Madarász Iván három fuvolaversenye

Az utóbbi évtizedekben rengeteg magyar fuvolamű született – köztük versenyművek is – mégis Madarász Iván talán az egyetlen, aki három olyan kompozícit is jegyez, amelyben a fuvola zenekari kíséret mellett koncsertál. A Bartók–Pásztory-díjas (1998), valamint Kossuth-díjas (2016) zeneszerző több, kamara-jellegű művében is foglalkoztatja a fuvolát, ám más versenymű jellegű kompozíciókat alkotott különféle szólóhangszereket állítva középpontba. A mai alkalommal csupán a fuvolaverseny-jellegű művek kerülnek a elénk, sorrendben, ahogy keletkeztek.

Concerto F(L)A · (Flute Concerto No. 1)
A kompozíció Bálint Jánosnak készült, a fuvolához vonószenekar társul. Vele sajnos nem találtam felvételt, így a szólót az itt elhelyezett felvételen Duleba Lívia játsza a Budafoki Dohnányi Zenekar kíséretével. A cím a fa és la szólmizációs hangokra utal.
https://youtu.be/7G0en2inqdU

Flautiada · (Flute Concerto No. 2)
Ez a kompozíció édesapám felkérésére készült, és ők ketten nem csak nagyon régóta működnek együtt, hanem barátok is. A felvétel a Magyar Rádióban készült, a Magyar Rádió Zenekara szólaltatja meg a művet, de további érdekesség, hogy a kompozíciót a fuvolaművész-karmester Drahos Béla dirigálja.
https://youtu.be/n4ALMJGaVT4

Episodi Concertanti · (Flute Concerto No. 3)
A mű Gyöngyössy Zoltánnak készült, aki még bemutathatta a kompozíciót, de már nem rögzíthette lemezen. Az itt bemutatott lemezfelvételen Oross Veronika szólaltatja meg a szólót és a MÁV Symphony Orchestra kíséri Kesselyák Gergely vezényletével. Vele egyébként a művet élőben is volt szerencsém meghallgatni. Ez a leghosszabb kompozíció a három közül, csaknem 35 perc.
https://youtu.be/IB1tkq4xIaU

This entry was posted in videó and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply