Bill Evans & Jeremy Steig ~ What’s New

A What’s New Bill Evans és a fuvolás Jeremy Steig közös produkciója 1969ből. Steig-et remélem már mindenki ismeri egy korábbi jazz-posztomból. Bill Evans neve pedig nem régen merült fel Herbie Mann-el kapcsolatban itt, akivel a zongorista és triója szintén társult egy lemez erejéig a 60 évek elején. De a két lemezanyag között még más kapcsolat is van Evans személyén kívül, mindjárt rátérek erre is. A jazz-zongorista és triója esetében mindenesetre ritkaság számba ment, hogy más szólistákkal is társuljon, viszont a 60as években hét éven belül kétszer is készített felvételt fuvolással – és amennyire tudom ezen a két lemezen kívül nincs más ilyen jellegű anyaga.

Bill Evans, a meghatározó jelentőségű jazz-zongorista főleg triójával hagyott nyomott a jazztörténetben, amelynek első felállását már ismerjük a múltkori posztból. Ők készítették el a jazz-történeti jelentőségű Sunday at the Village Vanguard című lemezfelvételt, abban a klubban, amelyre Christopher Caliendo utal 9. fuvola-zongora szonátájában, a Manhattan-Sonata-ban – erről a műről itt olvashatunk.

A lemezen több érdekességet is hallhatunk, de alapvetően Evans és Steig izgalmas egymásra hatása adja meg a felvételek savát-borsát. Egyik kompozíció sem Steig szerzeménye, és Evans is mindössze egy számmal képviselteti magát, mint komponista (5). Viszont három közismert jazz-standard mellett (1,4,7) az utolsó, So What című kompozíció létrejöttében egy évtizeddel korábban kulcsszerepet játszott Miles Davis Kind of Blue című lemezén. A fuvolással együttműködve rendkívül izgalmas ennek a kompozíciónak az újrafogalmazása. De számunkra még külön érdekesség lehet összevetni a második számot (Lover Man) a korábban bemutatott Evans-Herbie Mann lemezen hallható verzióval. Érdemes egymás után is meghallgatnia két változatot.

Jeremy Steig – fuvola
Bill Evans – zongora
Eddie Gomez – bőgő
Marty Morrell – dobok

Felvétel: 1969 január 30, február 3 & 5, március 11, New York City

0:00 “Straight, No Chaser” (Thelonious Monk)
5:47 “Lover Man” (Jimmy Davis, James Sherman, Roger Ramirez)
12:10 “What’s New?” (Bob Haggart, Johnny Burke)
17:02 “Autumn Leaves” (Jacques Prévert, Joseph Kosma, Johnny Mercer)
23:17 “Time Out for Chris” (Bill Evans)
30:42 “Spartacus Love Theme” (Alex North)
35:44 “So What” (Christopher Hall, Miles Davis)

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply