reblog – “Pán fuvolája”

A szerző – FÁBIÁN TÍMEA Ő az, akinek a művel kapcsolatos videójáról már egyszer beszámoltunk; a Parlando hasábjain a fuvolairodalom e kiemelkedő darabjáról írt átfogó cikket. Az anyag kezdetét – kedvcsináló gyanánt – itt olvashatjuk; a folytatás-link az idézet végén található, ahol a videó is megtekintjető.

Claude Debussy: Pán fuvolája- egy remekmű születésének története

Ma még 2013-at írunk, és Claude Debussy halálának 95. évfordulója kapcsán fuvolás szempontból figyelemre méltó lehet egy másik évszám is, 1913. S hogy miért? Pontosan 100 évvel ezelőtt mutatták be Debussy egyik legnépszerűbb, szólófuvolára írott művét, a Syrinxet.

A fuvolairodalomban olyan fontos helyet betöltő darabbal kapcsolatban sokan nem tudják, hogy születésekor eredetileg a „Pán fuvolája” címet viselte. A Gabriel Mourey színműíró által megrendelt színpadi zenét Debussy barátja születőben levő drámájához, a Psyché-hez komponálta meg. Noha az eredeti kézirat, amely Mourey és Debussy levelezéséből következtetve 1913. november 27 és 29 között készülhetett elveszett, egy újonnan fellelt kézirat-másolatból mára biztossá vált, hogy eredetileg nem „Syrinx”- ként vált ismertté. A megtalált kópia egyébként Madame Hollanders de Ouderaen gyűjteményéből való, amelyet Brüsszelben egy svéd fuvolás, Anders Ljungar-Chapelon, és egy német zenetudós, Michael Stegemann fedezett fel, majd jelentetett meg 2012-ben. Bár a kéziraton szereplő beírások nem egyeznek más, Debussy művön szereplő kézírással sem, mégis a beírt Mourey idézetekből arra következtethetünk, hogy a kotta tulajdonosa, valószínűleg Louis Fleury lehetett. Fleury a századelő jeles fuvolaművésze, Paul Taffanel tanítványa, akinek a későbbiekben Debussy mellett számos zeneszerző ajánlotta művét. (Ilyen volt például Ibert: Jeux (1923), vagy Alexandre Tansman: Sonatine (1925) című műve is.)…

Folytatás a itt, a Parlandóban...

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply