Emily Beynon sorozata – 1

Vibrató – magyar felirattal

Szépen, lassan az egész művészvilág rááll a virtuális érintkezésre, napról napra több anyagot lehet találni az interneten, amelyet neves fuvolások készítettek. Már-már a bőség zavara kezd eluralkodni.

Emily Beynon sorozata két okból is különleges – egyrészt ismerjük őt a Budapest Flute Academy-n tett vendégszereplése révén, másrészt videójához magyar felirat is készült  a Flute Forum Hungary jóvoltából.


A sorozat többi darabja mindig csütörtökön jelennek meg:
Április 9 Body Scan
Április 16 Légzés
Április 23 Mozart – G-dúr koncert
Április 30 Felhangok
Május 7 Brahms 4. – fuvolaszóló (zenekari állás)
Május 14 Mendelssohn – Scherzo (zenekari állás)
Május 21 Rossini – Tell Vilmos (zenekari állás)
Május 28 Sztravinszkij – Petruska (zenekari állás)

Igyekezni fogom nyomon követni a sorozatot és az egyes részekhez saját szakállamra egy-egy videót is mellékelek a művésznőtől úgy, hogy az lehetőleg valamilyen módon kapcsolódjon az adott témához.

A mai téma – a vibrátó – azért is érdekes, mert németországi professzoromnak, Dr. Jochen Gärtner-nek ez volt (az egyik) fő területe, erről írta híressé vált könyvét, a Das Vibrato-t. Gärtner munkássága elég nehezen ment át a köztudatba, de lényegében 30 év elmúltával Emily Beynon ugyan azt mondja, mint amit a prof anno bizonyított.

Gärtner-re nálunk is sokan emlékezhetnek, mert annak idején (talán 1988-ban) előadást tartott a debreceni fuvolás találkozón Matuz István meghívására. Az alábbi képet az egyik ősrégi Fuvolaszó-ból vettem és akkor, ott Debrecenben készült – Gärtner vélhetően a fuvolázás midenlétét magyarázta (talán) Csigó Gyöngyvérnek (?).

Mindösszesen ketten tanultunk nála magyarok, a 80-as 90-es évek fordulóján előbb Bene Ferenc Szelim – aki később a Berlini Filharmonikusok ösztöndíjasa lett – és kicsit később én.

Ritka felvételek VI. ~ Jochen Gärtner

És végül az ígért videó, amely talán jól illik a mai témához:

Emily Beynon – Barber ~ Canzone
Okamoto Tomoya – zongora
2019.11.30. Dolce Art Hall, Szöul, Korea

This entry was posted in videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply