Morton Feldman ~ Flute & Orchestra (1978)

Flute and Orchestra (1978)
Roswitha Staege – fuvola
Rundfunk-Sinfonieorchester Saarbrücken, vezényel Hans Zender



Középen: Morton Feldman és Eliott Carter (A kép forrása: http://www.musicainformatica.org/topics/lejaren-hiller.php)

Az amerikai Morton Feldman (1926-1987) aligha ismert nálunk, pedig olyan művészszemélyiségek barátja volt, mint John Cage, Sonia Sekula, Jackson Pollock, Mark Rothko, vagy Richard Lippold.

A darab címe nem tévedés: nem Concerto for flute and orchester, hanem for flute and orchester. Amint az sejthető ne számítsunk a hagyományos értelemben vett versenyműre. A Varése-nek ajánlott mű remekül példázza a szerző kiforrott, minimalista stílusát. Noha a kicsit több, mint fél órás darabban a szólófuvola van a középpontba állítva a fuvolaszólam gyakorlatilag semmilyen technikai nehézséget nem tartalmaz, annál nagyobb az igény a kifinomult, kifejező hangra. Morton Feldman-t a Saarland Rádió Zenekarától kapott felkérést, hogy írjon fuvolaversenyt számukra. A mű 1977-1978 folyamán el is készült. A figyelmes és tájékozott hallgató idézeteket fedezhet fel a szerző egy évvel korábbi operájából, a Neither-ből. A mű egyediségével messze kiemelkedik a modernkori fuvolaversenyek sorából.

Kottarészlet a darabból (sajnos túl kicsi). Kép forrása: http://www.bunitamarcus.com/news.php

A zenekar Hans Zender karmesterre az élén egy lemezre rögzítette Feldman többi hasonló művét is, nevezeten a Piano and Orchestra, az Oboe and Orchestra és Cello and Orchestra-t is. A Flute and Orchestra-t Roswitha Staege szólójával hallhatjuk.

This entry was posted in Napról-napra, mp3, repertoár and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply