Jeles napok

Az óbudán tartandó Országos Fuvolás Találkozó napjaiban más fontos dolgok is történnek fuvolás körökben. Arra gondoltam legjobb lesz mindent egy bejegyzésben áttekinteni. Nézzük!

Október 14-én Drahos Béla lép fel a Musikverein-ben Vasvári Tamással karöltve. Nem vagyok benne teljesen biztos, de alighanem ez az első alkalom, hogy magyar fuvolás estet ad ebben a neves koncertteremben (Gläserner Saal / Magna Auditorium), mindnképpen kiemelkedő alkalom ez, és nyilván mérföldkő a fuvolaművész pályaívén is. A műsor itt olvasható, lejjebb pedig a jegyrendelési lehetőség található. A művészek stílusosan többnyire Bécshez köthető szerzők műveiből válogattak.

GEORG FRIEDRICH HÄNDEL – Sonate für Flöte und Klavier F-Dur
JOHANN SEBASTIAN BACH – Sonate für Flöte und Klavier h-Moll, BWV 1030
WOLFGANG AMADEUS MOZART – Andante C-Dur
– Pause –
FRANZ SCHUBERT – Sonata „Arpeggione” a-Moll, D 821
RICHARD STRAUSS – Sonate Es-Dur, op. 18

https://www.viennaticketoffice.com/bela-drahos-tamas-vasvari-tickets-413019-en.html

Szintén október 14-én Kanyó Dávid szólaltat meg egy új művet, de már Magyarországon, Székesfehérváron. Madarász Iván kompozíciója, a Piccolo-verseny csendül majd fel az Alba Régia Szimfonikus Zenekarral, Cser Ádám irányításával. Az ősbemutatón a szerző is jelen lesz, akivel beszélgetésre kerül sor. A Kossuth-díjas zeneszerzővel nem rég készítettem egy posztot, amelyben fuvolaversenyeit vettem sorra. Most a piccolo-verseny is feliratkozik ebbe a listába.

Műsor: Madarász Iván: Piccolo-verseny (ŐSBEMUTATÓ)
Fekete Gyula: Media vita
Bella Máté: About Time

Beszélgetés Madarász Iván Kossuth-díjas zeneszerzővel. Közreműködik: Kanyó Dávid (piccolo), Rajk Judit (alt), Ilosfai Csenge (hegedű) Vezényel: Cser Ádám Az est házigazdája: Dobri Dániel https://arso.hu/events/kerdezd-a-zeneszerzot-1-magyar-zeneszerzo-generaciok/?fbclid=IwAR1ug4nZ2iieYSIBgLlbYX-CSQtJIXSGiRC5e8H65LNZQejgwLY6LgwDIDs

Október 15-én “Magyar szerzők, keleti inspirációk 2.0 – kortárs kamaraművek (fuvolára)” címmel a FUGA-ban kerül sor egy koncertre, amely valójában Klimászné Varga Zsófia kortárs kamarazenei estje, de több más fuvolás és hangszeres művészek közreműködnek rajta.

Műsor:

Rózsa Pál: Képzelt utazás Bali szigetére op.687 (ősbemutató)
Nagy Ákos: Solietude
Tihanyi László: Távoli hegyek éneke
Nagy Ákos: Fátyolos rezdülés / 4, 5
Gallai Attila: Meditációk V.
Ittzés Gergely: Hat koan
Közreműködnek:
Klimászné Varga Zsófia – fuvola
Aradiné Agárdi Eszter – cselló
Baksai Réka – hegedű
Bábinszki Gergely – zongora
Bán Annamária – fuvola, basszusfuvola
Fábián Tímea – fuvola, altfuvola
Ilyés Dalma – fuvola, altfuvola
Kovács Zsolt – ütőhangszerek
Laczkó-Pető Balázs – marimba, ütőhangszerek
Pálfi Csaba – klarinét

https://fuga.org.hu/fevent/magyar-szerzok-keleti-inspiraciok-2-0-kortars-fuvolas-kamaramuvek/

Október 16 Móré Irén szólójával csendül fel az a fuvolaverseny, amelynek sokkal gyakrabban kéne elhangoznia: Carl Reinecke fuvolaversenye. És sokkal gyakrabban kéne hallgatnunk Móré Irént is, aki annak idején Kobe-i Nemzetközi Versenyen Pahud és Petri Alanko mellett ért el dobogós helyezést úgy, hogy a két másik művész – példátlan módon – egyenlő értékű első díjat kapott. Úgy érzem a fuvolaverseny kitűnően illeszkedik majd Liszt és Muszorgszkij kompozíciójához.

Helyszín a Művészetek Háza Miskolcon. Műsor:

Liszt: Mazeppa – szimfonikus költemény Reinecke: D-dúr fuvolaverseny, Op. 283 Muszorgszkij: Hajnal a Moszkva folyó felett Prokofjev: Rómeó és Júlia – II. szvit

Vezényel: Toshifumi Kanai Közreműködők: Miskolci Szimfonikus Zenekar https://www.mso.hu/hu/koncertek/2023-10-16-1900-szimfonikus-berlet-ii

The 2nd Competition [1989](joint Prize for the first place)

1st place: Petri ALANKO (Finland) 1st place: Emmanuel PAHUD (France)
3rd place: Irén MÓRÉ (Hungary)
4th place: Stephanie HAMBURGER (Germany)
5th place: David FEDELE (USA)
6th place: Young-Ji SONG (Korea) Best Performance of a Work by Vincent Paulet : Petri ALANKO (Finland)

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply