Vivaldi – L’Estate, RV 315 (részletek)

Aki mostanában téved erre a blogra azt hiheti, hogy ez valamiféle barokk fuvolával foglalkozó oldal – pedig nem. Még akkor sem, ha – belegondolva – körülbelül 1993 óta foglalkozom a traverso-val, vagyis lassan harminc éve. Ezzel együtt persze ez a foglalkozás nem volt folyamatos, sőt ez a fuvolafajta inkább az utóbbi néhány évben került nálam előtérbe. A barokk fuvolával való kapcsolatomról majd külön írok egyszer, most viszont ideje volt már egy modern hangszeres felvételnek. Ráadásul egy elfelejtettnek vélt anyagot találtam, sajnos csak részletek eléggé kétséges minőségben.

Valamelyik fuvolás találkozóra készülve, előkészítésként koncerten játszottam a Vivialdi Négy évszakjából a Nyár című concerto-t. Azthiszem a fuvolás találkozóra Békésen került sor (2004) nem sokkal a Zene Világnapi koncert után, ahol ez a felvétel készült. Úgy emlékszem a koncertet zenekarra kellett játszanom és – külföldi és hazai közreműködökkel – a teljes Négy Évszak elhangzott, ha jól emlékszem Matuz Gergő vezényletével. A szervezők négy fuvolásra osztották a négy versenyművet, eredetileg a Nyarat nem én kaptam, hanem apukámra, Csetényi Gyulára osztották ki, akinek viszont Ausztriában volt koncertje éppen akkor Szelényi István fiával, Szelényi Lászlóval. Így került hozzám a concerto.

Talán Severio Gazzeloni volt az első, aki ennek a sorozatnak az adoptálásával próbálkozott. Mivel én ezt a művet még soha nem játszottam korábban egyszerűen a hegedű szólamot használtam. Vivaldi Négy évszakja jól játszható fuvolán – előadó kérdése, hogy milyen átírói megoldást talál az egyes szólószakaszokra – de valamennyi concerto-ban van kiemelten nehéz szakasz, sőt talán a Nyár ilyen szempontból kissé kiemelkedik a többi közül. Utólag azt mondom kár, hogy nincs meg a felvétel végig, illetve nem tudom készült e felvétel a Találkozón, ha igen, talán egyszer az is előkerül.

Czeloth-Csetényi Gyula – flute
Csősz Éva – piano
01.10.2004.

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply