Egészséges a kapcsolatod a hangszereddel?

Posted on April 23, 2014 by Jennifer Roig-Francolí

hegedűművésznő, és már közöltem tőle egy fordítást. A hangszer és játékosa kapcsolatát elemző cikkhez hasonlóan a mostani anyag is ezt a témakört boncolgatja – ezt is leközlöm mielőtt tovább tallóznék írásai között. A művésznő modern és barokk hangszeren is játszik. Koncertmester, szólista, kamaraművész és tanár – hegedűt tanít a University of Cincinnati College-Conservarory of Music-on, valamint képzett Alexander Technique tanár is, aki zenészekre specializálódott.

Egészséges a kapcsolatod a hangszereddel?

Megálltál mostanában rácsodálkozni, hogy valójában mit is csinálsz amikor a hangszereden játszol?
Valahányszor a hangszeredhez közeledsz belépsz a kapcsolat élményében. Ahogy bármely kapcsolatra, itt is figyelmet kell fordítanunk a hangszerünkkel való viszonyfejlesztésére. Ugyan úgy mint az emberek
esetében a hangszereddel való minőségi kapcsolat a következőket kívánja meg:

- Tisztelet ~ a bánásmódod tiszteletteljes, áhitatos?

- Bizalom ~ bízol benne hogy végre tudja hajtani a parancsaidat legjobb képességei szerint?

- Kedvesség ~ gyengéd és kedves módon érinted meg?

- Szeretet ~ szereted a hangszeredet? Szereted a lényét?

- Játék ~ “játszol” vagy “dolgozol” rajta, mint egy igavonó állat? A kapcsolatotok küzdelmes, vagy örömteli?

- Együttérzés ~ együtt érzel vele gyengeségeit és határait illetően?

- Melegség ~ ha azt szeretnéd, hogy meleg hangot produkáljon melegséggel közelíted meg?

- Érzékenység ~ szeretnéd, hogy hatni tudj a hangszeredre, Te is reagálsz rá?

- Nyitottság ~ készen állsz, hogy új, lappangó lehetőségeket és potenciálokat fedezz fel a hangszeredben és a vele való kapcsolatban?

- Tér ~ meg van a kellő távolság és a szükséges tér közted és a hangszer között, hogy egyi0őtök sem érezze a kapcsolatot klausztrofóbikusnak, erőltetettnek, vagy fojtogatónak? Van mindkettőtök számára tér a “lélegzetvételre”?

- Nyugodt időtöltés (“minőségi idő”) ~ adsz időt a hangszerednek, hogy beszéljen? Figyelsz rá? Vagy rohansz megcsinálni vele azt, amit akarsz?

- Különválás ~ minden kapcsolatot megviselhet az együtt eltöltött sok idő. Elegendő szünetet tudsz beiktatni a kapcsolatotokba arra nevelve magad, hogy más örömforrásokat találj?

- Finomság ~ úgyan olyan gyengéden, kedvesen bánsz a hangszereddel, mintha egy újszülött kisbaba lenne , vagy megszokás-szerűen, gondatlanul nyúlsz hozzá?

- Különlegesség és kísérletezés ~ várakozással és izgatottan vágsz neki, hogy együtt új
felfedezéseket tegyetek?

- Elvárás ~ túl sokat vársz a hangszeredtől? Azt kívánod, hogy más milyen legyen?

- Békesség ~ megbékéltél a hangszered természetével? Ha a hangszerednek “rossz napja van” elfogadod, vagy megpróbálod erőltetni? Ha nem a legjobb hangulatodban erőlteted a hangszert, hogy tegye azt amit akarsz, vagy finoman megérzed milyen irány lenne jó kettőtöknek?

- Partnerség ~ ez a kapcsolat partnerség, amiben együtt dolgoztok, vagy egy úr/szolga viszony?

- Szabadság ~ adsz szabadságot a hangszerednek, hogy a saját hangján szólaljon meg, vagy rávetíted az ideáidat anélkül, hogy teret adnál neki, hagyod változni és kiteljesedni a maga módján?

- Élénkség ~ ez a kapcsolat élő vagy halott? Mennyi tudatosság van benne? Mennyit fejlődik? Változik, virágzik, fejlődik folyamatosan, vagy egyre rosszabb lesz?

Ne add föl addig a hangszereddel, amíg meg nem győződtél róla, hogy a fent említett pontokat időről-időre éber tudatossággal gyakoroltad, – csak akkor, ha ennek ellenére még sem kielégítő az eredmény. Adj neki egy esélyt. Sok hal van a tengerben, de neked ezt az egyet kellene táplálnod. Ha mindenedet oda adtad nagy szívességet teszel magadnak, mert MINDEN kapcsolat akkor kezd fejlődni, amikor ezeket a pontokat észben tartod, és soha sem sajnálod az időt és az energiát beletenni.

Természetesen elkülönülés, válás, eladás, és poligámia megengedett a hangszerekkel kapcsolatban, tehát légy készen, hogy tovább lépj, mert ha egyszer már mindent bele adtál tudhatod, hogy találhatsz jobbat is. Ellentétben az emberi kapcsolatokkal itt meglehetősen világos mikor jön el az idő, hogy egy másik hangszert találjunk magunknak! ;-)

Jennifer Roig-Francolí

This entry was posted in Napról-napra, hangszeres wellness, link and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply