hamarosan ~ Nemzetközi Fuvolafesztivál – Pécel, 2018

2018. szeptember 28-30

Már nem kell sokáig várni, mert kicsit több, mint egy hónap múlva újra elérkezik egyik állandó fesztiválunk, a Péceli Nemzetközi Fuvolafesztivál is. Nem túlzást azt állítani, hogy a program miden korábbinál erősebb és színesebb, amelyben helyett kapott több hangverseny, mesterkurzus és több elméleti előadás is. Csak felsorolásszerűen a neves művészek, akik koncertet, mesterkurzust, valamint elméleti előadást tartanak: Olga Ivusheikova, Győri Noémi, Barth István, a Flautone Quartet – alább a plakáton tanulmányozhatjuk a pontos műsort, a bejegyzés végére görgetve pedig a részletes programot is megtaláljuk:

Győri Noémi saját projektjével, fuvola-gitár kompozíciókkal lép fel, Koltai Katalin oldalán – tőlük egy igen ötletes átdolgozást mellékeltem, Mozart d-moll fantáziájának átiratát (KV.397), ez ugyebár eredetileg egy zongoramű:

A fesztivál orosz vendége, Olga Ivusheikova nem volt teljesen ismeretlen előttem, hiszen korábban a Gyenyiszov és a Gubajdulina posztokban is az ő kitűnő fuvolázását választottam “zenei illusztráció” ként. Vele Csalog Benedek készített igen érdekes interjút, amely a Parlando-ban is megjelent, de ha valaki elvétette most itt is megtalálja.

http://www.parlando.hu/2018/2018-5/Olga.htm

Egy idézet kedvcsinálónak:
A peresztrojka előtt csak egy régimódi iskolát követtünk, szerencsétlen módon Oroszországban a német iskola terjedt el, nem a francia. Néhány német fuvolista is működött Oroszországban, pl. Krecsman, aki a szentpétervári konzervatóriumban tanított, és tanítványai is a német iskola szerint játszottak. Krecsman tanítványa volt Szibin, nála tanult Platonov, és az ő tanítványa volt Dolzsikov. A forradalom után nem volt kapcsolatunk a nyugati fuvolás világgal, a tanárok rendkívül konzervatívok voltak, nem volt semmiféle információjuk a fuvolázással kapcsolatban”.
A folytatást tehát a fenti linken találjuk.

Az interjúban sok érdekességet olvashatunk még az orosz fuvolaiskola közelebbi és távolabbi múltjában történtekről, amely sok ponton közös mozzanatokat mutat a nálunk történtekkel.

Ha nem tévedek Olga Ivusheikova személyében először tart hazánkban orosz fuvolaművész fuvola-mesterkurzust, ez már önmagában is fontos mérföldkő lehet. Óriási dilemmába kerültem amikor videót kerestem ehhez a poszthoz és az ő személyéhez, ugyan is amikor végre helyesen (angolosan) írtam be a nevét a Youtube-on rengeteg felvételt találtam. Csak néhányat említenék meg, hogy mekkora volt a bőség zavara, például Chant de Linos (kvintett változatban), W.F.Bach duók (Felix Renggli-vel! – de fent van barokk fuvolával is), Prokofjev szonáta (természetesen), C.P.E.Bach d- moll koncert (barokk fuvolán), Messiaen Fekete rigó… De találunk több mesterkurzus részletet is, én azt ajánlom amikor Doppler Magyar fantáziáját tanítja – orosz nyelven természetesen, de, mint tudjuk a fuvolatanítás az nemzetközi nyelv. Végül mi mást tehettem volna, minthogy pont a Syrinx-et választottam.

Mielőtt még a fesztivál részletes programjához érkezünk Barth István előadását szúrtam be két részben a fafuvi programról, mintegy előzetesként a Pécelen tartandó előadáshoz. (A 2. és 3. részt láthatjuk, de az első részt elhagytam, mert az mindössze egyetlen 49 másodperces felvezető mondat, akit az is érdekel itt találja – érdemes fülhallgatóval hallgatni valamennyit).

Továbbá belinkeltem az a jegyzetet amit Barth István említ és kissé nehéz megtalálni, mert eléggé belső linken van:
http://www.art.pte.hu/sites/www.art.pte.hu/files/files/menuk/dokument/tudomany/innovacio/zmi/08_fuvola_20151006.pdf

http://www.peceliparnasszus.com/fuvolafesztival.html

https://www.facebook.com/fuvolafesztivalpecel/

This entry was posted in Napról-napra and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply