DUET~FLUTEJAZZ


null
A Duet-flutejazz az Amazon-on.


Duet-flutejazz a boston-i fuvolaépítő, David Williams és Terje Gewelt (upright bass) közös produkciója.

Mostanában egyre többet időzök a Williams Flutes oldalán, de talán még annál is többet David Williams SoundCloud csatornáján, ahol jobbnál jobb felvételeket találok; (többek között itt találtam meg a múltkori hivatkozásomat Gary Schocker 8.fuvola-zongora szonátájából, a szerző előadásában). A fuvolásból lett fuvolaépítő a neves Berklee College of Music hallgatója volt, Paige Brook és Ray DesRoches tanítványaként, de a jazz mellett számos más műfajban is kipróbálta magát.

Ami Terje Gewelt-t illeti, ő szintén a Berklee-re járt, tanárai Jaco Pastorius és Dave Holland voltak. Terje Gewelt játéka 80 CD-n hallaható olyan skandináv, európai és amerikai jazz-zenészek társaságában, mint Billy Cobham, Tommy Smith, Misha Alperin, Michael Schrieve, kiadói között ott találjuk a RCA-t, CBS-t, a Blue Note-ot és a ECM-t is.

FluteJazz

A Duet-flutejazz album érdekessége, hogy felvételei, élőben, egy kis bostoni bárban készültek 1986-ban. A cd koncepciójáról – azon túl, hogy egy “pőre” fuvola-basszus összeállításról van szó – azt kell tudni, hogy a fuvolát nem akusztikus hangszert ként, hanem, mint elektronikusan erősítettet alkalmazza; – hasonlóan ahhoz a különbséghez, ami az akusztikus és az elektromos gitár között van. Ez a megközelítés a 80években még meglehetősen radikálisnak számított a jazzben. Két saját kompozíció is hallható a felvételsorozatban, a 4.track a két előadó közös műve, a 7.track David Willimas kompozíciója. Érdemes tehát az összes felvételt meghallgatni a fentebb már jelzett linken.

De talán még ennél is fontosabb, hogy minden felvétel élőben készült és mindenféle utómunka, vagy módosítás nélkül kerültek kiadásra. A fuvolában hallható effektek az előadás folyamán, két, pedálokkal vezérelt Lexicon PCM42 alkalmazásával kerültek felvételre (összesen 10 pedál). Valamennyi számban a No.1-es számú Williams Flute hallható – minden bizonnyal a hangszerkészítő első hangszere – , amely 18k aranyfuvola, ezüst mechanikával.

A Duet-flutejazz album felvételei:
1. Swedish Pastry (Barney Kessel)
2. Footprints (Wayne Shorter)
3. Autumn Leaves (Johnny Mercer)
4. Gail’s Song (Williams/Gewelt)
5. Up Jumped Spring (Freddie Hubbard)
6. In A Sentimental Mood (Duke Ellington)
7. Intersections (Williams)
8. Someday My Prince Will Come (Churchill)
9. Windows (Chick Corea)

A teljes anyag az iTunes-on is elérhető.

This entry was posted in Napról-napra, mp3 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply