Országos Fuvolás Találkozó – 2023

Országos Fuvolás találkozóra kerül sor október 14-15-én a Flute Forum Hungary szervezésében. A kezdeményezés mögött Bán Máté és Simon Dávid állnak, akik közül Máté – a szervezői szerepvállalás mellett – előadói szerepben is részese lesz a kétnapos eseménysorozatnak. A két fuvolaművész két éve szervezi az eseményt, amely remélhetőleg olyan sok fuvolást hoz össze majd az ország minden szegletéből, mint egykor a fuvolás találkozók, amelyeket a mai generációk már nem ismerhettek. (Az utolsó hasonló rendezvény talán Hódmezővásárhelyen volt 2009-ben, ott hangzott el velem Vivaldi Nyár című concerto-ja). Ilyen eseményre, amely a hazai fuvolásokat fogja össze már jó ideje nem került sor.

Ám a két megálmodó nem csak önzetlenül teret biztosított számtalan hazai pályatársuknak, hanem megnyertek olyan zenekari művészeket is, akik már hosszú ideje külföldön élnek és szinte alig, vagy soha sem hallhatjuk őket itthon.

Természetesen vannak külföldi vendég is, kettőt közülük már ismerhet a hazai fuvolás közösség. Anna Garzuly-Wahlgren már járt a Budapesten, legutóbb a Zeneakadámián tartott kurzust, azt megelőzően pedig a Budapest Flute Academy rendezvényére hozta el saját szólójátékán kívül Quintessenz fuvolaegyüttesét. Valamint  Berten D’Hollander  – aki új lemezét mutatja be – szintén nem ismeretlen nálunk, hosszabb ideje rendszeres vendég.

Azonban Paolo Taballione előszőr szólaltatja meg fuvoláját hazai közönség előtt, ezért felfokozott várakozás övezi közelgő hangversenyét, a művész teljes koncertet ad, illetve tanít is. Sokat gondolkodtam mit mutassak Taballione-től, és úgy gondoltam, hogy a sokféle virtuóz anyag mellett – amit biztosan sokan megtalálnak – inkább a lírikust mutatom meg Csajkovszkij Lenszki áriájában:

A műsort tanulmányozva kitűnik, hogy – Molnár Tünde mellett – Kramarics Katalin a negyedik, aki hangverseny-masterclass kombinációban lép fel. Bán Máté egy-egy darabban közreműködik Garzuly Anna és Taballione oldalán, valamint önállóan is játszik.

A programból még kiemelkedik Telemann 12 fantáziája (legutóbb Bán Máté és Simon Dávid tolmácsolásában hangzott el 2017-ben), amelyet ezúttal tizenkét zenekari művész szólaltat meg az ország minden részéből.

Vass Mária és Kiss Bea kurzusa mellett három elméleti előadás is helye kapott a programban, amelyet Tősér Dániel, Romos Zsolt és jómagam adnak – ami engem illet én a könyvről beszélek: A magyar fuvolázás elmúlt kézszáz éve és európai beágyazódása.

Jegyek itt

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply