Izgalmas hetünk lesz…

A hazai fuvolásélet olyan, hogy néha hónapokig semmi sem történik, azután egyszer csak térdig járhatunk az eseményekben néhány napig. Így van ez most is, november első hetében. Nézzünk időrendben mi is fog történni?

A Muramatsu márkát aligha kell bemutatni Magyarországon, ez egyik legkedveltebb márka nálunk már hosszú ideje. A héten, november 4én a Fontrade szervezésében ez a cég tart kiállítást a Bartók konzervatóriumban. Noha nem tudni mennyi és milyen típusokat láthatunk, de találkozhatunk e neves fuvolamárka hangszerkészítő mestereivel is. Az érdeklődés várhatóan igen nagy lesz. További információk a Facebook oldalán itt.

Ugyan csak a Fontrade szervezésében, és szintén a Bartókban, de november 6án a jazz-fuvola Goeff Warren tart workshop-ot, aki a Yamaha fuvola cég képviselője is. Természetesen hangszerkiállítás is lesz a cég professzionális hangszereiből. A Yamaha márkát sem kell különösen bemutatni hiszen elsőként vette meg a lábát hazánkban és a cég mostanában újra felszálló ágban van. Sajnos nem tudni vajon Goeff Warrren kezdőknek és/vagy haladóknak tartja workshopját, és van-e valamilyen részvételi díj. A művész kb. fél éve keresett meg levélben, hogy Magyarország felé kapcsolatot építsen. Sajnos közvetlenül nem tudtam neki segíteni – sem erőforrásom, sem kapacitásom nincs egy ilyen látogatás lebonyolításához – de kérését tovább adtam; talán ennek tudható be a mostani látogatása. Az esemény Facebook oldalát a további részletekkel itt találjuk. Itt egy ízelítő Mr. Warren izgalmas játékából:

Thelonius Monk – Straight no chaser
Geoff Warren – flute
Raffaele Pallozzi- piano
Marco Di Marzio – bass
Fabio Colella – drums

Aki még bírja annak itt egy koncert ugyan ezen a napon, november 6.án. 19:30kor a BMC-ben Adorján András lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólistája:
http://www.lfkz.hu/hu/koncertek/sorozatok/2015-11-06-kortars-sorozat-ii–172/

A zenekar nemrégiben készített el egy Farkas Ferenc felvételsorozatot, ennek az anyagnak az élő megszólaltatására kerül sor most a BMC-ban. Farkas Ferenc Serenata concertante című művét (bármilyen kínos, de eddig még hírből sem ismertem) Adorján András szólójával rögzítette a zenekar.
És ez jó alkalom egy másik lemezajánlásra is! Adorján András eddig is sokat tett a magyar fuvolairodalom nemzetközi megismertetésérét, szívesen és sokszor játszotta Szervánszky Fuvolaversenyét is. Nem hinném, hogy sokan ismerik most szeptemberben megjelent cd-jét, amelyen magyar vonatkozású, illetve magyar szerzőjű műveket szólaltat meg. Andrsen, Terschak, Popp, Doppler szánerdarabjai mellett, Farkas, Kocsár, Bartók és Dohnányi művei is felcsendülnek. A Fantaisie hongroise online is megvásárolható a kiadónál az alábbi linken:

http://www.prestoclassical.co.uk/r/Tudor/TUDOR756#listen

This entry was posted in Napról-napra and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply