Légzőgyakorlat – John Wion

Forrás: http://www.johnwion.com/breathing.html

John Wion-tól nem rég vettem egy cd-t, és a honlapját is rendszeresen olvasgatom – ő az egyik kedvencem mostanában. A amerikai fuvolaművész a New York City Opera szólófuvolása volt 1965 és  2002 között, valamint 1977től 2007ig  a The Hartt School-ban tanított. Önéletrajzát -Wood, Silver and Gold” – könyvalakban adta ki, de ez még nincs meg nekem. Marcel Moyse, Julius Baker és William Kinkaid voltak a tanárai. Zenekari munkája mellett jelentékeny szólistai, kamaraművészi tevékenységet is folytatott nem csak az USA-ban, hanem Ausztráliában, Új-Zélandon és Angliában is.

CD-k: http://www.johnwion.com/recordings.html

YOUTUBE: itt

John Wion a blogon

Lássuk a cikket:

Ezt a légzőgyakorlatot én és a tanítványaim is használjuk.

Játsz egy C-dúr skálát a mély C hangról kiindulva , két oktávon keresztül egy levegőre, olyan lassan amilyen lassan szerinted meg tudod csinálni. Vedd elő a metronómot és játsz két hangot egy ütésre. Egy kicsit kísérletezni kell, hogy a megfelelő beállítást megtaláld, de valahol 70 körül próbáld meg. Ha úgy érzed túl sok levegőd marad állítsd kicsit lassabbra a tempót. Ha nem elég a levegőd állítsd kicsit gyorsabbra.

Most – hogy megtaláltad a megfelelő sebességet – vegyél egy nagy levegőt, amíg úgy nem érzed,  hogy elrepülsz, mint egy luftballon és anélkül, hogy visszatartanád a a bevett levegőt kezd el a következő skálát – még mindig C-dúr, de kezd a mély D hangon. Amikor befejezted, újra vegyél így levegőt és folytasd a az É hangról, amíg el nem jutsz a H hangig – ekkor tarts pihenőt. Minden skálához egy kicsit több levegőre van szükséged és ha figyelmesen csinálod a levegővételeket észre veheted, hogy növekszik a kapacitásod.

Most állítsd egy kicsit lassabbra a metronómot és ismételd meg a gyakorlatot. Lehet ugyan az a skála vagy G-dúr ill. F-dúr, de most is a mély C hangról kezd.

Harmadszor is ismételd meg a gyakorlatot, de állítsd még lejjebb a metronómot. Az egész folyamat körülbelül 10 percet vesz igénybe. Ha minden nap csinálod hamarosan úgy találod, hogy képes vagy lassabb metronóm tempóban is elkezdeni a gyakorlatot. Egy-két hét alatt lelassíthatsz 60 körüli metronómütésre – de bizonyosodj meg róla, hogy nem játszol egyre halkabban.

Még egy trükk: amikor belélegeztél és kezdenéd a skálát vegyél még egy, gyors levegővételt. És ne tartsd vissza a levegőt sem lent, sem fent.

StatCounter - Free Web Tracker and Counter

This entry was posted in Napról-napra, fordítás, link and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply