2017 07 havi archívum

Jean-Pierre Rampal ~ 1968

2017 07 29

Budapest - Zeneakadémia

Akár a 2012es, “Ritka felvételek” című sorozatomhoz is kapcsolódhatna ez a felvételtöredék, amely Jean-Pierre Rampal első magyarországi koncertjéről való. Nem volt könnyű kideríteni mikor volt a koncert, többeket is megkérdeztem, végül Kovács Lóránt adta meg a választ, sőt azt is, hogy Szűcs Lóránt volt a művész zongorista partnere. Ez nyilvánvalóan nem lehet a teljes anyag, egyrészt túl rövid - mindössze 24 perc - ,más részt úgy tudom többek között a Poulenc szonátát is játszotta akkor. A felvétel viszont annál is becsesebb, mert néhány nagyon fontos művet fogunk hallani, egész pontosan a következőket:

00:00 Beethoven - Serenade, op.25
17:09 Debussy - Syrinx
19:44 Honegger - Le Danse de la Chèvre
23:23 Ibert - Entr’acte (befejezetlen)

Jean-Pierre Rampal - fuvola
Szűcs Lóránt - zongora

Rendkívül kidolgozott fuvolázást hallhatunk a 46 éves Rampal-tól, aki nyilvánvalóan csúcs formában volt akkor. A fuvolahang rendkívül projektív, szinte világít még a megkopott felvételen is, és hihetetlenül könnyed, fluid a technika. Gyakorlatilag minden darab repertoár mű, és két fontos szólódarabot is hallhatunk! Külön felhívnám a figyelmet a Syrinx-re, annak rendkívül szenvedélyes, sőt drámai előadására, ami azért lehet érdekes, mert mostanában egy hűvösebb interpretációs megoldás hódít ezzel a kulcsművel kapcsoltban. Az ezt követő Honegger mű is rendkívül meggyőző, szuggesztív minden tekintetben, Rampal egy-két kezdőhanggal képes hangulatot teremteni, megragadni egyes karaktereket. Az Ibert darab sajnos már töredékes, de itt is abból a könnyedségből kapunk ízelítőt, amelyet a kezdődarabban, a Beethoven szerenádban hallhatunk.

Bill Evans & Jeremy Steig ~ What’s New

2017 07 22

A What’s New Bill Evans és a fuvolás Jeremy Steig közös produkciója 1969ből. Steig-et remélem már mindenki ismeri egy korábbi jazz-posztomból. Bill Evans neve pedig nem régen merült fel Herbie Mann-el kapcsolatban itt, akivel a zongorista és triója szintén társult egy lemez erejéig a 60 évek elején. De a két lemezanyag között még más kapcsolat is van Evans személyén kívül, mindjárt rátérek erre is. A jazz-zongorista és triója esetében mindenesetre ritkaság számba ment, hogy más szólistákkal is társuljon, viszont a 60as években hét éven belül kétszer is készített felvételt fuvolással - és amennyire tudom ezen a két lemezen kívül nincs más ilyen jellegű anyaga.

Bill Evans, a meghatározó jelentőségű jazz-zongorista főleg triójával hagyott nyomott a jazztörténetben, amelynek első felállását már ismerjük a múltkori posztból. Ők készítették el a jazz-történeti jelentőségű Sunday at the Village Vanguard című lemezfelvételt, abban a klubban, amelyre Christopher Caliendo utal 9. fuvola-zongora szonátájában, a Manhattan-Sonata-ban - erről a műről itt olvashatunk.

A lemezen több érdekességet is hallhatunk, de alapvetően Evans és Steig izgalmas egymásra hatása adja meg a felvételek savát-borsát. Egyik kompozíció sem Steig szerzeménye, és Evans is mindössze egy számmal képviselteti magát, mint komponista (5). Viszont három közismert jazz-standard mellett (1,4,7) az utolsó, So What című kompozíció létrejöttében egy évtizeddel korábban kulcsszerepet játszott Miles Davis Kind of Blue című lemezén. A fuvolással együttműködve rendkívül izgalmas ennek a kompozíciónak az újrafogalmazása. De számunkra még külön érdekesség lehet összevetni a második számot (Lover Man) a korábban bemutatott Evans-Herbie Mann lemezen hallható verzióval. Érdemes egymás után is meghallgatnia két változatot.

Jeremy Steig - fuvola
Bill Evans - zongora
Eddie Gomez - bőgő
Marty Morrell - dobok

Felvétel: 1969 január 30, február 3 & 5, március 11, New York City

0:00 “Straight, No Chaser” (Thelonious Monk)
5:47 “Lover Man” (Jimmy Davis, James Sherman, Roger Ramirez)
12:10 “What’s New?” (Bob Haggart, Johnny Burke)
17:02 “Autumn Leaves” (Jacques Prévert, Joseph Kosma, Johnny Mercer)
23:17 “Time Out for Chris” (Bill Evans)
30:42 “Spartacus Love Theme” (Alex North)
35:44 “So What” (Christopher Hall, Miles Davis)

A gyakorlás 11 szabálya

2017 07 15

The Mindful Pianist

• Akiko Trush, zongorista, aki a korábban említett Bill Plake-hez hasonlóan szintén egy gyógyult fokális disztóniás muzsikus. Ma már nem csak zongoratanár, hanem segítő csoportokat szervez gyógyulni vágyó zenészekből és kutatókból, orvosokból is. Bejegyzését a Facebook-on találjuk a Mindful Pianist oldalon (lásd fent), de az egész posztot be is ágyaztam a fordítás után.
Ebben a bejegyzésében a zongorista arról beszél melyek a hangszeres gyakorlás általános szabályai, vagy inkább aranyszabályai - szerinte ez szám szerint tizenegy - amelyek nem csak a sikeres rehabilitáció (retraining/újratanulás) során alkalmazhatóak, hanem érvényesek a mindennapos, normál hangszeres munkastratégiára is. Én ez utóbbi értelemben fordítottam le a szöveget, természetesen fontos eredetiben elolvasni a bejegyzést - mint mondtam a fordítás végén ott található beágyazva. Csupán a befejező néhány pont vonatkozik kifejezetten a disztoniás-retraining-re.

Tehát itt van:

#1 Ne gyakorolj, ha nem érzed magad jól, ha frusztrált és negatív vagy.

#2 Hagyd a hangszert ha negatív érzéseid keletkeztek, vagy ha frusztrált és kimerült lettél. A legjobb pillanat a gyakorlás abbahagyására, amikor azt érzed, hogy gyakorolnál még egy kicsit.

#3 Rövid és gyakori intervallumok az egész napra elosztva sokkal hatékonyabbak, mint egyetlen, hosszú gyakorlási időszak. Mindig figyeld az érzéseidet és tartsd a mozgásodat frissen úgy, mintha az első alkalommal kezdenéd a gyakorlást.

#4 Ha valamilyen új mozgást tanulsz hagyd abba a gyakorlást időben és ne ismételd meg csak azért, mert meg akarod erősíteni magad abban, hogy meg tudod csinálni jól. Ez különösen nehéz akkor, ha olyan típus vagy, aki arra törekszik, hogy amit tanul az “vérré váljon”. Az újonnan tanult mozgások megerősítését egy másik gyakorlási szakaszban, szakaszokban kell majd elvégezni.

#5 Ne várjunk semmilyen fejlődést egy-egy gyakorlási szakasz alkalmával. Kezdetben nehéz lesz elfogadni ezt a gondolatot, de nem tapasztalhatunk jelentős változást egy rövid gyakorlási szakaszon belül. Gondoljunk arra, hogy egy adatbankot töltünk fel szándékoltan, mozgások miko-információival. A fejlődés nem látszik amíg az adatok el nem érnek egy bizonyos szintet, néha az eredmény néhány nap elteltével látható, néha hetekkel később.

#6 Ne lepődj meg ha a dolgok időről időre rosszabbodnak. Előfordulhat, hogy néha úgy tűnik az eddigi fejlődés teljesen eltűnt, de a leállás ugyanolyan fontos, mint az “üzemidő”. Valójában minél mélyebbre esel vissza, annál magasabb szinten térsz vissza.

#7 Hagyd abba a gyakorlást ha a problémára kezdesz koncentrálni. Gyakorold a figyelmed áthelyezését más testrészeidre (például csuklóra, alkarra, könyökre, vállra, nyakra, gyomorra, csípőre, térdre, bokára).

#8 A retraining /újratanulás nem csak a hangszerrel kapcsoltban történik. Nézz utána hol tudod még alkalmazni az más területeken a mindennapi életedben.

#9 Semmi sem fog működni ha nem vagy kész a fejlődésre. Folytass magaddal őszinte párbeszédet, és vizsgáld meg teljes felelőséget tudsz-e vállalni magadért.

#10 Fejlessz ki magadban egyfajta tanú-állapotot. Figyeld meg a testi szokásaidat és ne kapcsolt össze a mozgásokat az érzelmeiddel.

#11 Ne legyél túlzottan bizakodó ha jól mennek a dolgok, mert csalódott leszel ha később ugyan ezt tapasztalhatod ellenkező előjellel. Az érzelmek szabályozása nem hidegséget jelent, hanem pontosan azt a gyakorlatot amellyel leválasztod az érzelmeidet a gyakorlásodtól.

Az eredeti poszt:

Some guidelines for effective and efficient retraining.

These are some general ideas that have helped me retain…

Közzétette: The Mindful Pianist – 2017. április 25.

Budapest Flute Academy ~ 2018 / Quintessenz

2017 07 08

Budapesti Fuvola Akadémiát 2018. május 26-28.

A lipcsei Quintessenz Fuvolaegyüttes © Gert Mothes

A Quintessenz Fuvolaegyüttes

A több mint 20 éves múltra visszatekintő Quintessenz, amelynek tagjai a Lipcsei Gewandhaus Zenekar, az MDR Szimfonikus Zenekar, valamint Staatskapelle an der Saale Zenekar legkiválóbb szólistái számos CD-t és videót jelentetett meg, rádió és TV felvételt készített és rendszeres vendége a világ legrangosabb szakmai fesztiváljainak.

Mint az egyik legrégebbi fuvolaegyüttes, a Quintessenz egy teljesen egyedülálló repertoárt dolgozott ki, amelynek lényege, hogy minden egyes szólam az adott előadó egyéniségének és a megszólaltatott hangszer karakterének megfelelő módon kapcsolódik az együttes hangzáshoz. Repertoárjuk 98 átiratot és önálló kompozíciót tartalmaz, amelyek között számos, külön a formáció számára íródott.

Az együttes mindamellett hogy koncertet ad a kurzus résztvevőinek, mesterkurzusokkal is színesíti majd a programot.

Camille Saint-Saens’ “Danse macabre” for flute quintet is the winner of the NFA newly published works competition 2016 - Arrangement: Gudrun Hinze

Peter-Lucas Graf életműkiadás ~ II.rész

2017 07 01

Közel 3 órányi zene

Peter-Lukas Graf-ot nem kell bemutatnom, igaz hivatalosan soha nem járt nálunk, szakmai vonalon viszont annál többször. A korábban bemutatott életműkiadásának most megérkezett a második része, hiszen a svájci fuvolaművész rendkívül jelentékeny és terjedelmes diszkográfiát mondhat magáénak.

A sorozat legizgalmasabb része talán a Beethoven triótól induló befejező szakasz (Trio G-Dur WoO 37), de lássuk a teljes anyagot, itt vannak a kezdőpontok:

Carl Stamitz (1745-1801)
Konzert für Flöte & Orchester G-dur

Allegro 00:00
Andante non troppo moderato 09:06
Rondo allegro 14:56

Musik für Flöte & Harfe
Gabriel Fauré (1845-1924)
Fantaisie Op. 79

Adantino - Allegro 21:00
Impromptu für Harfe solo 26:21

Flute Concertos
W-A. Mozart (1756-1791)
Concerto in D Major K. 314

Allegro aperto 34:08
Andante ma non troppo 41:37
Allegro 48:44

Joueurs de flûte
Albert Roussel (1869-1937)
Joueurs de flûte

Pan 54:44
Tityrus 57:45
Krishna 58:56

The Four Flute Quartets
W-A. Mozart (1756-1791)
Flute Quartet in A Major, K. 298

Tema con variazioni 01:02:33
Minuetto 01:08:26
Rondeau. Allegretto grazioso 01:10:46

Mozart - Spohr
Louis Spohr (1784-1859)
Concertante No. 1 in G Major

Allegro 01:13:44
Adagio 01:23:49
Rondo, Allegretto 01:27:57

Flöten Trios
L-v. Beethoven (1770-1827)
Trio G-Dur WoO 37

Allegro 01:36:52
Adagio 01:48:02
Tema andante con variazioni 01:53:06

Classics for the Flute Vol. II
Frank Martin (1890-1974)
Ballade (1939)

Allegro ben moderato - Vivace - Lento - Con moto - Molto vivace 02:02:55

Francis Poulenc (1899-1963)
Sonata for Flute & Piano
Allegro malinconico 02:10:34
Cantilena: Assez lent 02:15:27
Presto giocoso 02:20:42

Friedrich Kuhlau (1786-1832)
Grande Sonate in E-Flat Major, Op. 64
Allegro con energia 02:24:24
Andante, Introduzione & Variations 02:32:45
Allegro 02:39:27