Denisov – Flute Concerto (1975)

Dedicated to Aurèle Nicolet.


Edison Denisov, Sofia Gubaidulina és Elena Firsova – 1979, Moszkva

Búcsúzunk Deniszov-tól, egy olyan művel, amiben ő is búcsúzik. A fuvolaverseny dedikációja szintén Auréle Nicolet-nek szól, akár csak a Négy darab ajánlása. A darab 1975 nyarán, júliusban és augusztusban írodott, premierje Drezdában volt 1976 május 27én. Érdekes és nem elhanyagolható adalék, hogy Deniszov még Sosztakovics életében kezdte meg a mű írását és mentora halálakor (1975 aug.9) a Adagio tétel (utolsó tétel) közepén tartott – mind ez a zene alakulásán is nyomon követhető.


A kottarészlet forrása itt található.

A tételek: Adagio, Allegro agitato, Andante, Adagio.

Az itt következő felvétel nem tartalmazza a teljes művet, de azért választottam, mert maga Deniszov konferálja fel az előadást:

Mint a koncertjeim legtöbbje, ez is kis létszámú zenekarra íródott; 26 fős a zenekar, és nem a szokásos sztandard összetételű: 2 klarinét, basszusklarinét/esz klarinét, hárfa, cseleszta, két ütő játékos, 6 hegedű, 5 brácsa, 4 cselló és 3 bőgő. A koncert első és negyedik tétele ugyanazzal a zenei motívummal kezdődik a hangszerek is ugyanazok, és téma tovább fejlődik.” (Köszönöm a fordítást Vitányi Jelenának)!

Tehát egy részletet hallhatunk a műből, az előadás fuvolaszólóját Olga Ivusheikova játsza:

A teljes művet itt hallgathatjuk meg – sajnos nem derül ki a szólista személye; az Orosz Szimfónikusokat Gennagyij Rozsgyesztvenszkij veszényli:

A fenti felvétel meg is vásárolható iTunes-on, itt.

Deniszov minden művének nagyon pontos forma és harmónia terve van – fiatalon nem hiába foglalkozott matematikával – ,és bátran állíthatom a Fuvolaverseny igen jól bemutatja érettkori stílusát. Színgazdag és kifinomult hangszerelése erőteljesen utal – egyik kedvenc zeneszerzőjére – Debussy-re, és a művét legszebb modern fuvolaművei közé emeli. Átfogó elemzés a műről itt olvashatunk: http://wikilivres.ru/Symbolism_in_the_Flute_Concerto_by_Edison_Denisov

This entry was posted in Napról-napra, repertoár, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply