Ransom Wilson – Frankl Péter

Schubert, Beethoven, Schumann cd-je

Nagyon ritka, hogy amerikai fuvolaművész lemezének magyar vonatkozása legyen, most még is ez történt. Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt jelent meg Ransom Wilson és Frankl Péter – magyar származású, Londonban élő zongoraművész – közös lemeze, amely romantikus anyagot tartalmaz, mintegy 63 perc terjedelemben. Ransom Wilson-ról már írtam, és most sem tudom jobban magasztalni őt, mint akkor – maradjunk annyiban, hogy az egyik legnagyobb kedvencem. Ő és kamarapartnere kitűnő anyagot készített, a program különösen erős – Schubert Variációkkal kezdődik a lemez, majd Beethoven Szerenád következik, végül Schumann Három románc és három Schumann dal átirat zárja a lemezt:

Schubert:
Bevezetés és változatok – ‘Trockne Blumen’ D802

Beethoven:
Szerenád, Op. 41

Schumann:
Három románc, Op. 94
Widmung, Op. 25 No. 1
Meine Rose, Op. 90 No. 2
Romanze, No. 5 -Spanische Liebeslieder, Op. 138

Frankl Péter diplomáját a Zeneakadémián szerezte az 50-es évek közepén, de nem sokkal ezután Párizsba költözött és végül Londonba telepedett le. 1972 óta rendszeresen jár haza Magyarországra, valamint 1987-től kezdődően a Yale Egyetemen tanított – vélhetően itt ismerkedett meg a két művész, hiszen Ransom Wilson szintén itt tanít 1991 óta.

De mielőtt tovább mennénk hallgassuk meg a lemezt itt – a Spotify rendszerében. Itt sajnos vásárolni nem lehet, de mindjárt a letöltős megvásárlás linkjét is megadom – mert eléggé közel vagyok hozzá, hogy megvegyem az anyagot.

Mindkét művész virtuozitása és letisztult, zenei egyszerűsége mellett ki kell emelnem Ransom Wilson hajlékony, de intenzív fuvolahangját, valamint a felvételek időpontjában 80 esztendős Frankl Péter technikai frissességét és magabiztosságát.

Frankl Péter a Zeneakadémia honlapján és interjú a Parlando-ban.

A váráslás a Presto Classical-nál lehetséges mintegy 12 angol font-ért, de ezért már Flac formátumot kapunk, amely cd minőségű. (Az mp3 olcsóbb, de ezt nem ajánlom semmilyen zenére, főleg nem klasszikusra). Mindössze annyit kell tennünk, hogy a flac fájlokat átkonvertáljuk wav-ra, majd cd- írunk belőle.
Vásárlás:
http://www.prestoclassical.co.uk/r/Nimbus/NI6309

This entry was posted in Napról-napra, cd, link, mp3 and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply