A gyakorlás 11 szabálya

The Mindful Pianist

• Akiko Trush, zongorista, aki a korábban említett Bill Plake-hez hasonlóan szintén egy gyógyult fokális disztóniás muzsikus. Ma már nem csak zongoratanár, hanem segítő csoportokat szervez gyógyulni vágyó zenészekből és kutatókból, orvosokból is. Bejegyzését a Facebook-on találjuk a Mindful Pianist oldalon (lásd fent), de az egész posztot be is ágyaztam a fordítás után.

Ebben a bejegyzésében a zongorista arról beszél melyek a hangszeres gyakorlás általános szabályai, vagy inkább aranyszabályai – szerinte ez szám szerint tizenegy – amelyek nem csak a sikeres rehabilitáció (retraining/újratanulás) során alkalmazhatóak, hanem érvényesek a mindennapos, normál hangszeres munkastratégiára is. Én ez utóbbi értelemben fordítottam le a szöveget, természetesen fontos eredetiben elolvasni a bejegyzést – mint mondtam a fordítás végén ott található beágyazva. Csupán a befejező néhány pont vonatkozik kifejezetten a disztoniás-retraining-re.

Tehát itt van:

#1 Ne gyakorolj, ha nem érzed magad jól, ha frusztrált és negatív vagy.

#2 Hagyd a hangszert ha negatív érzéseid keletkeztek, vagy ha frusztrált és kimerült lettél. A legjobb pillanat a gyakorlás abbahagyására, amikor azt érzed, hogy gyakorolnál még egy kicsit.

#3 Rövid és gyakori intervallumok az egész napra elosztva sokkal hatékonyabbak, mint egyetlen, hosszú gyakorlási időszak. Mindig figyeld az érzéseidet és tartsd a mozgásodat frissen úgy, mintha az első alkalommal kezdenéd a gyakorlást.

#4 Ha valamilyen új mozgást tanulsz hagyd abba a gyakorlást időben és ne ismételd meg csak azért, mert meg akarod erősíteni magad abban, hogy meg tudod csinálni jól. Ez különösen nehéz akkor, ha olyan típus vagy, aki arra törekszik, hogy amit tanul az “vérré váljon”. Az újonnan tanult mozgások megerősítését egy másik gyakorlási szakaszban, szakaszokban kell majd elvégezni.

#5 Ne várjunk semmilyen fejlődést egy-egy gyakorlási szakasz alkalmával. Kezdetben nehéz lesz elfogadni ezt a gondolatot, de nem tapasztalhatunk jelentős változást egy rövid gyakorlási szakaszon belül. Gondoljunk arra, hogy egy adatbankot töltünk fel szándékoltan, mozgások miko-információival. A fejlődés nem látszik amíg az adatok el nem érnek egy bizonyos szintet, néha az eredmény néhány nap elteltével látható, néha hetekkel később.

#6 Ne lepődj meg ha a dolgok időről időre rosszabbodnak. Előfordulhat, hogy néha úgy tűnik az eddigi fejlődés teljesen eltűnt, de a leállás ugyanolyan fontos, mint az “üzemidő”. Valójában minél mélyebbre esel vissza, annál magasabb szinten térsz vissza.

#7 Hagyd abba a gyakorlást ha a problémára kezdesz koncentrálni. Gyakorold a figyelmed áthelyezését más testrészeidre (például csuklóra, alkarra, könyökre, vállra, nyakra, gyomorra, csípőre, térdre, bokára).

#8 A retraining /újratanulás nem csak a hangszerrel kapcsoltban történik. Nézz utána hol tudod még alkalmazni az más területeken a mindennapi életedben.

#9 Semmi sem fog működni ha nem vagy kész a fejlődésre. Folytass magaddal őszinte párbeszédet, és vizsgáld meg teljes felelőséget tudsz-e vállalni magadért.

#10 Fejlessz ki magadban egyfajta tanú-állapotot. Figyeld meg a testi szokásaidat és ne kapcsolt össze a mozgásokat az érzelmeiddel.

#11 Ne legyél túlzottan bizakodó ha jól mennek a dolgok, mert csalódott leszel ha később ugyan ezt tapasztalhatod ellenkező előjellel. Az érzelmek szabályozása nem hidegséget jelent, hanem pontosan azt a gyakorlatot amellyel leválasztod az érzelmeidet a gyakorlásodtól.

Az eredeti poszt:

Some guidelines for effective and efficient retraining.

These are some general ideas that have helped me retain…

Közzétette: The Mindful Pianist – 2017. április 25.

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply