Búcsú Auréle Nicolet-től

Auréle Nicolet (1926.01.22 – 2016.01.29)

Auréle Nicolet-ra emlékezve megpróbálok néhány jellemző mozzanatot kiragadni pályájáról, és ezeket néhány felvétellel is illusztrálni – többel, mint általában szoktam.
Nicolet életműve nagyon gazdag, és nem elhanyagolható, hogy életének második felében gyakran látogatott hazánkba, így több generációnyi fuvolás is szerezhetett vele kapcsolatban közvetlen élményeket. E sorok írója nem részesült abban a szerencsében, hogy kurzusán aktívan is részt vegyen, de passzív hallgatóként többször is találkozhatott vele, csakúgy mint sokan mások. Magyarországi tevékenységének egyik fontos állomása, hogy az 1992-es Szegedi Szólófuvolaverseny szűrijének ő volt az elnöke, és koncertet is adott. Azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy Nicolet művészete egyenes utat talált a magyar fuvolásokhoz, filozofikus művészetfelfogása és a modern zene iránti elkötelezettsége komfortos közös halmazt eredményezett. Remélem, hogy a következő hónapokban több olyan megemlékezés is megjelenik, amelyet olyanok írnak majd, akik jobban ismerték, mint én.
Mint mondtam, Nicolet életműve igen gazdag, ha csak tanári tevékenységét néztem meghatározó nyomott hagyott Európában. Az egyik Tanárom Prof. Jochen Gärtner is a tanítványa volt, és sokat mesélt róla. Gärtner nem mulasztotta el hangsúlyozni, hogy Nicolet-nál a fuvolaórán soha sem volt üresjárat, mindig ugyan olyan intenzitással tanított, nem volt un. “rossz napja” és így az órák igen fárasztóak voltak. 1952től 1965-ig a berlini zeneakadémia a professzora volt, majd 1965-től 1981-ig Freiburg-ban a mester-szakot vezette. Tanítványait nehéz lenne felsorolni, de többek között nála tanultak Emmanuel Pahud, Michael Faust, Irena Grafenauer, Robert Langevin, Marina Piccinini és Adorján Andás is.
Első felvétel ként részletet hallhatunk egy nagy fuvolaművész pályájának elejéről, 1948-ból, amikor első díjat szerzett a Genfi Nemzetközi Versenyen .
A Claves kiadó megjelentette a verseny 75 éves történetének döntős produkcióit. Olyan művészek sztárráválásának pillanatait hallhatjuk, mint Arturo Benedetti Michelangeli, Emmanuel Pahud, Martha Argerich, Maurizio Pollini, Friedrich Gulda, Maurice André, Christian Zacharias, Heinz Holliger, vagy José van Dam.

Az alábbi részletben Nicolet döntős produkciójából hallhatunk részletet, amelyben egy, a versenyre íratott művet ad elő.

Robert Oboussier – Pavane & Gaillarde
Aurèle Nicolet – fuvola

Auréle Nicolet szólistai tevékenységével is külön kellene foglalkozni. Azzal azt hiszem mindent elmondok, hogy a Berlini Filharmonikusok szólófuvolása volt 1950-1959-ig, tehát 22 évesen nyerte meg a Genfi Nemzetközi Versenyt és 24 évesen már a berlinieknél játszott.
Ha korszakot nézek Nicolet épp úgy kötődött a barokkhoz, mint a kortárs zenéhez, ha lemezeit nézem gyakorlatilag mindent felvett, amit fuvolából rögzíteni lehet. Bach műveivel kapcsolatban meghatározó volt Karl Richter-hez fűződő kapcsolata, vele rögzítette lemezre az összes Bach fuvolaszonátát.

Aurèle Nicolet – fuvola
Karl Richter – csembaló

01 – Allegro moderato (0:00)
02 – Siciliano (03:48)
03 – Allegro (06:08)

Nicolet-nek rengeteg művet komponáltak modern szerzők, szegényebb lenne a 20. századi fuvolairodalom ha ő nem inspirál szerzőket új fuvolaművek írására. Ennek, és Heinz Holliger oboaművésszel való kapcsolatának illusztrálására álljon itt egy másik mű; Ligeti György Kettősversenye, amelyet a szerző Nicolé-nak, valamint a fuvolaművész barátjának és alkotótársának Heinz Holliger-nek írt.

Ligeti – Concerto per flauto, oboe e orchestra (1972)

Számomra a meghatározó találkozás Nicolet-val a Reinecke Fuvolaverseny volt, amelyet már mutatta a születésnapjára készült posztban. Még is talán úgy helyes ha egy olyan felvétellel búcsúzunk Auréle Nicolet-től, amelyben ő is búcsúzik, és modern művet játszik. Ezen a videófelvételen Nicolet emlékszik meg Toru Takemitsu-ról, az 1996-ban elhunyt japán zeneszerzőről be nem fejezett fuvolaversenyének fuvolaszólamával, amely szólómű lett Air név alatt. A fuvolaművész pályája több ponton is érintkezik e szerzővel is, neki, valamint Ursula és Heinz Holliger-nek ajánlott darabja az Eucalyptus I & II. Szintén Auréle Nicolet-nek szól a Voice ajánlása – ezt a meghatározó jelentőségű szólódarabot nálunk is jól ismerik.

Toru Takemitsu – Air

This entry was posted in Napról-napra and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply