Ritka felvételek-a padlásról VI. – Jochen Gärtner

Kissé megkésve, de megérkezett az eheti hallgatnivaló. Dr. Jochen Gärtner tanulmányaim meghatározó alakja volt. De sokan emlékezhetnek rá itthon is, mert annak idején – talán 1988ban – előadást tartott a debreceni fuvolás találkozón Matuz István meghívására. Mindösszesen ketten tanultunk nála magyarok – Bene Szelim és később én. Sajnos ma már ő sincs az élők sorában, akkor én sem fejezhettem be nála a tanulmányaimat, még is, a nála töltött idő meghatározó volt. Közelítőleg sem találkoztam hasonló tanárral, akinek ennyi átadni való, még is egyedi és pontos tudása lett volna. Ráadásul Gärtnernél minden fuvolaóra rendkívül intenzív és alapos volt. Olyan nem volt, hogy neki mondjuk kevesebb kedve, vagy energiája lett volna éppen aznap. Rengeteg olyan dolgot lehetett tőle tanulni amit csak ő tudott.
A alábbi felvételen Helmschrott – Atmosphere című darabját játsza: fuvolára és szopránhangra. Semmi közelebbit nem tudok a darabról, amely igen szellemes, zenei humort sem nélkülöző, modern kompozíció. Kattintsunk a gramofon ikonra!

Egyébként meg kell jegyeznem, Gärtner minden stílust kiválóan játszott, – lehet, hogy még rakok fel tőle mást is – noha inkább tanárként működött, mint koncertező művészként. Ezen kívül az alább látható könyvel, illetve a témával kapcsolatos kutatással szerzett magának hírnevet – ennek apropóján járt nálunk is, de sok más országban is. Annál azonban kreatívabb személyiség volt, hogy megállt volna a vibrátó-témánál, amikor én hozzá jártam teljesen más kérdések foglalkoztatták. Kár, hogy szinte semmilyen anyag nincs tőle a neten, még egy arckép sem, pedig rengeteg írásos anyaga is volt, amelyiket előadásaira készített, de  – amennyire tudom – soha nem lettek publikálva.

null

A bejegyzés kategóriája: Napról-napra, mp3
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!