2016 Budapest Flute Academy – Alan Weiss

A 2016-os Budapesti Fuvola Akadémia vendégei közül ma Alan Weiss kerül sorra.  A művész három minőségben is megmutatkozik a fesztiválon: rövid koncertet ad, előadást tart, mint a az általa képviselt Haynes cég utazó nagykövete a fuvolagyártó cég történetéről, valamint természetesen fuvolákat is kiállít, ezáltal bemutatva a bostoni székhelyű, patinás cég termékskáláját. (Részletes program itt található). A Haynes az Egyesült Államok legrégibb, 1888 óta létező fuvolacége, weboldalukon már előre beleáshatjuk magunkat a cégtörténetbe, mert egy igen látványos időskálán, évekre lebontva megtaláljuk a főbb eseményeket. Mint köztudott 1935ben ők készítették az Államok első platinafuvoláját George Barrére részére – és erre a darabra írta Edgar Varése a szólódarabot, amelynek címe a platina anyagsűrűsége: 21.5.  Nem csak Haynes hangszerek lapulnak Mr. Weiss csomagjában, hanem David Chu fa fuvolafejei is – ez ismerős lehet azoknak, akik általam már kapcsoltba kerültek a Sideblown termékekkel itt Magyarországon (a blogon pedig itt), és jó alkalom, hogy egy szélesebb kínálattal is találkozhassunk ezekből a fejekből. Mr. Weiss írta az ajánlást a FluteProShop oldalán  David Chu fejeihez, és közös vállalkozásként üzemeltetik az antik fuvolákkal foglalkozó oldalt, a   VintageFluteShop-ot, amelynek keretében régi Haynes, Louis Lot és Boneville fuvolákat értékesítenek és restaurálnak.

Alan Weiss-nek tehát elég alapos áttekintése van a fuvolák világáról, őt magát pedig az alábbi két videóban hallhatjuk. Az elsőben Johann Adolph Hasse G-dúr szonátáját játsza: Allegro, Andante Cantabile, Allegro.

Mivel Mr. Weiss többek között a Frank szonátát is játsza Budapesten mellékeltem egy romantikus hangvételű repertoárdarabot is; Fauré – Morceau de Concours.

Linkek:

http://wmshaynes.com/company/history/

http://www.alanweissflute.com/

http://www.fluteproshop.com/collections/david-chu-headjoints

http://vintagefluteshop.com/

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply