Tímár Judit ~ Ibert-koncert márc. 19 és 21

március 19én – Pécs Kodály Központ 18:00
- március 21én – Budapest, Zeneakadémia 19.30

Tímár Juditot régóta ismerem, együtt tanultunk, együtt diplomáztunk. Judit a diploma után Pécsre került és megpályázta a Pécsi Szimfonikusoknál (a Pannon Filharmonikusok korábbi neve) az első fuvolás pozíciót – meg is kapta. Így sok éve nem találkoztunk személyesen, ezért örültem, hogy most vele készíthettem egy beszélgetést közelgő koncertjével kapcsoltban, amely valójában két, azonos műsorú hangverseny lesz Pécsett és Budapesten.

Czeloth-Csetényi Gyula: A hangversenyed márciusban a doktori munkádhoz kapcsolódik, amelynek témája Kurtág György A boldogult R. V. Truszova üzenetei című műve. Egy fuvolástól elég szokatlan ez a témaválasztás, és ahogy mondtad igyekeztél a hangversenyed műsorát is ehhez a témához kapcsolódóan felépíteni.

Tímár Judit:  Igen, a hangverseny a disszertációmhoz kapcsolódik, de nem csupán a doktori tanulmányaimat lezáró mestermunka, hanem annak megünneplése is, hogy éppen 20 éve vagyok a Pannon Filharmonikusok első fuvolása. Ezért olyan darabokat választottam, amelyek nemcsak a fuvola különféle arcait villantják fel, hanem számomra is lehetőséget nyújtanak hangszeres tudásom bemutatására. A Schönberg darab kapocs és a kiindulópont. Elé, egyfajta nyitányként a Debussyt idéző Griffes Poem került, amely, mint köztudott egy a szólófuvolát középpontba állító, versenymű-tétel szerű darab, mindemellett az amerikai modernitás egyik figyelemreméltó alkotása. Szerintem még nem hangzott el Magyarországon zenekarral, ezzel is szerettem volna újdonságot adni a közönségnek, de hangulatában jól előkészíti a Pierrot Lunaier-t. Schönberg Kurtágra is nagy hatást gyakorolt, ebben a műben a kamarazenei fuvolát mutatom meg.

Czeloth-Csetényi Gyula: A hangversenyt nem csak fuvolamű nyitja, de az is zárja, a fináléban Ibert fuvolaversenye hangzik el.

Tímár Judit:  A koncert második felében a kiinduló darab az Ibert-koncert volt, amit 10 évvel ezelőtt már játszottam a zenekarral. Sajnos akkor még nem volt hangversenytermünk, a POTE aulában játszottuk az összes koncertünket, siralmas akusztikában sok-sok évig. Így most biztosan egész más élmény lesz játszani a Kodály Központ fantasztikus termében, nem is beszélve a Zeneakadémia Nagyterméről, ami biztos, hogy életre szóló élmény marad. És persze hozzájön az azóta eltelt évek tapasztalata is. Szerintem a legjobb fuvolaverseny, amit eddig írtak, méltatlanul keveset játszák. A virtuóz könnyed futamokkal tarkított első tételt egy érzelmes, különlegesen szép hangvételű második tétel követ. A záró tétel jazz-es lüktetésű tánca recitatívó-szerű középrésszel méltó befejezése a koncertnek.

Czeloth-Csetényi Gyula: Mondtad, hogy az Ibert-koncertet már játszottad, és van némi tapasztalatod a művel kapcsoltban. Hogyan készülsz fel rá, milyen technikai aspektusokat gyakorolsz, vannak kiemelt részek, amelyekkel erősebben foglalkozol?

Tímár Judit:  Az Ibert-ben a három tétel különböző arcait, karaktereit szeretném kiemelni.
Az első tétel virtuóz, véget nem érő staccato futamait, melyeket igen mélyen próbálok bevésni az izmaimba, hogy még véletlenül se billenjen ki a könnyed gyöngyöző futkározás lendületéből. A második tétel gyönyörű dallamai a széles ívű dallam és levegővezetés igényét kívánják és feltételezik, ahogy a sejtelmesen búgó alsó oktávban elkezdődik  majd kibontakozik és egyre magasabbra nyújtózó dallamát kitárja a felső oktávokba. A harmadik tételben a jazz-es hangvétel mellett, a recitatívo-szerű középrész egyedisége és sajátos megformálása a feladat.
A fuvolaverseny elé Sztavinszkij A csalogány dala című műve került. Ez a mű, ahol a fuvola elég szólisztikus szerepben van ahhoz, hogy mint zenekari szólófuvolás bemutatkozzam. Sztravinszkij mélységesen lenyűgöz, zenéjének hangzása, dinamikája, ereje kivételes, szeretem ahogy a fúvóshangzás minden árnyalatát kiaknázza a műveiben. Tehát a hangversenyre négy különböző nemzet egymástól egészen eltérő stílusban alkotó, s így a korszak zenei tendenciáinak más és más arcait felmutató komponistájának egy-egy műve került kiválasztásra. Ilyen módon egy 20. századi, de a modernitás iránt érdeklődők figyelmére érdemes, könnyebben értelmezhető műsor állt össze “Holdbéli tánc” fantázia név alatt, amely során tényleg több szerepben fogok bemutatkozni, mint fuvolaművész.

Czeloth-Csetényi Gyula: Köszönöm és sok sikert kívánok!

A műsor:

Charles Tomlinson Griffes: Poem
Schönberg: Pierrot lunaire
- szünet-
Sztravinszkij: A csalogány éneke
Ibert: Fuvolaverseny

Közreműködik:
Tímár Judit – fuvola
Károlyi Katalin – mezzoszoprán
Codeluppi-Szabó Gabriella – piccolo
Szűcs Péter – klarinét
Tornyai Péter – hegedű
Pechan Dávid – gordonka
Mali Emese – zongora
Pannon Filharmonikus Zenekar, vezényel: Vajda Gergely

- március 19 Pécs Kodály Központ: http://www.kodalykozpont.hu/kodalykozpont_program/Pannon_Filharmonikusok_Holdbeli_tanc/2016-03-19/18:00

- március 21 Zeneakadémia: http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/holdbeli-tanc-20160321-1930

Holdbéli tánc címmel adott nagy sikerű koncertet tegnap este a Pannon Filharmonikusok a Zeneakadémián Tímár Judit fuvolaművész főszereplésével.

Közzétette: László Cseri – 2016. március 22.

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply