reblog – 6. Régi és modern fuvolatanítási módszerek by Sir James Galway

Íme egy új darab Sir James Galway írásaiból; ez a 6. cikk!

Felmerült néhány érdekesség a a fordítással kapcsolatban. A “G&G education” olyan oktatási irányzatot jelent, ahol technikai eszközöket részesítik előnyben, így a számítógépre, amely oktat és számon is kéri az elsajátított anyagot, valamint értékel. Ilyen egyszerű G&G eszköz pl. a kisgyerekek számára kapható laptop-szerű játék, amely csak néhány műveletet ismer; többek között tanítja az abc-t, a számokat, stb… Ennek fejlettebb formája az egyetemeken is működik. A hangszeres oktatásban a G&G olyan iskolát jelent, amely az olyan eszközökkel való gyakorlásra helyezi a hangsúlyt, mint a hangológép, metronóm, cd-vel való együtt játszás, stb… A G&G rövídés “gadgets and gizmos”-ből származik, amit – magyar megfelelő hiányában (én legalább is nem tudok róla, hogy lenne ilyen)- “kütyük és szerkók”-nak fordítottam.

See the original english article here.
(Sir James Galway - on blog ).

Original was posted by Sir James on March 26, 2008

Régi és modern fuvolatanítási módszerek

Arra gondoltam megosztom gondolataimat a modern fuvolatanítási módszerekről. Először is had mondjam el, hogy a francia fuvolaiskola tanítványa vagyok, közvetlen kapcsolttal Marcel Moyes-hoz, aki szerintem a legjobb tanár Geoffrey Gilbert mellett, aki szintén a francia iskolán edzette magát. Ebből azt gondolhatod, hogy a fuvolatanítással kapcsoltos nézeteim inkább tradicionálisak.

Hadd mondjam el azt is, hogy szerintem a fuvolatanításnak mindenek előtt a zenélésről kellene szólnia. A zenélés közben és a zene tanulásán keresztül kellene megtanulni lassanként a technikát. A skálák és a hangzatok a jó hangképzéssel a legszükségesebbek a zenei interpretáció során.

Minden iskolának vannak jellegzetes jegyei, és úgy hiszem a francia iskola ezt Marcel Moyes munkásságában érte el. A legtöbb fuvolásnak és tanárnak van saját metodikája, amelyet előnyben részesít, az én esetben ez a francia iskola. Sokan mások pedig keresik az útjukat. A keresés közben – úgy tűnik – néhányuk elveszítik a valódi célt, ami nem más, mint a zene kifejezése.

Egyes tanárok segítség képpen “kütyüket és szerkókat” keresnek illetve fedeznek fel. Azt, hogy miért csinálják nem tudom. Így talán könnyebb tanítványokat vonzani az osztályukba. Semmi rossz sincs abban ha valaki felépít egy jó osztályt, és sikert ér a saját módszerével, feltéve, ha valaki tud példát mutatani arra, hogy ez működik.

Van egy olyan osztály, ahol a zene és a zenei interpretáció a leginkább sikeresen találkozott. Ez egy eléggé megalapozott tény. Marcel Moyse és Gaston Crunelle osztályából – ahol én is tanítvány voltam a párizsi Conservatoire-ban – rengeteg kiváló fuvolás bukkan elő. Maxence Larrieu, Alan Marion, Emmanuel Pahud, Andrea Griminelli, Rafaelle Trevisani, Sophie Cherrier, a jelenlegi tanár Michel Debost, és a legendás Jean-Pierre Rampal. Valamennyien “kütyük és szerkók” nélkül tanultak és valamennyiüknek jelentős lemezszerződéseik vannak a vezető hanglemezcégeknél. Mind a francia fuvolaiskolából jöttek.

Azt gondolom, ha valaki a kiterjesztett fuvolatechnikára és “kütyük és szerkók iskolájára” támaszkodik nem fogja magára felhívni a figyelmet sem a hanglemez cégeknél, sem a közönségnél. Természetesen valamennyien különbözőek vagyunk. Van aki a francia iskolát fogadta el és arra esküszik. Mások a G&G oktatást képviselik és arra esküsznek. Én magam a szorgamat igénylő francia iskolát választottam. Nem kétséges, hogy neked is szorgalmasnak kell lenned ha sikert akarsz elérni ebben a többszörösen igazolt oktatásban. Én ma is gyakorlom a skáláimat és hangzataimat minden nap, és azt gondolom ez hallható is  a játékomon. Még mindig gyakorolom Moyse első kötetét, a Napi Gyakorlatokat.

Ma – ugyan úgy mint tegnap – végigjátszom az ABCD betűket, és holnap, amikor haza érkezem Svájcba a EFGH betűket fogom játszani.

A fuvolázás valamennyi új útját áttekintettem, de úgy éreztem ezek nem nekem valóak. Valahogy azt érzem, hogy ha egy egész sereg sikeres fuvolás kerülhetett ki a francia iskolából, akkor nem igazán szükséges más utakat keresni, ahol a fuvolázás gyönyörűsége elvész a G&G oktatás közepette.

Természetesen mindenki szabadon dönthet.

“Minden megengedett, de nem minden hasznos”. Szent Pál Első levél a Koringtusiakhoz 10:3.

Úgy érzem, hogy jól választott, és ennek a jótékony hatását máig érzem.

Sir James,
New York
USA

2008 március 26

See the original english article here.

http://sirjamesgalway.tumblr.com/archive

This entry was posted in Napról-napra, mp3 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply