Graun, Quantz, Friedrich der Grosse

Friedrich der Grosse (1712-1786)
Johann Gottlieb Graun (1703-1771)
Johann Joachim Quantz (1698-1773)

Az itt következő két videó voltaképpen három fuvolaversenyt tartalmaz, valamennyi Porosz Frigyes udvarához köthető.

Az első videóban a 42 éves Jean-Pierre Rampal-t (1922-2000) hallhatjuk az 1964es felvételen, csúcsformában, mint hangi, mint technikai értelemben. Különösen áll ez Graun fuvolaversenyének első tételére, amely komolyan próbára teszi a szólistát. Csak az a tétel elegendő lenne ahhoz, hogy megértsük miért volt Rampal egy korábbi generáció számára “a fuvolás”. Rampal rengeteget tett azért, hogy meg- és elismertesse ennek a korszaknak a fuvolaműveit, rengeteg elfeledett művet vett újra elő, adott ki és vett lemezre – ez a felvétel is a maga idejében ilyen kuriózumnak számított.
Ezt követően Frigyes C-dúr fuvolaversenyét hallhatjuk tőle. Az uralkodó nem csak művelte a fuvolázást, de kegyes módon maga is gazdagította a fuvolairodalmat nem csak szonátákkal, de koncertekkel is; szám szerint négy fuvolaversenyt komponált. Az első két mű – no. 1 és 2 – G-dúr hangnemű, a no.3-as (az itt hallható) a C-dúr, és a no.4-es D-dúr-ban íródott. Az uralkodó kompozíciója nem marad el az udvarában tevékenykedő zeneszerzők munkájától, sőt jól tükrözi a Frigyes gondolkodását, mely szerint kifejezetten viszolygott az üres virtuozitástól, és a mélyebb, kifejezőbb tartalmat kereste versenyműveiben is. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs technikai feladat a darabban, különösen a gyors tételekben, de a technikai kihívás nem kerekedik felül a kifejező zenén.

00:00 – Johann Gottlieb Graun F-dúr koncert
13:33 – Friedrich der Grosse C-dúr koncert
Jean-Pierre Rampal – fuvola, Antiqua Music Orchester, vezényel Jaques Roussel (1964).

A második videóban egy versenymű található, nevezetesen Quantz e-moll koncertje, amelyet néha nálunk is játszanak. A mű minden tekintetben messze meghaladja a mindenki által ismert G-dúr koncertét, amely évtizedekig egyeduralkodó volt, mint kötelező darab a Zeneakadémia fuvolafelvételijén. Az e-moll koncert nem csak kifejezetten virtuóz darab – a Graun versenymű méltó társa – de ihletett, lírai kompozíció is.
A versenymű előadója Christoph Huntgeburth, a Universität der Künste Berlin barokkfuvola professzora, aki könnyedén hozza működésbe a technikai feladatokat, és kifejezően szólaltatja meg a muzikális pillanatokat is, hiszen nem régiben Frigyes összes fuvolaversenyét lemezre is rögzítette:

Johann Joachim Quantz e-moll koncert
Christoph Huntgeburth – barokk fuvola
Ensemble Sans-Souci Berlin

I. Allegro ma non tanto (0:00)
II. Affetuoso (5:17)
III. Vivace (9:03)

http://www.christoph-huntgeburth.de/

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply