Sir James Galway Flutefestival – 2016

Guest Artists

Here they are : The Guest Artists of the 2016 Galway Flute Festival in Weggis, Switzerland!

There is always room for…

Közzétette: Sir James Galway – 2016. május 15.

Sir James Galway weggis-i fuvolafesztiválja mindig etalon volt a szememben, már akkor is amikor a 90-es évek elején ott jártam. Akkor még nem volt ennyire fesztivál jellege a rendezvények, de már akkor is kitekintést nyújtott az összes kontinens fuvolázására, nem is akár milyen szinten. Idén két fuvolás is fellép, akik közel állnak hozzám/hozzánk.
Nem tudom a mai, hazai fuvolásoknak menyire ismerős Garzuly Anna neve, de az én generációm feltétlenül. Nagyon örültem, amikor néhány éve megtaláltam őt, mint a Quintessenz Fuvolaegyüttes tagját, annak pedig még jobban, hogy Szilágyi Szabolcs mellett – aki idén már visszatérő vendégnek számít e fesztiválon – ő is szólókoncertet adhat Weggis-ben. Garzuly Anna Szombathelyen született és Németh Pál, Kovács Lóránt, Paul Meisen és Jeanne Baxtresser voltak a tanárai, emellett számos nemzetközi verseny díjazottja volt, mielőtt a lipcsei Gewandhausorchester szólófuvolása lett 1995-ben.
Garzuly-Wahlgren Annával egy igen érdekes zenei mellékletet választottunk, egy igen nehéz darabot, amit egy kezemen meg tudok számolni hányszor hallottam életemben. Persze akkor is fuvola-zongora változatban Arthur Ephross átiratában.

Announcing our Guest Artist line up for the 2016 Galway Flute Festival!
Anna Garzuly-Wahlgren, Principal Flutist of the Gewandhaus Orchestra
www.galwayflutefest.com

Közzétette: Sir James Galway – 2016. február 26.

Mindkettőjüknek ugyan azt a két kérdést tettem fel:

- Milyen érzésekkel várod a 2016-os Galway Fesztiválon való fellépésedet?
Garzuly-Wahlgren Anna: Köszönöm kérdéseidet! Persze nagy örömmel készülök a Galway-fesztiválra! Egy pár évvel ezelőtt ismerkedtünk meg személyesen Hollandiában az ADAMs fuvolás szaküzlet rendezte fesztiválon, ahol fuvolaegyüttesemmel, a Quintessenz-cel abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy Lady és Sir Galway-el együtt osztoztunk egy koncerten. A koncert után Lady Jeanny rögtön fel is kér minket, és engem személyesen is egy koncertre az ő svájci fesztiváljukra. A meghívás nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hiszen James Galway felvételeivel nőttem fel, különleges és egyedi hangja mindig nagyon inspirált.

- Tudod már mit fogsz előadni?
Garzuly-Wahlgren Anna: Marina Piccinini-vel játszunk egy koncertet, én Poulenc és C.P.E. Bach Szonátákat, valamint Jolivet Chant de Linos-t fogok játszani, de egy közös duettet is tervezünk a koncert végére.

Wieniawski – Scherzo-Tarantella op.16 – Gudrun Hinze hangszerelése.

We are thrilled that Szabolcs Szailágyi will be joining us as one of our esteemed Guest Artists at the Galway Flute…

Közzétette: Sir James Galway – 2016. június 3.

- Milyen érzésekkel várod a 2016-os Galway Fesztiválon való fellépésedet?
Szilágyi Szabolcs: Természetesen Weggisről nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni, hiszen immár több, mint húsz esztendeje annak, hogy ifjúkori álmunkat valóra váltva kijutottunk az akkor még szemináriumnak nevezett rendezvényre és tanulhattunk a mestertől. Arról nem is beszélve, hogy Galway-re, azóta mint Mentoromra tekinthetek. Óriási szakmai elismerés ezen a rendezvényen fellépni, hiszen évről évre a világ legjobb, legelismertebb fuvolaművészei koncerteznek Weggisben. Olyanok, mint Beaudiment, Bernold, Bouriakov, Formisano, Griminelli, Höskuldsson, McGhee, Piccinini, Schütz, Walker, hogy csak a legismertebbeket említsem. Érdekessége az idei fesztiválnak, hogy ezúttal két magyar fellépő is lesz, hiszen a több évtizede a lipcsei Gewandhaus Orchestra szólófuvolása, Garzuly-Wahlgren Anna is koncertezik Weggisben.

- Tudod már mit fogsz előadni?
Szilágyi Szabolcs: Az Alumni koncerten meglehetősen szűkösek a lehetőségek egy headliner koncertez képest a rendelkezésre álló idő tekintetében, de mindenképpen szerettem volna egy tartalmas programot összeállítani. Hosszabb ideje dolgozom már egy Dohnányi–Bartók fuvola-zongora műsoron, és mindenképpen ebből szerettem volna válogatni. Mivel a program utolsó láncszeme is a helyére került, vagyis az Universal kiadó végre megjelentette Ittzés Gergely átiratát, Bartók – Román népi táncok című művét, ezért már műsorra tűzhettem a darabot. Kontrasztként pedig Dohnányi-tól az Op. 48. No. 1-es Áriát fogom játszani. Mindezek mellett tervbe van véve egy produkció Sir James-szel, valamint az Alumni koncert többi résztvevőjével is.


Köszönöm mindkettőtöknek és sok sikert kívánok!

This entry was posted in Napról-napra, videó and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply