Tobias Mancke Budapesten

english version

Érdekes hangszerkiállítás lesz a hétvégén Budapesten, amelyet Bálint János, valamint a Fon-Trade szervezett. Egy neves fejkészítő lesz az esemény vendége, Tobias Mancke személyében. Mancke úr volt olyan szíves és vállalkozott egy beszélgetésre velem, hogy a látogatók első kézből informálódhassanak erről a márkáról.

Első alkalommal jár Budapesten?
Budapest nagyszerű város, mindig szerettem volna ide ellátogatni. A múltban ezek a terveim nem valósultak meg, így nagyon örülök, hogy most bekövetkezik!

Ismer magyar fuvolaművészeket?
Jó kapcsolatom van Bálint Jánossal, aki meghívott engem kiállítani a Mancke fuvolafejeket – köszönöm neki! Több alkalommal is találkoztam Alföldy-Boruss Eszterrel nemzetközi eseményeken, és hosszú ideje már, hogy ismerem Adorján Andrást is. Tisztelem őket, mint nagyszerű művészeket és tanárokat.

Hogyan került kapcsolatba a fuvolaépítéssel?
Édesapám 1986ban kezdett fuvolafejeket készíteni. Így már fiatal koromtól ismerem ezt a hangszert. Először szaxofonon játszottam, azután fuvolára váltottam és Hans-Martin Müller-nél tanultam, aki WDR Rádió Zenekar fuvolása.

Mikor és hogyan kezdődött az Ön története fuvola és fuvolafejkészítőként?
Amikor már komolyan érdekelt a fuvola illetve a fuvolafej készítés elhatároztam, hogy három és fél évig gyakorlatot szerzek, mint szerszámkészítő. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy csatlakozzak a családi vállalkozáshoz, mert szükség volt speciális gépekre, szerszámokra. Többek között Dana Sheridan-nek is készítetem szerszámokat, akitől a fuvolaépítést tanultam. Ezután a fejlesztésre és a kutatásra kezdtünk öszpontosítani, hogy új fuvolafej-modelleket és anyagkombinációkat próbálhassunk ki.

Mi volt az első munkája?
Csiszolással és polirozással kezdtem, ami elég trükkös munka, de annál kevésbé vonzó!

Milyen elképzelések vezették amikor saját üzletbe kezdett?
Általánosságban az volt a tervem, hogy létrehozom a Mancke fuvolamárkát. De az évek során, amíg a fejeket kutattuk és fejlesztettük, ezek népszerűsége és keresettsége egyre nőtt. Ezért – miután a fejekre specializálódtam – nem maradt idő a Mancke-fuvola fejlesztésére.

Ön számos anyag kombinációját használja – gondolok itt ezüstre, aranyra, platinára és a fára is. Tapasztalata szerint a fuvolások milyen tulajdonságokat, hangszíneket részesítenek előnyben?
A zenészek izlése, igénye, szükséglete elég eltérő tud lenni… Ezért a Mancke fuvolafejek közel százféle variációban készülnek, különféle anyagkombinációkban, ezáltal a legszélesebb kínálatot biztosítva ezen a piacon. A cél nem az, hogy a Mancke fejek egy bizonyos hangi tulajdonságot biztosítsanak, hanem az, hogy egy magasabb potenciált adjanak hozzá a fuvola tulajdonságihoz. A Mancke fejek sajátja az intenzív és egyben gazdag, mély hangzás keveréke.

Intuitíven vagy tudományosan közelíti meg a munkáját?
Mindkettő egyensúlyára szükség van. Például, ahhoz, hogy megértsük melyik speciális tulajdonságot melyik értékes fém támogatja tudományos nézőpontra van szükség. Ha azonban a hangon dolgozom a legfontosabb dolog az emberi fül. Minden muzsikus másképp hall és ezért másképp írja le a hangzást és a színeket. Ezért a végső kialakítást minden egyes fejen személyesen végzem el, ugyan azzal a kézzel és füllel, így mindegyikük egységes jellemzőkkel rendelkezik. Ez az a bázis ahonnan kiindulva igyekszem megfelelni bizonyos egyéni igényeknek.

Hogyan látja Ön a fuvola és a fuvolafejkészítés jövőjét?
Böhm modellje a mai napig alig változott. Nagyszerű újítás Eva Kingma “Kingma System“-je, ez egy új “key-on-key” rendszer, amely lehetővé teszi a negyedhangokat, több hangolási lehetőséget, hangszín opciókat, és egyáltalán egy új expresszivitást ad a fuvolának. A fejkészítés nagyon érdekes, ugyan akkor részletekbe menő munka, ahol a változók variálásának óriási hatása van. A célom, hogy a Mancke fejek a továbbiakban is kitolják a minőség határait minden területen. A fejlesztés és javítás folytatódik a színvonal emelése érdekében, bár a design és a minőség a mai vezető fuvola- és fuvolafejgyártóknál most is kiváló.

Köszönöm az interjút és viszontlátásra Budapesten!

This entry was posted in Napról-napra, interjú, kép and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply