Ritka felvételek VI. – Jochen Gärtner

Kissé megkésve, de megérkezett az eheti hallgatnivaló. Dr. Jochen Gärtner tanulmányaim meghatározó alakja volt. De sokan emlékezhetnek rá itthon is, mert annak idején – talán 1988ban – előadást tartott a debreceni fuvolás találkozón Matuz István meghívására. Mindösszesen ketten tanultunk nála magyarok – Bene Szelim és később én. Sajnos ma már ő sincs az élők sorában, akkor én sem fejezhettem be nála a tanulmányaimat, még is, a nála töltött idő meghatározó volt. Közelítőleg sem találkoztam hasonló tanárral, akinek ennyi átadni való, még is egyedi és pontos tudása lett volna. Ráadásul Gärtner-nél minden fuvolaóra rendkívül intenzív és alapos volt. Olyan nem volt, hogy neki mondjuk kevesebb kedve, vagy energiája lett volna éppen aznap. Rengeteg olyan dolgot lehetett tőle tanulni amit csak ő tudott.

A alábbi felvételen Helmschrott – Atmosphere című darabját játsza: fuvolára és szopránhangra. Semmi közelebbit nem tudok a darabról, amely igen szellemes, zenei humort sem nélkülöző, modern kompozíció. Kattintsunk a gramofon ikonra!

Jochen Gärtner egy másik felvétele ~ VaréseDensity 21.5

Egyébként meg kell jegyeznem, Gärtner minden stílust kiválóan játszott, – lehet, hogy még rakok fel tőle mást is – noha inkább tanárként működött, mint koncertező művészként. Ezen kívül az alább látható könyvel, illetve a témával kapcsolatos kutatással szerzett magának hírnevet – ennek apropóján járt nálunk is, de sok más országban is. Annál azonban kreatívabb személyiség volt, hogy megállt volna a vibrátó-témánál, amikor én hozzá jártam teljesen más kérdések foglalkoztatták. Kár, hogy szinte semmilyen anyag nincs tőle a neten, még egy arckép sem (a fenti képet egy régi Fuvolaszó számból vettem) pedig rengeteg írásos anyaga is volt, amelyiket előadásaira készített, de  – amennyire tudom – soha nem lettek publikálva.

null

This entry was posted in Napról-napra, mp3 and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply