csütörtökön – Adorján András a BMC-ben

Az év első hónapjában a Concerto Budapest invitálja a fuvolásokat egy érdekes eseményre. A részvétel regisztrációhoz kötött: info@concertobudapest.hu
A hangzó mellékletben Benda (1709-1786) e-moll koncertjét választottam:


Az újév első Mesteriskola előadás vendége a Németországban élő fuvolaművész professzor, Adorján András. Beszélgetőpartnere Prőhle Henrik, fuvolaművész lesz 2016. január 14-én, csütörtökön a BMC-ben. Az előadás ingyenesen látogatható! 

“Korunk egyik legjelentősebb fuvolaművészével folytatott kötetlen beszélgetés során a zenekari fuvolázás témája lesz a középpontban, szorosan kapcsolódva a művész szólista pályájához. Olyan témákról kérdezzük majd, melyek a kurzusokból, órákból, próbákból kimaradnak, például a (fa)fúvós összhangról, a zenekari hangszeres “szocializációról”. Hogyan is alakul ki egy jó zenekar (ezen belül a fúvóskar) sajátos hangzása, milyen az “összeszokás művészete”? Hogyan működik az egyéniség megtartása a zenekarban, milyen fontos a zenésztársak inspirálása? És természetesen, milyen a kilépés a zenekar elé szólistaként? Megtudhatjuk, milyen hatással voltak a művészre a zenekarainál megforduló nagy karmesterek, szólisták, vagy akár, hogy melyek a “kedvenc” szólói. Adorján András Budapesten született, Koppenhágában nőtt fel, 1974 óta pedig Münchenben él. Fogorvosi diplomáját Koppenhágában szerezte, majd 1968-ban zenei tanulmányokat kezdett Aurèle Nicolet-nél és Jean-Pierre Rampalnál. Hamarosan nemzetközi versenyek kitüntetettje lett: 1968-ban Koppenhágában a Jacob Gade Díjat, 1968-ban a montreux-i Nemzetközi Fuvolaverseny első díját és 1971-ben a párizsi Nemzetközi Fuvolaverseny Premier Grand Prix díját nyerte el. Szólistaként a világ legjobb kamara- és szimfonikus zenekaraival játszik Stockholmban, Kölnben, Baden-Badenben és Münchenben. 1987 óta a kölni Zeneművészeti Főiskola, valamint 1996 óta a müncheni Zeneművészeti Főiskola tanára. Elsőként játszotta lemezre François Devienne mind a tizennégy fuvolaversenyét, továbbá CD-re játszotta C. Ph. E. Bach valamennyi fuvolaversenyét. Ezenkívül megjelent vele Carl Nielsen fuvolaversenyének újrafelvétele, és egy tangó-album argentin zenészekkel fuvolákra, bandoneonra és nagybőgőre”.

Forrás:
http://www.concertobudapest.hu/v/a-concerto-mesteriskola-vendege-adorjan-andras/

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply