Being James Galway

24 órás elfoglaltság az év 365 napján

Nem rég még azon szomorkodtam, hogy nem lehet megnézni Magyarországról a Sir James Galway-ról készült BBC dokumentumfilmet, így abban a korábbi posztban a rendező, Brendan Byrne (a fenti képen ő látható) blogjegyzését ajánlottam az Olvasók figyelmében – és a film hiányában. Most viszont megtaláltam az anyagot, valaki feltöltötte! Az 58 perces dokumentum film kitűnő anyag, talán a legjobb az eddigi Galway filmek között! Sok olyan felvételt láthatunk benne, amiket eddig nem kerültek bele hasonló anyagokba, így  a művész két másik, 50 és 60 éves korában készült filmjébe sem. Mindjárt 1:40nél Doppler Magyar fantáziájából hallunk részletet – e sorok írójának nem kis örömére. Az események két szálon futnak, egyrészt a szokásos módon végigveszik Sir James Galway életútjának főbb állomásait, másrészt a stáb 2014ben hónapokon át kísérte a művészt, koncertjein és kurzusain, valamint emellett sokat időztek a Galway meggeni otthonában is. Újdonság a filmben az is, hogy minden eddiginél többet láthatunk Jimmy privát életéből, otthonából, és megszólalnak pályatársai, többek között kamarapartnere Philip Moll, William Bennett, és a 60 évforduló alkalmából készült dokumentum film készítője,  a televíziós személyiség Melvyn Bragg is.
Ebbe az anyagba is belekerültek gyermekkorának élményei, itt is elhangzik a történet mely szerint tanára egy hónapra eltiltotta a fuvolázástól, valamint az a momentum amikor elhagyta a Berlini Filharmonikusokat, hiszen az volt szólópályájának kezdete. Ma már eléggé gyakori, hogy a fuvolaművészek néhány év után szólópályára állnak, azt követően, hogy valamelyik kvalitásos szimfonikus zenekarban tevékenykednek, de ez Jimmy idejében nem volt szokás, főleg nem fuvolával. Gyakorlatilag a semmibe lépett ki a világ egyik vezető zenekarából.
A filmben James Galway tanári tevékenységét is nagy hangsúlyt kap – ez is újdonság a két korábbi dokumentum filmhez képest. Nem ismerek még egy fuvolást, aki a tapasztalatát ennyire rendszerezve adja át, mint ő. Sir James Galway 75 éves és még mindig utazik időzónákon át, koncertezik, kurzusokat tart – nézzük tehát a filmet:

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply