej könnyen szólal meg, világos és jól intonált artikulációt nyújt a mély regiszterben. De még ha az ezüst fej nem is változtatja meg ezeket a nehézségeket, akkor is egy új színt tesz lehetővé a fuvola hangjában. A kézi készítésű fejeknél is igaz, hogy maga az anyag nem egyenlíti ki az építés hiányosságait. AZ egész fuvola-fej kérdés túlnyúlik ezen cikk keretein amit talán egy másik alkalommal érdemes lenne kifejteni. Most nézzük milyen előnyt jelent egy elérhető árú, ezüst fejes fuvola. Nyilvánvalóan itt is érdemes a magasabb árfekvésben keresgélni. Minőségi felépítés, a részek pontos megmunkálás, és a szigorú minőségi ellenőrzés csendes és megbízhatóbb mechanikai működést, tartósabb terméket eredményez, ami a maga módján a megszólaló hangot is javítja.

Újonnan szerzett fuvolatesztelési ismereteiddel és azzal, hogy megfigyeled a részelteket a mechanikán, az illesztések lekerekítéseit, a fej gondos kialakítását, a forrasztásokat megállapíthatod milyen minőséget képvisel az adott fuvola, mint kézimunka.

Egy jól megépített hangszer hangjának több köze van az konstrukció pontosságához, mint magához az anyaghoz, így az építésből adódóan könnyebb lesz a párnázás és a beállítás.

Az artikuláció és a könnyű megszólaltatás mindig jól kidolgozott ezeken a hangszereken, sokkal gyakrabban, mint az intonáció az első és a második oktávon. Ha hang a legfontosabb szempont MOST, és korlátozottak az anyagi lehetőségek vesd el a drágább ezüst fejes modelleket, de készülj arra, hogy 3-4 év múlva újra vásárolni kell.

Ha a jövőben ki tudsz fizetni egy magasabb kategóriájú fuvolát, amíg még jobbá lehet tenni egy ezüst vagy arany fejjel, akkor ez a beruházás hosszú távon olcsóbb lehet.

folytatjuk…

This entry was posted in cikk, fordítás and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply