Az a bizonyos első pillanat

“That First Moment!” by Niall O’Riordan – First Published September 2012, British Flute Society Journal FLUTE www.bfs.org.uk

Kicipzározzuk a tokot, kinyitjuk a dobozt, és ott találjuk a fuvolánkat. Hogy érzed magad éppen ebben a pillanatban? Mi az első gondolat ami átsuhan a tudatodon? Vajon ez a mindennapos cselekedet a kiterjeszkedés vagy az összehúzódás érzését kelti Benned?

Ennek a pillanatnak a dinamikája kritikus pont abban az időben, amelyet nap, mint nap felhasználunk. „Ahogy a napod kezdődik, úgy fogod megélni; ahogy a napodat élet, úgy éled az életedet is” – mondja Louise Hay, az amerikai motivációs beszédek úttörője, arra vonatkoztatva, hogy milyen gondolattal kezdjük a napunkat. Szeretem ennek a gondolatnak az egyszerűségét. A legtöbb ember negatív gondolatokkal indul neki a napjának: „oh, megint egy újabb nap, és nekem fel kell kelnem.” Ennek megfelelően sokan közülünk negatív gondolatokkal állnak neki a gyakorlásnak, olyan gyakran, hogy az már észrevehetetlen, habituális szokássá válik. Adjunk magunknak időt gondolkodni, még akkor is, amikor kinyitjuk a fuvolatokot: hogyan is érezzük magunkat amikor kinyitjuk és megpillantjuk hangszerünket a dobozában? Ez az érzés boldogság, kétségbeesés, öröm, vagy valami még izgalmasabb. Azt gondolod: „oh, igen! Szeretek fuvolázni és alig várom, hogy játszhassak!” Talán ezek a pozitív érzelmek abszurdnak tűnnek a számodra? Természetesen ez az érzés nap, mint nap változhat, de – úgy hiszem – van állandó, habituális reakciónk. A gyakorlás munka, vagy öröm?

Amikor tavaly Svájcban voltam, Sir James Galway mesterkurzusán a délelőtti foglalkozások végén mindig skálákat és kis prelűdöket játszott. Ez rendszeresen előfordult, mivel minden idejét a gyakorlásra fordította. Ilyenkor mi mindnyájan néztük és hallgattuk a játékát (ki nem tenné..?). Amikor az egyik, rövid gyakorlását követően felénk fordult meglepve látta milyen sokan figyeljük, és azt mondta: „Tudjátok mit? Tényleg szeretek fuvolázni!” Ez valóban emlékezetes pillanat volt, amelyet így foglalhatnánk össze: sok év után az ő fuvolához kapcsolódó szerelme még mindig élő, és ugyan olyan erős, érdeklődő, mint amikor kis fiúként elkezdett játszani.

Te is ennyire szeretsz fuvolázni? Hogyan tudnánk fejlődni ezen a világon ha állandóan csak bosszankodunk?

Gondolj vissza arra az időre, amikor végleg elhatároztad, hogy fuvolázással foglalkozol, vagy arra amikor végre első saját hangszeredet megkaptad. Nekem ez a pillanat Karácsonykor volt, mert akkor lepett meg a Mikulás az első fuvolámmal. Ez előtt annyira eltökélt voltam, hogy egy régi fuvolafejet rá ragasztószallagoztam anyukám régi klarinétjára. Természetesen teljesen hamis volt, de működött. Hogyan tudnád ezeket a korai érzéseket összehasonlítani a mostaniakkal? Mi változott?

Negatív gondolkodás

A negatívitás behálozza az utunkat, amely vizsgákon, tanárokon, személyes problémákon át vezet, és a sikerre való törekvésben is megjelenhet. A fuvolázás lehet versenyképes akkor is, ha csak szeretjük. Ezeket az alapérzéseket újra átélve erőteljessé válhatunk. Azt gondolom valamennyiünknek különleges kapcsolta van a hangszerével, olyan amilyen gyermekkorában volt, de néhányunknak szüksége van arra, hogy utat vágjon saját, ködös negativitásán, amely legfelül trónol. Talán az egyetlen kivétel az, ha valaki a fuvolázást nem teljesen önszántából választotta, és az évek múlásával még mindig ezt csinálja, miközben valami másra vágyik. Ha így van, akkor talán itt az ideje, hogy elgondolkozzon mivel is akar valójában foglalkozni valójában. Amikor legközelebb gyakorolsz emlékeztesd maga, hogy miért kezdtél el fuvolázni elsősorban. Adj időt ennek a különleges pillanatnak: nyisd ki a dobozt és töltődj fel azokkal a pozitív érzéssekkel, amiket birtokoltál, és csak kezdj bele. Engedd a gyermeki csodát és örömöt megjelenni újra. Mindenek előtt, tedd azért, mert szereted.

Archeológia

Feltöltődve pozitív érzelmekkel és megtapasztalva a megújult érzéseket nagyon erőteljesek lehetünk. Kezdetnek próbáld meg feltenni magadnak a következő kérdéseket. Ezek csak iránymutatóak, néhányuk nem biztos, hogy alkalmazhatóak Rád; szabadon használható őket, ahogy akarod. Akár teljes papírokat is tele írhatsz, vagy csak néhány rövid állítást; tőled függ. Néhányuk talán arra ösztönöz, hogy valami érdekeset írj le, valami még teljesebbet, tehát kövesd a kíváncsiságodat.

-írd le miért kezdtél el fuvolázni.

-mi vonzott a hangszerhez.

-írd le hogyan emlékszel első leckédre, milyen volt? Hogyan érezted maga később? Esetleg írd le a kedvenc tanárodat.

-írj le valakit aki tényleg bátorított téged.

-írd le első fuvoládat és azt, hogyan kaptad.

-írd le egyik korai sikeredet.

-írj le egy olyan időszakot amikor valódi örömöt jelentett a fuvolázás.

Létrehozni egy erőteljes színt

Menj végig a válaszaidon. A képzeletedben minden pozitív emlékedet egy bizonyos szín jelöli. Ez lesz a Te energiád színe.

Milyen ez a szín?

-behúzhatod ezt a színe a szemeden keresztül,

-megtestesítheted azáltal, hogy elképzeled amint a tested körül vagy keresztül áramlik, vagy

-elképzelheted amint kilép a kezeidből és egy labdát formálsz belőle, amelyet lassan a szívedbe emelsz.

Mostantól minden alkalommal, amikor kinyitod a fuvolatokodat, felidézheted ezt a színt, és ez átjárhatja az egész lényedet, a pozitív érzésekkel együtt.

Fedezd fel újra a fuvolázás örömét!

forrás: http://www.niallflute.com/

This entry was posted in Napról-napra, cikk, fordítás, hangszeres wellness and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply