Fuvolavásárlás 1.rész

Ezt a cikket egy Ausztrál oldalon találtam . A cikksorozat három részből áll, amely a fuvolavásárlás három szintjét tárgyalja: az első fuvola megvétele, hangszervásárlási tanácsok komoly szándékú tanulóknak, és fuvolavásárlás profiknak. A szerző, Mark O’Connor tanácsokat ad a fuvolák kipróbálásához, és segítséget nyújt ahhoz, hogyan hangoljuk össze anyagi lehetőségeinket és minőségi szempontjainkat.

Ez az első cikk(idővel a többit is lefordítom):

Az első fuvola megvásárlása.

Az első fuvola

Sok módszer lehetséges egy fuvola minőségének tesztelésére az árfekvésétől függetlenül, kezdve az olcsóbb, kezdő modellektől a teljesen professzionális, nagy értékű hangszerekig. Az első fuvola vásárlásakor az alapvető szempontok lesznek előtérben, de ezek minden más esetre is igazak.

Az első fuvola, és az első hangszerbolt

Belépve a boltba két dologgal találjuk magunkat szembe; az egyik a választék nagysága, és a mosolygós eladó. De nem kell, hogy utolérjen minket a bőség zavara, ha követjük az alábbi lépéseket, az mindenesetre biztos, hogy sok fuvolát ki kell próbálnunk. A hangszerek ne olcsóak, és őrültség lenne nem kipróbálni valamennyi elérhető modellt mielőtt pénzt adnánk ki.

A mosolygó eladó

Két fő oka is lehet annak ha az eladó mosolyog: a) boldog, vagy b) nincs semmilyen konstruktív javaslata. A fuvolavásárlás egy vidám dolog, sok alkalom adódik viccelődésre , mosolygásra – ami azért ne menjen az Ansatz rovására. Egyáltalán kinek van szüksége tanácsra? Elvégre a fuvolásnak kell tudnia mit szeretne. Várhatóan néha letörli az arcáról a vigyort és ilyeneket mond: „Ehhez a hangszert sárga törlőkendőt is adunk” vagy „Ennek belül gyönyörű kék tokja van”. Ez minden segítség amit nyújtani tud, és ez nem akadályozhat Téged abban, hogy kövesd az alábbi lépéseket:

1. Mérd fel anyagi lehetőségeidet!

Ez ne legyen túl merev, de leszűkíti a lehetőségeket 4,5 típusra. Ezután el kell felejteni az anyagi részt, és csak válogatni kell a fuvolák között a hangszerek egyedi képességi szerint, bízva abban ,hogy megengedheted magadnak azt amelyik a legjobban tetszik.

2. Állítsd össze!

A fuvola részeinek hézagmentesen kell illeszkedniük. Ha a részek nem illeszkednek tökéletesen valószínüleg a fuvola inkább rosszabb mint jobb. Ilyenkor ne alkalmazzunk zsírokat és olajokat, ezekre nincs szükség, és csak még több bajt okoznak. Fém a fémhez való tökéletes illeszkedjen lehetséges és el is várható. Fiatal kezek gyakran küzdenek a lábrész felhelyezésekor, és néha ez okozza a fuvolának a legtöbb kárt.

3. Fújd meg!

Lehetőleg ne a Dongót vagy Jethro Tull Greatest hits-et kell játszani a hangszeren, hanem inkább könnyű ujjakkal a mély hangokat. Anélkül, hogy erősen nyomnád a billentyűket ellenőrizd a a mély C, F#, és minden B hangot (hosszú Bé, rövid Bé . a ford.), és a háromvonalas É, F, és Fisz hangokat is. Ezeknek minden túlzott billentyű nyomás nélkül azonnal meg kell szólalniuk. Feltételezve, hogy valamennyire már jól játszol, figyeld meg a hangszín sajátosságait az adott fuvolán. A harmadik oktáv ne legyen se túl, vékony ,se túl sípoló, míg a mély hangoknak kell, hogy legyen erejük, és csak kevéssé szólhatnak szöszösen. Egy tanárnak ezeket a dolgokat felmérni sokkal könnyebb, de még is a tanuló fog majd játszani a hangszeren, és gyakran meglepően eltérő eredmények születhetnek.

4. Játsz a billentyűkön!

STOP! Ennél a pontnál már biztos, hogy lelohad az eladó mosolya. Fújás nélkül mozgassuk az ujjainkat gyorsan a billentyűkön, mintha kromatikus skálát vagy trillákat játszanánk, minden hangot, billentyűt beleértve. Ez lehetővé tesz számunkra, hogy felfedjük a mechanika működéséből adódó szükségtelen és bosszantó mellékzörejeket. Adjuk lehetőséget az eladónak, hogy orvosolja a problémát némi utánállítással és olajozással. De ez a probléma lehet a hanyag gyártás, gyenge minőség, és a mechanikai tűréshatárok be nem tartásának eredménye is, és új fuvola címén máris egy elhasználtat vettünk.

5. Mechanika

Válaszd azt a céget, amelyiknek egyéni küllemű a fuvolája. Ellenőrizd a billentyűtengelyek oldalirányú mozgását: ez a mozgás hosszú távon zajos működéshez, korai elöregedéshez vezet, és idővel egyre gyakoribb utánállítást fog követelni. Ez a kis mozgás elegendő ahhoz, hogy később a fuvolát ne lehessen 100%-osan újrapárnázni.

Ha ezek után még mindig marad két hangszer, amik átmentek a teszteken, válaszd azt amelyikhez jobb szolgáltatást kínál az eladó bolt.

“A sárga törlőkendőset kérem!”

folytatjuk…


This entry was posted in cikk, fordítás and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply